Juletræet bliver snart tændt.

Så er Torvet i Vamdrup næsten klar til, at årets juletræ kan tændes. Det sker på fredag klokken 17 i forbindelse med Black Friday.

Dette års store juletræ er doneret af ægteparret Lissi og Kjeld Sørensen der bor på Platanvej i Vamdrup. Træet har de selv plantet i forhaven for over 40 år siden.

Belysningen på det flotte træ blev foretaget af folk fra Schrøder El & Teknik.

På trods af COVID-19 bliver der jul i hele Kolding kommune igen i år. Måske ikke helt den jul vi kender, men detailhandel, attraktioner, hoteller og restaurationer har lagt sig i selen, for at alt skal ose af julestemning.

Selv om juletræstænding og julefrokoster er flyttet online, kan du traditionen tro fortsat gå på opdagelse i et fortryllende juleunivers, hvor gamle og nye traditioner, smukke julelys og duften af jul spreder hyggelig stemning både ude og inde, oplyser Visit Kolding.

Juleoplevelserne venter overalt, og derfor har Business Kolding i år lavet en særlig julekampagne, der skal sætte fokus på julen i Kolding og dermed tiltrække endnu flere gæster til Kolding, Christiansfeld og Vamdrup. Kampagnen skal synliggøre de arrangementer, der er i december, og de muligheder der er for shopping og overnatning i Kolding kommune.

- Vi vil gerne gøre det nemt og overskueligt for kommunens borgere, men ikke mindst for gæster der kommer på besøg. Derfor har vi samlet alle aktiviteter og oplevelser på Visit Koldings hjemmeside. Vi markedsfører alt på Visit Koldings Facebook-side og på Instagram, og i Facebooks Local App kan du søge på arrangementer på bestemte datoer, for på trods af COVID-19 er der stadig meget at opleve i hele kommunen, fortæller Iben Schorling fra Business Kolding.

Slentretur i midtbyen

Snup en slentretur i Kolding Midtby og bliv betaget af de smukke oplyste gader og hyggelige specialbutikker. Oplev traditioner og historiens vingesus på det historiske Koldinghus eller tag en pause og forkæl dig selv og dine nærmeste med kunst og kultur på Trapholt og se deres enestående udstillinger. I øjeblikket kan I på Trapholt opleve den unikke Arne Jacobsen udstilling, det er den mest omfattende præsentation af Arne Jacobsen nogensinde.

Lad de gode gammeldags juletraditioner mødes med moderne juleatmosfære. I Kolding Storcenter imponerer julelandskabet både store og små, mens idylliske Christiansfeld byder på jul for alle dine sanser med duften af de klassiske honninghjerter og smukke herrnhuterstjerner i de hyggelige brostensgader. I Vamdrup møder du det flotte juletræ på Torvet og flotte julepyntede butikker, og på Hotel Vamdrup sørger de nye forpagtere for, at det dufter af jul.

Forkæl familien med en hyggelig endagstur med julehandel og masser af oplevelser i og omkring Kolding eller bliv lidt længere og få det hele med. Tag en overnatning på et af de mange stemningsfulde kroer og hoteller, hvor der er ekstra juleforkælelse på menuen.

Juletiden står for døren. Få her 10 gode råd til, hvordan du forhindrer brand i din bolig.

Det betyder, at der bliver skruet op for julehyggen rundt i de danske hjem. Men december er også den måned på året, hvor der er størst risiko for brand i boligen. Juledekorationer og uheld i køkkenet er blandt årsagerne.

RealMæglerne giver her boligejerne 10 nyttige råd til at undgå brand i hjemmet i juletiden:

1. Gå aldrig fra tændte, levende lys. OG: ”Den, der tænder, slukker”.

2. Stil aldrig levende lys i nærheden af gardiner, i bogreoler eller under hylder og skabe.

3. Stil aldrig dekorationer under lamper, der er lavet i letantændelige materialer, fx træ eller papirskærme.

4. Stil aldrig fyrfadslys eller bloklys direkte på bordet. Stil en tallerken under. OG: Vær altid sikker på, at lysene står godt fast, så de ikke vælter.

5. Overvej helt at droppe de alm. levende lys. Brug evt. selvslukkende lys eller lys på batteri i stedet for.

6. Pas på, hvis du stiller dine dekorationer på en dug. Lys, der vælter ud på juledugen, eller en gnist, der springer, er ofte årsag til brand.

7. Brug evt. brandhæmmende spray på dine dekorationer og/eller juletræet.

8. Hav altid vand til slukning i nærheden.

9. Bliv i køkkenet, når du laver mad på komfuret.

10. Stil aldrig brandbare ting fra dig på komfuret.

Antallet af brande stiger i december med 40-50 procent i forhold til andre måneder i løbet af året.

Røgalarmer redder liv

Der bør ifølge markedsdirektør i RealMæglerne, Thomas Jacobsen, altid være røgalarmer i ethvert hjem:

- De er forholdsvis enkle at montere, og der er masser af vejledning at finde på fx Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside om placering og opsætning. Der bør være minimum én røgalarm for hver etage i boligen, fortæller han.

• Tjek dine røgalarmer i løbet af året – og altid lige før juletid.
• Test batteriet på batteriknappen.
• Røgalarmer er den bedste og billigste sikkerhed imod brand.
• Det skyldes, at din reaktionstid forlænges, fordi du advares i tide.

Tv-julekalendere 2020: Få her overblikket over, hvilke tv-julekalendere du kan følge med i.

Snart skriver vi 1. december og så er det tid til, at følge en eller flere tv-julekalendere.

Men hvilke julekalendere sendes der i år på DR og TV2? Det giver vi dig her overblikket over...

Tv-julekalendere 2020

Foto: TV 2.

Juleønsket

Juleønsket genudsendes i år som familiejulekalenderen på TV 2. Det er historien om 12-årige Julie, hvis ønske om at holde jul med sin familie, skal opfyldes af den unge engleaspirant Rafi. I løbet af december hvirvles Julie, hendes ven Willy og Rafi ind i et stort eventyr om mennesker og engle, kampen mellem det gode og det onde, familie og venskaber samt om hemmeligheder og jul.I rollerne som Julie, Rafi og Willy ses Olivia Hillingsø, Jonathan Lindinger og Helmer Solberg, og i voksenrollerne ses blandt andre Esben Dalgaard, Signe Skov, Lærke Winther, Troels Malling, Neel Rønholt, Allan Hyde, Johan Olsen, Sonja Oppenhagen, Morten Suurballe, Donald Andersen og Marijana Jankovic.

Der er snigpremiere på 'Juleønsket', som utålmodige sjæle kan se det næste afsnit aftenen før, og børnefamilierne kan se julekalenderen sammen, når det passer dem på dagen - og inden de små skal i seng.

Juleønsket blev vist første gang på TV 2 i 2015, hvor den blev en stor succes både på TV 2 med over en million seere pr. afsnit og på TV 2 PLAY, ligesom anmelderne var meget begejstrede.

Grethes jul

Foto: Steen Linde/TV 2.

The Julekalender

Julen er jo som bekendt traditionernes tid, så igen i år der mulighed for at se 'The Julekalender'. Skulle man have glemt udtryk som bob-bob og det bår' dæjli, eller hvordan The Støvledance lyder, så er De Nattergales julekalender klar til december. Viggo Sommer, Carsten Knudsen og Uffe Rørbæk spiller både Oluf og Gertrud Sand og Benny samt de tre nisser Fritz, Hansi og Günther.

The Julekalender kan ses både på TV 2 Charlie og TV 2 Play.

Foto: Kristian Brasen / TV 2.

Grethes jul

I den nye serie på fire afsnit, "Grethes jul", er Grethe er tilbage på TV 2 og TV 2 PLAY i en eventyrlig julefortælling om næstekærlighed, tilgivelse og empati.

Da vi mødte Grethe (Peter Frödin) første gang var i 2016, hvor hun flyttede ind hos familien Bynke. Her hjalp hun familien igennem en kaotisk hverdag med sine helt egne værdier.

Nu er Grethe ansat i et stormagasin, hvor hun har en stand med sine bøger 'Pletter - alt kan fjernes'. Her demonstrerer hun, hvordan man kan slippe af med alle slags pletter - også dem i sindet. Serien er baseret på en idé af Jarl Friis-Mikkelsen, der også har instrueret. Udover Peter Frödin medvirker også Ulf Pilgaard, Sebastian Jessen, Lotte Andersen, Sofie Torp, Alexander Wewer-Schøler og Özlem Saglanmak.

"Grethes jul" kan ses på TV 2 PLAY fra søndag 29. november og på TV 2 fra mandag 7. december.

Trænger du til at få genopfrisket sin viden om Grethe, kan første sæson allerede ses på TV 2 PLAY.

Pyrus. Foto: Søren Hartvig / TV 2.

Jul for de mindste

På TV 2 PLAY er Pyrus på spil, nemlig i den første af fire Pyrus-julekalendere, "Alletiders jul". Pyrus (Jan Linnebjerg) havner i Rigsarkivet og laver rav i danmarkshistorien, da han med en trylleformular kommer til at slette julen i danmarkshistorien. Guttenborg, der i øvrigt senere blev til Gyldengrød, spilles af Paul Hüttel. Julekalenderen vises også i eftermiddagsfladen på TV 2.

Og for de mindste er der dejlig slow-jul på TV 2 PLAY med "Jul i historiehulen", som er en del af det nye samarbejde med TV 2 og Nordisk Films børneunivers Oiii. Her læser Stephania Potalivo op af den populære julebog ’Villads fra Valby holder jul’. Og der er mere godt for de mindste, når julekalenderen ’Rasmus Klumps julestue’ også vises.

Foto: Lasse Olesen / Pineapple / TV 2.

En seriøs juleskål for de voksne

December er også synonymt med lækker julemad og gode drikke. En guide til de bedste øl kan ses på TV 2 PLAY i december, hvor en ny sæson af 'Natholdets julekalender' ligger klar. Det er seriøs ølsmagning for voksne, og det er igen øl-ekspert Carsten Berthelsen, der nyder væskerne sammen med Anders Breinholt og Søren Rasted.

Ølkalenderen vises også på TV 2 ZULU.

tv-julekalendere 2020

DR sender i år den nye julekalender "Julefeber". Foto: Christian Geisnæs/DR.

DR sender ny julekalender i år

Hvert andet år sender DR en nyproduceret julekalender og således kan seerne glæde sig til den nye julekalender "Julefeber", som sendes på DR1.

Bjørn er 13 år og føler sig pænt forkert. Det er hårdt, når ens allerstørste ønske er at være som alle andre. Men Bjørns krop driller. Er det pubertet, eller er der i virkeligheden helt andre kræfter på spil? Med Det Kongelige Teater som magisk kulisse tager DR’s nyproducerede julekalender "Julefeber" seeren med på en rejse, hvor der vendes op og ned på en teenagers fornemmelse af, hvad der er ualmindeligt, og hvad der bare er normalt.

Jul på Ramasjang

DR Ramasjang viser i år Ramajetternes Jul, Onkel Rejes Julefis, Nissebanden og Sebastians Jul.

Foto: Martin Top Jakobsen © SAMproduction

Jul med Trines mor

Jul med Trines mor er baseret på Trines mors telefonsamtaler med Trine, som de fleste nok kender fra 'Rytteriet' på DR2 eller fra P1. I serien tegner alt sig i udgangspunktet lyst for Trines mor – det bliver alle tiders juleaften. Og så alligevel… for Trine er blevet fyret, har ikke været sig selv på det sidste og tager nu ikke sin telefon. Nogen må gøre noget! Ifølge Lisbeth Wulff kan man glæde sig til en videreudvikling af det univers, som vi kender, hvor telefonledningen, som en anden navlestreng, sikrer en lidt for tæt kontakt mellem mor og datter.

- Det er grundlæggende en komedie om, hvad der sker, når en person pludselig trækker sig fra familien og alle de store følelser, som det skaber. Og så også lidt en historie om at sortere skrald. Det hele pakket ind i et grotesk, sjovt, dramatisk og til tider også sørgeligt univers, der viser hvad der sker, når ’mor’ pludselig skal rejse sig fra sofaen og se sin datter i øjnene.

Medvirkende er: Bodil Jørgensen, Lisbeth Wulff, Jarl Forsman, Ellen Hillingsø, Roberta Hilarius Reichardt, Kit Eichler og Finn Nielsen.

Serien er tilgængelig hver søndag i advent klokken 8.00 på DRTV - første gang søndag den 29. november. De fire afsnit bliver ligeledes vist på DR2. De to første afsnit klokken 21.00. Det tredje klokken 21.10 og det sidste den 20. december klokken 21.40.

Kilder til tv-julekalendere 2020: DR/TV 2.

Du kan også læse om sidste års julekalender på TV2 - Tinka og Kongespillet... tryk her!

Traditionen tro er der gratis parkering på kommunale p-pladser i Kolding i december måned.

På udvalgte dage omkring jul bliver det igen i år muligt at parkere bilen på de kommunale betalingspladser i Kolding midtby uden at skulle have pungen frem.

Kolding Kommune tilbyder betalingsfri juleparkering på betalingspladserne følgende dage:

Fredag den 20. november og lørdag den 21. november
Fredag den 27. november og alle lørdage herefter frem til jul
Torsdag den 24. december-fredag 1. januar, begge dage inklusiv

- De senere år har vi tilbudt betalingsfri juleparkering for at gøre det ekstra attraktivt at besøge og handle i midtbyen op til jul. Det gør vi også i år, og vi holder fast i de oprindeligt fastsatte datoer, selv om coronaen har ændret ved nogle af de planlagte aktiviteter som f.eks. julemandens ankomst, fortæller afdelingsleder hos Kolding Kommune, Heine Fischer Møller.

Det kan måske være svært at holde rede på, hvornår man må holde på betalingspladserne uden at betale, men der bliver naturligvis opsat tydelig information på betalingsautomaterne, oplyser Kolding Kommune.

De 195 kommunale betalingspladser i Kolding midtby er fordelt mellem Borchs Gård, Hyrdestræde, Låsbybanke og Ny Vestergade. På de øvrige godt 2.000 kommunale p-pladser er det i forvejen gratis at parkere.

Side 1 ud af 6