Det betyder rigtig meget for beslagsmedeeleverne Emil Jørgensen og Kaspar Gunthel, at de kan få afsluttet deres fire år lange uddannelse på traditionel vis.

Siden 11. marts er der på grund af coronakrisen ikke blevet holdt svendeprøver på erhvervsskolen HANSENBERGs matrikler.

Men forleden blev der igen åbnet for muligheden, og i disse dage er to beslagsmedeelever til svendeprøve - som de første på HANSENBERG efter åbningen. Noget, som betyder rigtig meget for eleverne Emil Jørgensen fra Fredericia og Kaspar Gunthel fra Dronningmølle.

- Det er fedt og dejligt. Man får lov til at vise sit værd - og hvad man har lært i løbet af de fire års uddannelse. Det er altid rart at få at vide, at man er god nok - at det ikke udelukkende er noget, man siger til sig selv i spejlet, for det kan godt blive trivielt at høre på der, siger Emil Jørgensen i en pressemeddelelse og tilføjer:

- Der er noget tradition ved en svendeprøve. Det, at man har klaret den, sender et værdifuldt signal til de kunder, man har. Jeg bliver nok rimelig alene, når jeg skal fejre det bagefter. Det er lidt tamt, men så må vi holde svendegilde til efteråret. Værre er det ikke.

Emil Jørgensen er tidligere på året blevet kåret til Danmarks bedste beslagsmedelærling. Foto: HANSENBERG.

Noget helt særligt

Var der ikke blevet åbnet op for svendeprøver nu, havde Emil Jørgensen fået et såkaldt administrativt svendebrev. For læretiden er nået til sin afslutning, og han er blevet tilbudt fast job hos Kustrup Beslagsmed ved Middelfart, hvor han også har været i lære.

- Det er lækkert at have noget at arbejde med efter svendeprøven. Jeg ville også savne de kunder og relationer, jeg har fået, hvis jeg skulle finde noget andet. Jeg har fulgt de samme heste i fire år. Jeg har set små heste blive store. Det er noget helt særligt ved faget, forklarer Emil Jørgensen.

Det lå ellers slet ikke i kortene, at han skulle vælge en karriere som beslagsmed. For i modsætning til de fleste i faget, havde han med egne ord aldrig været interesseret i heste, og efter sin studentereksamen begyndte han at læse til bygningskonstruktør i Odense.

- Det blev beslagsmed, fordi jeg var blevet 21 år - og det, jeg var i gang med, føltes helt forkert. I 10. klasse havde jeg taget grundforløbet til smed, og det havde bare været sådan en fed oplevelse. Så fik jeg lidt tilfældigt mulighed for at søge læreplads hos Kustrup Beslagsmed. Jeg var ikke vild med heste, men der gik en uge - så var jeg blevet vant til dem, fortæller Emil Jørgensen.

Landets bedste lærling

Han husker tydeligt dag 1 hos mester, hvor den første hest, han skulle i nærkontakt med, stak af fra ham:

- Jeg tænkte: Er det sådan her hver dag? Det var første gang, jeg nogensinde havde prøvet at trække en hest, men man lærer det. Og jeg skal være beslagsmed resten af livet. Det er det samme arbejde, men alligevel alsidigt. Jeg får fire problemer, jeg skal tage stilling til på én gang. Man er udenfor i den friske luft, og så er det bare dejligt at arbejde med dyr.

At Emil Jørgensen har fået fuldstændig styr på de store firbenede dyr, er der slet ingen tvivl om. Tidligere på året blev han nemlig kåret til Danmarks bedste beslagsmedelærling.

En investering i fremtiden

Holdkammeraten Kaspar Gunthel er også glad for, at han nu er i gang med svendeprøven på HANSENBERG.

- Man blev da lidt stresset over, at man pludselig skulle til svendeprøve alligevel, for der er en masse, man skal kunne vise til prøven. Men det er også virkelig rart at få sat et rigtigt punktum og komme videre, siger Kaspar Gunthel, som er i lære hos Christian Wilmerskov ved Slangerup.

Turene fra Sjælland til skoleopholdene i Kolding har kostet på kontoen:

- Der er langt fra Dronningmølle til HANSENBERG. Forleden regnede jeg sammen, at jeg har brugt 4.000 kroner bare på at komme over broen. Det er meget for en lærling. Men jeg kan godt lide at køre langt i bil, og jeg ser det som en form for investering, siger Kaspar Gunthel, som i skoleperioderne har boet på HANSENBERGs skolehjem.

Intet er overladt til tilfældighederne, når Kaspar Gunthel arbejder. Foto: HANSENBERG.

Dyrevelfærd er vigtigst

For 29-årige Kaspar Gunthel er fremtidsplanen klar:

- Jeg starter op som selvstændig i Nordsjælland. Der er nok at lave, og jeg kan godt lide at arbejde med heste - de søde af dem i hvert fald. Og så betyder det bare rigtig meget, at jeg kan gøre en kæmpe forskel for de heste, jeg skoer. Samtidig værdsætter kunderne virkelig ens gode arbejde.

Netop hensynet til dyrene er en af grundene til, at faglærer på HANSENBERG Niels Thekilde er meget glad for, at eleverne nu har fået mulighed for at gå til svendeprøve:

- Det betyder rigtig meget for dem at få deres svendeprøve. Det er det, de har arbejdet op til i fire år. Det betyder også meget i branchen, at man har gennemført sin svendeprøve, for der er dyrevelfærd inde over. Det er levende dyr, de arbejder med til prøven - og det er vigtigt, at man har fået vurderet den del. Det er dyrenes ve og vel, de arbejder med, og derfor betyder svendeprøven så meget.

Faglærer Niels Thekilde (t.h.) har undervist Emil Jørgensen (t.v.) og Kaspar Gunthel, når de har været på skole. Foto: HANSENBERG.

Under den fem dage lange svendeprøve - der slutter torsdag - skal eleverne blandt meget andet beskære og sko en hest, håndsmede fire sko og lave forskellige skomodifikationer.

HANSENBERG er det eneste sted i landet, hvor man kan tage uddannelsen til beslagsmed.

Kolding er i top 10 blandt landets bedste studiebyer, viser ny undersøgelse.

Tusindvis af unge er lige nu i gang med at træffe valg af uddannelse, og dermed også af deres kommende studieby. Men hvad er det egentlig, unge søger i en studieby?

En ny undersøgelse fra studentum.dk viser, at byens omdømme, gode karrieremuligheder og et pulserende byliv er blandt de vigtigste parametre, når det kommer til unges valg af kommende studieby. Kolding udmærker sig på alle tre parametre og sikrer sig en 9. plads over Danmarks bedste studiebyer 2020.

Gode karrieremuligheder

Studentum.dk’s undersøgelse viser, at gode karrieremuligheder er det ultimativt vigtigste for unge, når det kommer til valget af kommende studieby. Hele 56,4 procent af de unge har svaret, at de vælger deres studieby ud fra muligheden for at gøre karriere i samme by. Kolding indtager 6. pladsen over danske studiebyer med de bedste karrieremuligheder målt på antal jobopslag, startløn og lønhop efter 10 år.

Placeringen skyldes, at Kolding er en by i vækst, hvad angår erhvervslivet, og hvor der samtidig er et stærkt samarbejde mellem uddannelsesinstitutionerne og byens virksomheder. Kolding har blandt andet tiltag, der har til formål at hjælpe studerende med iværksætterdrømme, og det er med til at gøre Kolding til en ideel studieby for unge og dermed én af Danmarks bedste studiebyer 2020.

Se, hvordan Kolding klarede sig i undersøgelsen

Nyt overblik til unge over Danmarks studiebyer

Det er en afgørende og svær beslutning for mange unge at skulle træffe valget af deres kommende studie og dermed også studieby. Der er mange forhold, der skal tages stilling til - lige fra adgangskrav og bolig til jobsikkerhed og netværk i byen. Studentum.dk arbejder dagligt med at hjælpe unge med at finde den rette uddannelse. Derfor har de lavet undersøgelsen Årets Studieby 2020, der giver unge et overblik over de danske studiebyer, og hvad de hver især kan tilbyde de studerende.

- Formålet med Årets Studieby 2020 er at hjælpe de unge videre i deres uddannelsesrejse og i valget af kommende studieby. Der er langt flere muligheder i dag end tidligere, men unge er til gengæld også blevet langt skarpere på, hvad de leder efter. Derfor er der også brug for et overblik, hvor unge kan blive klogere på, hvilke studiebyer der matcher netop deres behov. Det er dét, vi har forsøgt at skabe med Årets Studieby 2020”, fortæller Jesper Petersen, direktør på studentum.dk.

Danmarks 10 bedste studiebyer 2020

Forud for kåringen har studentum.dk adspurgt unge over hele landet, når det kommer til valget af kommende studieby. Det har resulteret i otte parametre, som studiebyerne er blevet bedømt ud fra: Gode karrieremuligheder, høj faglighed, følelsen af tryghed, billige boliger, studiejobs, byens omdømme, sports- og fritidsaktiviteter og byliv. Her er listen over Danmarks top 10 bedste studiebyer 2020.

1. København
2. Aarhus
3. Aalborg
4. Herning
5. Sønderborg
6. Skive
7. Viborg
8. Silkeborg
9. Kolding
10. Roskilde

Otte folkeskoler i Kolding Kommune får efter ansøgning lov til at forkorte skoledagene efter sommerferien.

Det fortæller kommunens skolechef, Lars Svenson, til JydskeVestkysten i følge Sebro Press.

Skoledagene bliver blandt andet kortere på Forbundsskolen i Skanderup for 4.-6. klasser og en specialklasse på 4. årgang.

På Kongsbjergskolen i Lunderskov får eleverne fra 4.-9. klasser en kortere skoledag. Men allerede i år har skolen kørt et forsøg med kortere skoledag.

På Christiansfeld Skole får de kommende 4.-8. klasser en kortere skoledag efter sommerferien.

I alle tilfælde er der dog fra kommunen kun givet tilladelse til kortere skoledage på betingelse af at visse krav til undervisningen tilgodeses.