Kolding Netavis

Abysinneren: Koldings spejl

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Christian Ilcus. Privatfoto.

Læserbrev af Christian Ilcus, Cand.scient.pol, Piledamsvej 19, st., 6000 Kolding.

Der er megen kunst i Kolding. Tag Johannes Bjergs Abysinneren. Lad os kort analysere denne noget oversete skulptur.

Bjerg var student af Rodin, der vha af realisme, ny teknik og følelsesmæssig dybde søgte at nedbryde sondringen mellem den mennekelige natur og gengivelsen heraf i skulptureringen for at tilføre metieret den fysiske og intellektuelle styrke, som klassicerende idealiseret arbejder ikke kunne. Kubismen lagde vægt på geometrisk abstraktion og multiple perspektiver.

Den ligner ikke nogen andre skulpturer, men der er tre kopier af Abysinneren i Danmark.
Skulpturen har en åben form og bevægelse. Abyssinieren snor sig som en spiral. Han krydser benene, åbner armene og kigger ud i rummet, som om han lytter til noget. Der er tale om en elegant og balanceret komposition, der er både forfinet og adræt.

Betragt skulpturens bevægelse og balance. Den ser ud til at bevæge sig fremad. Linjerne er dynamiske og skaber en følelse af bevægelse. På trods af den indviklede positur er skulpturen i perfekt balance. Den er muskuløs, men samtidig let og spænstig.

Abyssinieren står på en rund bronze sokkel, hvilket gør den visuel interessant. Det er ikke så firkantet.

Gud, uden krop, skaber skulpturen med et afrikansk kropsideal. Igennem sine færdigheder så Bjerg måske sit snit til at sone Europas forbrydelser mod Afrika.

Aldrig erobret, Ethiopien. Afrika, Skæbne ukendt.

Den er placeret på pladsen efter den blomsteroverdækkede passage over de mosaik-bedækkede søjler hvo intet vand flyder og før den spanske trappe med blik op mod Koldinghus.

Meningen er som en metafor for bedre sammenhængskraft i Kolding orienteret mod menneskelig lykke i pagt med byens reele udviklingshistorie forenet med en fornyelse af selvfede styreformer.

Man kan identificere med kunst, kunsten kan også sætte fri gennem fortolkning.

Vi venter spændt på kunstvandringer i byen.

Ethiopien er ofte forbundet med mysterium og eventyr i vestlig fantasi. Læs for eksempel Mircea Cartarescu’s Teodoros, som snart udkommer på engelsk.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel