Kolding Netavis

Åbent brev til Jeppe Bruus

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen Læserbreve
Pressefoto.

Åbent brev af Naturparkens forretningsudvalg Jørn Chemnitz fra Kolding byråd, Ejstrup Vang 6, 6000 Kolding samt John Nyborg fra Fredericia byråd og Jacob Nielsen fra Middelfart byråd.

Hjælp med at få liv i Lillebælt, lyt til de danske forskere, vær ambitiøse og gå efter scenarie 1 – sådan lyder opfordringen til Minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus (S). Læs brevet nedenunder:

Kære Jeppe Bruus

Hermed input til forhandlinger om Grøn Trepart. Du leder forhandlinger for den mest ambitiøse beslutning længe i dansk politik. Det er nu, vi har chancen for reelt at ændre på tingenes tilstand. Vi må ikke svigte vores børn og børnebørn og handle mod bedre vidende.

Vælges scenarie 3 fra Second Opinion-rapporten fjernes indsatsbehovet i dele af Lillebælt – der hvor der lige nu er store iltsvind.

Vi læser fx i rapporten, at Gamborg Fjord går fra reduktionstal fra 63% i scenarie 1 til 49 % i scenarie 3; at Kolding Yderfjord går fra reduktionstal fra 72% til 0%; at Bredningen i Lillebælt går fra et reduktionstal fra 40% til 0%.

Scenarie 3 og 2 er baseret på gamle metoder og gamle mål, mens scenarie 1 er anbefalinger baseret på vores bedste viden, bedste data og den bedste metode, som danske forskere har udviklet gennem årtier. Second Opinion-rapporten godkender netop metoden, som danner grundlag for målsætningerne i scenarie 1.

Det kan godt være den gamle metode kan blive godkendt af EU til at opfylde vandrammedirektivet, fordi andre lande bruger den, men vi har netop en rapport, der siger at vores metode er den bedste, og derfor vil det være uansvarligt for vores havmiljø og for de kommende generationer ikke at bruge den bedste metode, og at handle mod bedre vidende.

Har vi virkelig råd til at gamble med havmiljøet i Lillebælt? Selv vores bedste metode er baseret på tidligere data, er der taget højde for den megen nedbør fx i 2023 og 2024 og de stigende temperaturer? Og hvad, hvis kontrollen har været mangelfuld, og der reelt er udledt mere end tilladt? Har vi overblik over de miljøfremmede stoffers betydning?

Bør der ikke vises forsigtighed? Vi skal bruge vores bedste metoder, teknologi og viden, hvis vi skal kunne sige til vores børn, at vi gjorde alt vi kunne for at undgå iltsvind og få marsvin, fisk og liv tilbage i Lillebælt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel