Kolding Netavis

Åbner endnu et historisk rum

Sognestuen åbner på Kolding Stadsarkiv.

Lørdag den 4. september åbner Stadsarkivet dørene til endnu et historisk rum: Sognestuen.

Sognestuen ligger i den gamle borgerskole i Nicolai komplekset, hvor arkivet har til huse – lige til højre, når man kommer ind ad døren. På lørdag er kaffen klar til at byde besøgende indenfor.

Tidligere rummede det byens borgmesterarkiv, der nu er flyttet til mere optimale magasinvilkår.

Men der hvor protokoller tidligere stod på rad og række, toner nu et billede af tidligere sogne- og byrådsmedlemmer frem. Kvinder og mænd som gennem tiden har sat sit præg på byen og kommunens politiske liv, og hvis virke er udfoldet i de mange tusinde arkivæsker, som arkivet opbevarer.

Formidler samlinger tilbage fra 1841

Med åbningen af Sognestuen ønsker Stadsarkivet at formidle noget af det, som arkivets samlinger rummer og som rækker tilbage til det lokale selvstyre fra 1841 i landsognene.

Her fødes så småt det kommunale system, som vi kender i dag, og som har vokset sig stort og med mange og forgrenede opgaver. En fortælling som netop er dokumenteret i arkivets kommunale samlinger.

En ekstra skolestue

Sognestuen er således en udvidelse af de lokaler, som man som borger og besøgende frit kan få adgang til, når man er på arkivet. Det er en ekstra skolestue, når Skoletjenesten Kolding afvikler forløb, et mødested for historiske workshop og en debatstue til sociale arrangementer, hvor lokalhistorien kan foldes ud i fælleskab.

Et af de første initiativer som får til huse i Sognestuen er KoldingWiki-skrive-Lab. Her kan man hver den første lørdag i måneden være med til at bidrage til KoldingWikien – hele kommunens historiske leksikon. På lørdag går arkivet på jagt i kilderne efter de historiske kvinder i lokalhistorien. Alle er velkomne: både hvis man har noget at bidrage med, men også hvis man bare har forslag til, hvad der bør skrives om eller man gerne vil lære, hvordan man deltager på KoldingWikien. Man opfordres til at medbringe sin egen bærbare pc, hvis man har en sådan.

-Det bliver superhyggeligt. Det handler først og fremmest om fællesskabet omkring det lokalhistoriske, og hvordan vi kan berige hinanden med viden, men også sikre at dele den viden med andre, fortæller stadsarkivar Lene Wul, som vil være tilstede til lørdagens workshop.

Sognestuen er som udgangspunkt åben, når læsesalen er åben på arkivet, men den vil også i fremtiden kunne lånes ud til lokalhistoriske foreninger eller andre aktiviteter med et lokalhistorisk sigte.

Del denne artikel