Museum Kolding præsenterer en meget ambitiøs plan for et nyt imponerende kulturhistorisk museum på Staldgården i Kolding.
Midt i Kolding by ligger Staldgården, og Staldgården skal være rammen om et nyt moderne museum for Koldings fascinerende historie og for museets unikke sølvsamling, som nok er Danmarks fineste.
Sammen med Koldinghus udgør den historiske bygning Staldgården et vartegn for byen og vil være med til at manifestere en kulturakse igennem byen fra stationen forbi biblioteket – igennem Staldgården – til Nicolai-komplekset.
Staldgårdens historie går lige så langt tilbage i tiden som Koldinghus; bygningsanlægget er nemlig, som navnet antyder, staldene bygget til kongeslottet. Staldgårdens mure rummer fortællinger om konger og dronninger, om regimenter og heste, men de rummer også den grumme fortælling om besættelsen af Kolding, Gestapos indkvartering og brug af tortur.
Fra Staldgården åbnes hele Koldings historie. Og er der et bedre sted, at etablere Koldings nye kulturhistoriske museum?
Stadig en stald
Går man gennem rummene i Staldgården, er det som at træde ind i forskellige tidslommer. Få dele af bygningen er klargjort til moderne kontorer. Andre dele står tilbage og emmer af en tid for omkring 50 år siden, atter andet er endnu længere tilbage, og slutteligt er der rum, hvor halmen blot lige er fjernet og den rå stald står tilbage.
Drømmer om et nyt museum
Med etablering af Museum Kolding 1. januar 2021, en beslutning som et samlet byråd støttede, opstod samtidig en vision om at omdanne Staldgården til et moderne museum, der kan fungere som et kulturelt kraftcenter og kaste glans over Koldings rige historie.
-Vi vil invitere borgere og gæster indenfor i Staldgården og skabe rammer for møder med kulturhistorien – møder, der aktiverer museets samling, forskning og formidling. Det er en ambition, at Staldgården bliver et kulturelt kraftcenter i byen, der understøtter samarbejde med både lokale, nationale og internationale aktører og skaber nærværende og relevant formidling, viden og oplevelser for alle, fortæller Rune Lundberg, museumsdirektør for Museum Kolding, i en pressemeddelelse.
Imponerende samling
Siden Museum Kolding blev grundlagt i 1890, som Museet på Koldinghus, har museet samlet genstande ind, der kan være med til at fortælle om Kolding og omegnens helt unikke historie. I dag rummer Museum Koldings genstandssamling over 100.000 genstande, der siden Kongernes Samling flyttede ind på Koldinghus i 2021 har været pakket væk på magasin.
Sølvsamling
Som noget helt unikt rummer Museum Koldings genstandssamling, Danmarks nok fineste sølvsamling. Samlingen rummer flere tusind sølv genstande. Heriblandt unikke værker fremstillet af den lokale Kolding sølvsmed Holdger Kyster efter design af Sven Hammershøj og Thorvald Bindesbøll samt værker fra Hans Hansens sølvvarefabrik. De ældste genstande i sølvsamling daterer sig helt tilbage til 1600-tallet og de yngste er lave af nutidens dygtige danske sølvsmede, der er internationalt anerkendt for deres kunnen.
Alle kan nok blive enige om – at alt det skal frem så borgere og gæster kan få glæde af at se det.
Staldgården fortæller 600 års historie
Samtidig er bygningen; Staldgården en bygning, som i sig selv fortæller mere end 600 års bygningshistorie. Den fredede Staldgård, der indtil nu ikke har været tilgængelig og åben for offentligheden, skal åbnes op og blive et levende sted, som fortæller Koldings og byens indbyggeres historie.
Museum Kolding inviterer alle nysgerrige borgere indenfor til en fortælling og en snak om det nye museum. Det foregår den 22. februar klokken 17-19.
Program
Rune Lundberg, museumsdirektør viser visionen og sætter ord på den samlede drøm.
Arkitekterne CF Møller præsenterer tegningerne for det ny Staldgården.
Anne Sophia Hermansen, bestyrelsesmedlem og kulturkommentator, er moderator for en paneldebat med blandt andre:
• Martin Perregaard-Bitsch, Direktør Destination Trekantområdet
• Rune Bjerno Nielsen, Partner C. F. Møller
• Ole Martensen, byrådsmedlem og bestyrelsesmedlem i Museum Kolding
• Rune Lundberg, Museumsdirektør Museum Kolding
• Steen Rosenvinge Lundbye, Kulturarvschef Museum Kolding
Efterfølgende kan man gå rundt på egen hånd i Staldgården og se en plancheudstilling af visualiseringerne.
Tilmelding til arrangementet er nødvendigt. Du kan bestille din gratis billet her.