I efterårsferien kan du ud over at gå en tur i naturen, også hænge et budskab op i træerne. Kunstneren Vibeke Nørgaard Rønsbo inviterer til deltagelse i en kæmpe kunstinstallation, hvor alle kan få deres specielle budskab med.

Projektet hedder ”til låns”, og går ud på at skabe en oplevelse af naturens storhed, som sætter livet i et særligt perspektiv. Med reference til det indianske ordsprog: ’Vi arver ikke jorden af vores forfædre, vi låner den af vores børn’ søger projektet med sine deltagere og sit publikum at skabe en kunstinstallation bestående af små manillamærker.

Kunstværket består af 2-300 manillamærker, der bliver placeret i landskabet på Skamlingsbanken. På mærkerne har deltagerne skrevet udsagn om deres forhold til naturen. De mange små voksbehandlede manillamærker vifter i vinden, glimter som små lys i solen og er et stærkt forundrings- og oplevelsesrum for besøgende.

Artiklen fortsætter under billedet....

Pressefoto.

Invitation til workshop

Mærkerne er udfyldt af skoleklasser fra Sjølund-Hejls skole og Design- & Idrætsefterskolen Skamling, som allerede har deltaget i en workshop med kunstneren. Men har man selv lyst til at deltage inviterer Vibeke Nørgaard Rønsbo alle interesserede til workshop på mandag i efterårsferien. Her står hun klar til at hjælpe med at de besøgende kan få deres eget budskab afsted.

- På de første to workshops snakkede vi om, hvad naturen kan give, og gav os tid til at fornemme og være i naturen på Skamling. Så manillamærkerne er meget forskellige, de unge har skrevet mange spændende ting på deres mærker. Nogen skriver egne digte, mens andre skriver linjer fra sange. Jeg havde en dreng fra 4. klasse, der kom med en kastanje, og som pludselig havde tænkt over, at det ikke bare var en kastanje, men at den havde en flot farve og også var blød at røre ved. Så når man giver sig tid til naturen, får man så meget ekstra med. Det er berigende både for mig og publikum at læse de mange budskaber, fortæller Vibeke Nørgaard Rønsbo i en pressemeddelelse.

”Til Låns” der er et publikumsinddragende kunstprojekt, er udviklet af kunstneren Vibeke Nørgaard Rønsbo. Den offentlige workshop foregår mandag fra kl. 10-15. Det foregår på ”Bjerget” på Skamlingsbanken, og der vil være skilte derud fra parkeringspladsen. Udstillingen kan opleves frem til den 22. november.

Tag familien med, og gå en tur på Skamlingsbanken.

Byggeriet er i fuld gang med byggeriet af det nye oplevelsescenter samt restaurering af hele landskabet.

- Kom og hør hvad vi gør for biodiversiteten, se hvordan monumentområdet er bragt tilbage til det oprindelige, se den nye Folkemødeplads og få eksklusiv adgang til byggepladsen. I kan gå fra post til post, hvor vi har guider, der i Coronasikker afstand fortæller om de forskellige tiltag. Sådan lyder opfordringen fra Kolding Kommune.

Det foregår onsdag den 9. september mellem klokken 16.30-18.30. Tilmelding er ikke nødvendig.

Du kan også nyde den storslåede udsigt fra Restaurant Skamlingsbanken, som mellem klokken 15-17 byder på kaffe og chokolademuffins samt saftevand til børnene.

Første del af den nye formidling på Skamlingsbanken kan nu opleves i landskabet.

En ny rute viser rundt på Højskamling og guider den besøgende forbi fem nye formidlingsstationer. Stationerne ses i form af kraftige egetræsplinter placeret rundt i det historiske landskab, oplyser Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

Ifølge projektleder Mette Keseler List har formidlingsstationerne flere formål:

- Det skal give de besøgende lyst til at stoppe op, sætte sig ned eller måske kravle op for bedre at kunne se ud over landskabet. At det virker fik vi at se med det samme. Umiddelbart efter at anlægsgartneren havde lagt de store egetræsplinte ud til de steder, hvor de senere skulle bruges, blev de indtaget af familier med picnickurve, fortæller Mette Keseler List.

Ud over ophold skal de nye stationer give den besøgende lidt af Skamlingsbankens DNA med hjem. Sætninger som ”Hvem vil du samle på Skamlingsbanken?” og ”Hvad kan få dig på talerstolen? sætter tankerne i gang, når den besøgende bevæger sig rundt i landskabet. Sætningerne står på formidlingstavler placeret på de store egetræsplinte. Historiske billeder kombineret med lidt mere tekst fortæller om hvordan en gletcheren har skabt Syd- og Sønderjyllands højeste punkt og dermed Skamlingsbanken, der siden har været ramme for store folkemøder, og givet rum for talere med en sag på hjertet.

- Ud over at nyde udsigten, vil vi gerne give de besøgende lidt af Skamlingsbankens historie med sig hjem. Men Skamlingsbanken er ikke kun fortid. De demokratiske værdier der gennem tiden har fået folk på talerstolen her, og som i yderste konsekvens også har kostet liv, er stadig gældende i dag, siger Mette Keseler List.

I foråret 2021 åbnes det nye oplevelsescenter. Udstillingen her fortsætter den fortælling, der nu er åbnet op for i landskabet.

Tag på naturbingo-tur på Skamlingsbanken og find blomster, sommerfugle og haletudser. Fredag fejres den internationale Biodiversitetsdag med bingo hver for sig.

Nu kan du selv printe din bingoplade ud, hvis du vil deltage i naturbingo. Alle arterne på bingopladen er en del af Skamlingsbankens særlige natur og historie, oplyser Kolding Kommune.

Med bingopladen i hånden skal du på jagt efter ni forskellige arter. Er du dygtig får du hele pladen fuld, eller måske bare en række.

En stor del af naturen på Skamlingsbanken er græsningslandskab. En gammel naturtype, der opstod lige efter istiden. Græsningslandskabet er levested for mange dyr, planter og svampe og mange af dem har specialiseret sig til at vokse og leve lige netop der. Eller er særligt afhængige af hinanden.

Du finder arterne på bingopladen, hvis du går en runde fra Skamlingsbankestøtten mod nord på tværs gennem skoven og videre ned til søen ved Klokkestablen og tilbage igen. Husk selv at medbringe hoved- og sidegevinster til børn og barnlige sjæle for største succes med jagten.

Bingopladen kan downloades på www.oplevkolding.dk – eller printes fra kolding.dk.

Fakta

Den 22. maj fejres biodiversitetens dag over hele kloden. En dag hvor man sammen sætter fokus på naturens mangfoldighed. Biodiversitetens dag er en FN-sanktioneret international dag, der har været afholdt siden 2000.

På den årlige generalforsamling i Skamlingsbankeselskabet mærkede man historiens vingesus.

Tip-tip-oldebarnet til Peder Skau mødte nemlig op med aktiebevis nummer 4, der oprindeligt var udstedt til Laurids Skau i 1858. Siden skiftede aktiebrevet hænder til Laurids Skaus bror Peder Skau. Peder Skaus mindesmærke blev rejst på Skamlingsbanken i 1921 for hans betydelige indsats for danskheden i Sønderjylland.

Efterfølgende er aktiebrevet gået i arv gennem familie og tip-tip-oldebarnet ønskede nu at forny det. Hermed kunne Skamlingsbankeselskabets kasserer Peder Damkjær overrække Peder Skaus tip-tip-oldebarn et nyt aktiebevis. Fortid og nutid blev smukt bundet sammen og man fornemmede historiens vingesus i den traditionsrige festsal på Skamling.

På generalforsamlingen kunne formand Nis Jørgen Steffensen berette om årets begivenheder, heriblandt sang- og foredragsaftenen i marts med billedkunstner Ken Denning og operasanger Jesper Buhl, som var så vellykket, at bestyrelsen har besluttet at fortsætte den nylig etablerede tradition med et forårsarrangement. Ligeledes berettede formanden om det første spadestik, der er blevet taget til det nye besøgscenter, der forventes at stå klart til næste år. Der blev endvidere informeret omkring muligheden for at donere til det nye besøgscenter og oprettelsen af et kartotek over aktieholdere i Skamlingsbankeselskabet.

Endelig var der valg til bestyrelsen, oplyser Skamlingsbankeselskabet.

Bestyrelsesmedlemmer Nis Kjær og Niels Bjerre blev genvalgt uden modkandidater. Til sidst blev der som traditionen byder, sluttet af med lidt mad, drikke og sang. Efterfølgende har Skamlingsbankeselskabets bestyrelse konstitueret sig og fordelt posterne således: Formand: Nis Jørgen Steffensen, næstformand: Niels Bjerre, kasserer: Nis Kjær og sekretær: Ditte Freiesleben.

Side 1 ud af 3