Connect with us

Danmark

Årsagen til utroskab og skilsmisse er en helt anden, end de fleste tror

Offentliggjort for

den

Parterapeut og forfatterinde, Christiane Meulengracht. Pressefoto.
Parterapeut og forfatterinde, Christiane Meulengracht. Pressefoto.

Når vi bliver skilt eller er utro, skyldes det sjældent dét, som mange tror: partneren. Men meget oftere, at vi i relationen har mistet kontakten til os selv og dét menneske, vi var engang.

-Du er ikke vokset fra din partner – du er blevet bevidstløs på dig selv, forklarer parterapeut Christiane Meulengracht, som nederst kommer med gode råd til at genfinde kontakten og tænde gnisten i parforholdet.

-Vi var gledet fra hinanden, kunne ikke enes mere, og der var heller ikke mere kærlighed eller intimitet tilbage. Samtidig fik jeg ikke nok opmærksomhed og anerkendelse.

Sådan lyder undskyldningerne ofte, når vi danskere skal forklare årsagen til skilsmisse eller utroskab. Vi er med andre ord rigtig gode til at pege på partneren, men spørger man parterapeut og forfatterinde Christiane Meulengracht, så er det meget sjældent her, den egentlige, dybereliggende årsag skal findes:

-Den udbredte opfattelse er, at skilsmisse og utroskab er et ulykkeligt resultat af noget, der ligger udenfor os selv – at vi ikke længere får det fra vores partner, vi drømmer om. Men faktisk er det meget sjældent vores partner, der er årsagen eller ’problemet’, som spænder ben for kærligheden og fører til skilsmisse, eller at man er utro. I stedet skal hovedårsagen findes inde i os selv og handler langt oftere om, at vi ikke kan holde den version af os selv ud, vi med tiden er blevet i relationen, forklarer Christiane Meulengracht, som bl.a. er forfatterinde til bogen ”Kærlighed med Vilje” samt podcasten med samme navn.

Et krakeleret selvbillede

Vi mennesker er komplekse, og vi rummer mange forskellige facetter. Vi kan have én side, som er sensuel, en anden som er seksuel, en tredje der er sårbar, en fjerde som er flirtende, en femte der er alvorlig, en sjette der har let til grin osv. Når vi træder ind i parforhold og i en ny dynamik, kan der for mange ske det, at man gradvist og helt ubevidst får negligeret nogle af de sider, man godt kan lide ved sig selv – og her er det, at kærligheden oftest slår knuder, uddyber parterapeuten:

-Jeg har gennem årene talt med mange klienter, som føler sig som amputerede versioner af sig selv, fordi de i deres parforhold er gået så meget på kompromis med sig selv, at skilsmisse til sidst kan føles som eneste udvej, eller at utroskab er endt som ’fristedet’, hvor man endelig kan være sig selv – hvor man kan give de bedste 2 procent af sig selv, og hvor man igen føler sig lækker, attraktiv, sjov osv., siger Christiane Meulengracht og fortsætter:

-Man kan tale om, at vi ubevidst har fået opbygget nogle roller i parforholdet, som begrænser vores fulde udfoldelse og glæde. Det betyder, at der opstår en indre konflikt mellem det, vi ønsker og det, vi tillader os selv. Får vi ikke taget hånd om det, ender vi ofte med at være både os selv og den anden utro.

Nissen flytter med

Ifølge parterapeuten er det ikke unormalt, at nogle befinder sig i parforhold i adskillige år, hvor de føler sig som amputerede udgaver af sig selv. Til sidst bliver skilsmisse måske udvejen, men det er langt fra altid løsningen, for ofte kan man ende i præcis den samme situation i det næste parforhold, forklarer Christiane Meulengracht:

-Nissen flytter som bekendt med, så har man tendens til at gå meget på kompromis med sig selv i sit nuværende parforhold, så vil det samme ofte også ske i det næste forhold, hvis ikke man får taget ansvar og selv er bevidst om at holde fast i sig selv, siger hun, mens hun dog understreger, at kompromisser selvfølgelig er en naturlig del af ethvert parforhold:

-Problemet opstår først, når man mister sig selv, fordi man går for meget på kompromis over lang tid. Det kan fx handle om en misforstået hensyntagen til partneren, om at man reproducerer ens forældres uhensigtsmæssige parforholdsmønstre eller om, at man har ladet pligter, praktik, børn og fritidsaktiviteter tage så meget over, at der ikke er plads til at være dét menneske, man inderst ønsker at være.

Genfind kontakten til dig selv – og genfind kærligheden

Befinder man sig i en situation, hvor man oprigtigt ønsker at give parforholdet en ekstra chance, før skilsmisse bliver en realitet, er det ifølge Christiane Meulengracht en rigtig god idé at mobilisere modet til at kigge indad og tage personligt ansvar for at være det menneske, man ønsker at være i sit parforhold.

Denne proces kan man tage hul på ved at svare på de fem nedenstående spørgsmål, mener hun.

 1. Fra 1-10 hvor glad er du så for dit nuværende parforhold? I hvor høj grad glæder du dig til at komme hjem efter en lang dag på jobbet?
 2. Hånden på hjertet, i hvilket omfang mener du så, at det er din partners ansvar at gøre dig glad og lykkelig i dit parforhold? Og er du klar til at ændre dit mindset, så du i stedet gør dig selv til den ansvarlige for dit liv og din lykke?
 3. Hvilke sider og facetter af dig selv savner du at bringe mere i spil i dit parforhold?
 4. Hvad kunne du selv prøve at gøre for at bringe disse sider og facetter mere frem dit parforhold?
 5. Er der områder, hvor du kan være bedre til at mærke dig selv og søge det, der gør dig glad? Hvor du kan blive bedre til at prioritere og skabe dit eget overskud, så du samtidig har overskud at ”dele ud af”?

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Danmark

Vejdirektoratet giver spøgelsesbilister kamp til stregen

Offentliggjort for

den

Forfatter:

De lavtsiddende skilte advarer trafikanter, der er på afveje. Foto: Vejdirektoratet.

Vejdirektoratet har netop opgjort det samlede antal spøgelsesbilister, der blev meldt ind i 2021. Tallene viser, at antallet af spøgelsesbilister fortsat er lavt.

De tiltag, som Vejdirektoratet har indført – blandt andet særligt lavt siddende tavler – virker.

I løbet af 2021 blev der indrapporteret i alt 82 spøgelsesbilister til Vejdirektoratet fra trafikanter på landets motorveje. Det er kun én mere end i 2020, og dermed ser det lave antal af spøgelsesbilister, som Vejdirektoratet har registreret de senere år, ud til at fortsætte.

Spøgelsesbilisme kan opstå på forskellige måder. Det kan være trafikanter, der kører ind på frakørselsrampen fra motorvejen, trafikanter der vender om på motorvejen, eller bilister som pludselig begynder at bakke. Det er alle farlige situationer, og derfor har Vejdirektoratet fortsat fokus på at komme spøgelsesbilisme til livs ved brug af forskellige tiltag, der minimerer risikoen for spøgelsesbilisme.

-I Vejdirektoratet er vi nået langt i vores arbejde med at forebygge spøgelsesbilisme ved hjælp af en bred vifte af tiltag. En vigtig del af det forebyggende arbejde er vores overvågning af vejnettet, som giver os en masse viden om spøgelsesbilisters adfærd, og på den måde får vi også inspiration til nye tiltag. Vi bliver hele tiden klogere, og takket være nye tiltag som for eksempel lavtsiddende tavler er det lykkedes os at fastholde et stabilt, lavt antal situationer med spøgelsesbilister på motorvejene, fortæller civilingeniør og trafiksikkerhedsrevisor Bo Brassøe, Vejdirektoratet.

For fem år siden – i 2017 – registrerede Vejdirektoratet i alt 163 spøgelsesbilister på motorvejene. Det tal faldt til 107 i 2018, 88 i 2019, 81 i 2020 og altså 82 i 2021.

Lavtsiddende tavler fungerer

Vejdirektoratets erfaringer viser, at omkring halvdelen af alle situationer med spøgelsesbilister opstår ved, at bilisterne kører ned på motorvejen via en frakørselsrampe, så de ender med at køre i den forkerte retning.

Ifølge en undersøgelse fra Vejdirektoratet er demente eller påvirkerede trafikanter ofte at finde blandt spøgelsesbilister. Et fællestræk for netop disse typer af trafikanter er, at de ofte orienterer sig lavere på kørebanen.

Det er grunden til, at Vejdirektoratet har opsat lavtsiddende tavler som for eksempel indkørsel forbudt -tavler på alle ramper og rasteanlæg på statsvejene.

Blink advarer bilister

Et andet tiltag, som Vejdirektoratet har taget i brug, er de såkaldte Lane-light-anlæg, der blinker, når en bilist kører i den forkerte retning ned af en motorvejsrampe. For øjeblikket er der tre anlæg i drift i Sorø, Rødby og Ringsted.

Hvis en bilist kører i modsatte kørselsretning igennem anlægget, vil det blinke og gøre trafikanten opmærksom på, at man bevæger sig i den forkerte retning. Samtidig giver anlægget inden for 10 sekunder en melding til Vejdirektoratets Trafikcenter, der straks efter kan udsende en meddelelse over radioen til trafikanter på den strækning, hvor spøgelsesbilisten er på afveje.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Danmark

Trods stigende el-priser: Tusindvis af danskere gør intet for at spare på strømmen

Offentliggjort for

den

Forfatter:

På trods af de stigende udgifter har hver anden dansker ikke gjort nogen yderligere indsats for at holde strømforbruget ned i hjemmet. Pressefoto.

Det seneste år er prisen på strøm steget voldsomt herhjemme, men alligevel har knap halvdelen af danskerne ikke lavet tiltag i hjemmet for at holde strømforbruget nede. Det viser en ny rundspørge, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige.

Den seneste tid har ikke været sjovt for danske forbrugere, når opgørelsen over strømforbruget i hjemmet er landet i postkassen.

Her har prisen på strøm nemlig taget en så voldsom himmelflugt, at den nu er blevet en alvorlig udfordring for husholdningsbudgettet i mange danske hjem.

Men på trods af de stigende udgifter har hver anden dansker ikke gjort nogen yderligere indsats for at holde strømforbruget ned i hjemmet – også selvom det kan være ensbetydende med store besparelser på el-regningen.

Det viser en ny rundspørge, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige.

Her svarer 46 procent af de adspurgte, at de stigende priser på strøm ikke har fået dem til at ændre deres vaner for brug af strøm for at spare penge.

-Et meget højt tal

Og det er et meget højt tal, lyder vurderingen fra Henrik Sagild, der er direktør for Skade i Gjensidige. Han peger nemlig på, at det kun kræver en meget lille indsats for at resultatet kan mærkes, når regningen skal betales.

-Når priserne på strøm er historisk høje, kan man selv med få tiltag i hjemmet gøre en forskel. Det kan eksempelvis være at slukke lys, der ikke er behov for, at slukke apparater på stand-by og overveje, hvordan og hvornår, man bruger opvaske- og vaskemaskine, fortæller Henrik Sagild.

Samtidig er det ikke kun tiltag, der er godt for pengepungen lige nu. Det kan det også blive på sigt, ligesom et reduceret strømforbrug også er en gevinst for miljøet.

-Jeg både tror og håber, at prisen på strøm falder, men vi ved også, at der med en lille indsats kan ske en reduktion i forbruget på helt op til en femtedel hos mange danskere. Og det vil ikke kun komme den enkelte til gavn på sigt, men det vil samtidig være et initiativ, der med gode vaner kan hjælpe miljøet, ved at vi generelt bruger mindre strøm, siger Henrik Sagild fra Gjensidige.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Danmark

Her er de mest populære kattenavne

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Korte kattenavne, som er lette at udtale, er populære hos danskerne. Foto: Agria Dyreforsikring.

Kært barn har mange navne. Det samme kan man sige om vores katte. Agria Dyreforsikring har i år samlet en liste over de mest populære navne givet til katte, der blev født i 2021. Læs med her, og se om din kats navn er blandt de populære.

Agria Dyreforsikring har lavet en liste over de mest populære navne givet til killinger forsikret hos selskabet i 2021. De mest populære navn hos hankattene var Simba, Milo og Felix, mens de hos hunkattene var Luna, Mille og Molly.

-Korte kattenavne, som er lette at udtale, er tydeligvis populære hos danskerne, fortæller Tine Antvorskov direktør hos Agria Dyreforsikring.

-Det sjove er, at ser vi på Norge og Sverige, så er der flere navne der går igen landene imellem. F.eks. er Simba i top to blandt hankattene i alle tre lande, mens Luna og Molly indtager hunkattenes første- og tredjeplads i både Danmark og Norge. Men vi har også en række unikke navne i Danmark, som vi ikke ser på de andre landes top ti-lister, blandt andet Aslan, Charlie, Mille og Coco.

Står du overfor at udvide familien med en ny killing? Så er der inspiration at hente her:

Top ti over de mest populære navne blandt hankatte

 1. Simba
 2. Milo
 3. Felix
 4. Aslan
 5. Charlie
 6. Leo
 7. Melvin
 8. Gizmo
 9. Bowie
 10. Findus

Top ti over de mest populære navne blandt hunkatte

 1. Luna
 2. Mille
 3. Molly
 4. Nala
 5. Coco
 6. Daisy
 7. Lilly
 8. Fria
 9. Lulu
 10. Ellie

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Danmark

Ny kampagne: Hvis dette sker på motorvejen, skal du ringe 112

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Grafik: Vejdirektoratet.

En ny kampagne fra Vejdirektoratet og politiet skal få flere trafikanter til at ringe 112, når de har et uheld og holder stille på motorvejens vognbaner.

Hvem skal man ringe til, hvis bilen pludselig får motorstop midt på motorvejen og ikke vil køre længere, mens de andre biler suser i høj hast forbi en? Svaret er 112.

Alvorlig situation

Når en bil går i stå og holder stille i en af motorvejens vognbaner, er det en alvorlig situation, for det øger risikoen for følgeuheld. Nu skal en ny kampagne, ”Ring 112”, fra Vejdirektoratet og politiet sætte fokus på problemet og få flere trafikanter til at ringe 112, når de har et mindre uheld i en vognbane på motorvejen. Den nationale kampagne løber i tre måneder.

At trafikanter skal ringe 112, hvis de havarerer på motorvejen, er en helt ny anbefaling, der kun gælder for uheld på motorvejen, hvor bilen holder stille i en af motorvejens vognbaner. Formålet med kampagnen er at øge både trafiksikkerheden og fremkommeligheden på motorvejene.

Transportminister Benny Engelbrecht siger:

-Et uheld på motorvejen er altid alvorligt, hvis man holder stille i en vognbane, og dét kræver hurtig hjælp. Det er vigtigt, at bilen kommer af vejen så hurtigt som muligt, så der ikke opstår følgeuheld. Det er sådan, vi skal til at tænke fremover, og derfor skal man ikke tøve med at ringe 112 for hjælp. Det er et spørgsmål om at få trafikken til at flyde sikkert og hurtigt, men det er altså også et spørgsmål om at redde menneskeliv, for det er farligt at opholde sig midt på en motorvej.

Livsfarligt at befinde sig på motorvejen

Den nye anbefaling kommer, da det kan være livsfarligt at befinde sig i en af motorvejens vognbaner, hvis man af den ene eller anden årsag holder stille og ikke kan køre videre. Også ved mindre uheld som motorstop og punktering er anbefalingen, at trafikanterne ringer 112, hvis bilen ikke er nået ud i nødsporet, men holder stille i en af motorvejens vognbaner. Et mindre uheld kan være alt fra en punktering til et motorstop eller et lille sammenstød.

Vicepolitiinspektør John Jensen, Rigspolitiets Nationale Beredskabsafdeling, siger:

-På motorvejene er der ofte meget trafik, og den høje hastighed, der køres med, gør, at det hurtigt kan gå gruelig galt, hvis en bil holder stille i en af motorvejens vognbaner, og der ikke er tale om kø. Vi skal have trafikanterne til at ringe 112, hvis de enten selv har en bil, som ikke vil køre længere, eller hvis de ser en medtrafikant, der holder stille i motorvejstrafikken og ikke er kommet ud i nødsporet, så vi hurtigt kan få den rette hjælp frem.

Den landsdækkende kampagne vil blandt andet være synlig på plakater, roll ups og bordmenuer på landets rastepladser, på billboards på landets 10 største rastepladser, på online medier, i kommerciel radio og på de sociale medier.

Sådan gør man, hvis man strander i en vognbane på motorvejen

 1. Tænd havariblink.
 2. Tag din gule vest på (hav den altid liggende inde i bilen – ikke i bagagerummet).
 3. Bring dig selv i sikkerhed med den største forsigtighed på den anden side af autoværnet. Nogle gange kan det være mere sikkert at blive i bilen, hvis du for eksempel holder stille i den midterste vognbane.
 4. Ring 112.
 5. Afvent hjælp.

  ”Ring 112”-kampagnen kan ses i perioden fra mandag den 17. januar til og med søndag den 17. april.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Danmark

Det skal du gøre, hvis du finder en hjemløs kat

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Har du fundet en kat, som du ikke ved hvor hører til? Eller kommer der jævnligt en kat og besøger din bolig, som du tror er hjemløs? Agria Dyreforsikrings direktør fortæller dig her, hvad du skal gøre, hvis du finder en potentiel hjemløs kat.

Katte er frie dyr, og de fleste katteejere giver deres kat lov til selv at bestemme, om den vil være ude eller ej, og hvor den går hen. Nogle gange kommer kattene for langt væk hjemmefra, fordi de går på opdagelse, eller fordi de bliver jaget væk af andre katte i nabolaget. Der er dog også katte, som er hjemløse, enten fordi de er født vilde, eller fordi de er blevet efterladt af deres ejer.

Nu, hvor den kolde vinter har meldt sin ankomst, er der desværre en større sandsynlighed for, at en frysende og svækket kat fanger dit blik eller flytter ind i haveskuret eller garagen. Men hvad skal du stille op med den?

Er katten hjemløs, eller har den en ejer?

Det vigtigste er at gøre noget og ikke ignorere de hjemløse katte, du møder i dit nærmiljø. Det første, du skal gøre, hvis du finder en kat, du mener har brug for hjælp, er at finde ud af, om den er hjemløs eller ej, fortæller Tine Antvorskov, direktør hos Agria Dyreforsikring:

-Der er tre måder, hvor man kan se, om en kat har en ejer: Et halsbånd med kontaktinformationer, et øremærke bestående af en tal og bogstavkombination eller via en chip. De to første kan du selv se, mens det kræver en særlig scanner at finde og aflæse chippen, som en dyrlæge for eksempel er i besiddelse af.

Hvis katten er øre og/eller chipmærket og registreret i Dansk Katteregister, er det muligt at finde frem til kontaktinformation på ejeren. Du kan selv søge på øretatoveringer på Dansk Katteregisters hjemmeside. Det er dog ikke alle katteejere, der får registreret deres katte.

Derfor er der også en række andre metoder, du kan prøve, for at finde frem til en evt. ejer:

Sæt sedler op med billede og beskrivelse af katten i nærområdet, samt dine kontaktinformationer, så en ejer kan få fat i dig.

Efterlys ejeren på Facebook, både i dedikerede grupper eller i dit lokalområdes gruppe, hvis der findes sådan én.

Efterlys ejeren på Dyreværnets hjemmeside.

Der findes mange katteorganisationer i landet, der hjælper ejerløse katte. Kontakt dem, hvis du er i tvivl om, hvad du skal gøre.

Led efter katten på de samme Facebook- og hjemmesider for at se, om den er meldt savnet.

Er det en kat, der vender tilbage til dit hjem?

Hvis der er tale om en kat, som bliver ved med komme til din bolig, og som hverken bærer halsbånd eller er øremærket, så kan du forsøge at finde ejeren ved at sætte et kattehalsbånd på katten med dine kontaktoplysninger og en anmodning om, at ejeren ringer til dig.

Vender katten så hjem til sin ejer, vil vedkommende opdage det nye halsbånd og ringe til dig for at høre, hvad der foregår. Bliver halsbåndet i stedet på katten i længere tid, uden at du hører noget, så har katten med al sandsynlighed ikke været hjemme, og du kan i stedet forsøge at bruge de tidligere nævnte råd til at finde en evt. ejer.

Hvis katten viser sig at være hjemløs

Viser katten sig at være hjemløs, og vil du gerne beholde den, så få den mærket og registreret i dit navn. Det skal gøres af en dyrlæge, og er enten noget, du selv kan arrangere, eller også kan du tage kontakt til en af de katteorganisationer, der hjælper hjemløse katte, som så kan vejlede dig. Vælger du at tage en hjemløs kat til dig, er det ofte en stor glæde både for dig og katten.

Du bør få den tilset af en dyrlæge og arrangere, at den neutraliseres, så den ikke kan lave killinger. Det betyder også, at det er mindre sandsynligt, at den løber væk.

Og hvis du ikke ved, hvad du skal stille op, hvis du finder en hjemløs kat, så er der altid hjælp at hente, forklarer Tine Antvorskov:

-Finder du en kat, og er du i tvivl om, hvad du skal gøre, eller er katten tydeligt i nød, så ring til en af landets katteorganisationer, f.eks. Dyreværnet, Kattens Værn eller Inges Kattehjem. De kan hjælpe dig med råd og vejledning i din konkrete situation, slutter Tine Antvorskov .

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tags

januar 2022
M Ti O To F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Populære artikler