Lørdag, 21. september 2019

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

98 % af danskerne fejrer jul i år, og folk i 50'erne er ofte juleværter. Folk i hovedstadsområdet kører længst, mens folk i mindre byer har kortest. Fire ud af ti danskere er allerede fremme, da julen holdes hjemme, viser YouGov-måling for Home.

’Driving home for Christmas’ eller bare køre for at fejre jul. Seks ud af ti danskere er på farten op til juleaften, viser en spørgeundersøgelse fra analyseinstituttet YouGov for Home.

23. december er en af årets største julerejsedage. Ejendomsmæglerkæden Home har fået danskerne til at sætte kilometer på, hvor langt de skal rejse for at fejre juleaften med familie eller venner i år.

Først og fremmest svarer et stort flertal, at de holder jul i år – nemlig 98 % af de adspurgte – viser den repræsentativ spørgeundersøgelse blandt 1006 voksne danskere.

54 % er på farten i julen – flest (15 %) har op til 10 kilometer. 12 % rejser over 100 kilometer. I gennemsnit kører danskerne 83 kilometer. Her er dem, der holder jul uden for landets grænser ikke regnet med. Det gør 3 %. Med tæller heller ikke dem, der holder juleaften hjemme.

Folk i 50'erne er ofte juleværter

Mange danskere – 44 % - kan nemlig lade julefreden sænke sig uden at flytte sig. Det er især de 50-59 årige, der har mest overskud - eller plads - til at påtage sig juleværtsskabet. Her er andelen oppe på 52 %.

- Mange unge og par, der ikke har fået børn endnu, tager hjem til jul – sikkert både fordi der er god plads, og fordi det dufter og smager af den helt rigtige jul, siger Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent i Home.

Der er en tendens til, at folk i hovedstadsområdet kører længst, mens folk i de mindre byer har kortest til jul. Det viser sig også ved, at flere i de mindre byer og på landet holder julen hjemme, mens færre i de store byer er juleværter.

- Det passer meget godt med, at de store byer - og især København - trækker folk til fra hele landet, når unge skal studere eller finde job, og derfor slår sig ned, siger Michael Dalsager.

1 % svarer ’ved ikke’ til spørgsmålet, hvor langt de skal køre.

 

Juleaften står den på and i mange danske hjem, og her får du den bedste opskrift og gode tips til, hvordan du steger anden helt perfekt.

For det første skal du ikke købe ænder på under tre kilo. Der er så meget skrog og ben i en and, at der bliver for lidt kød tilbage, hvis anden er under de tre kilo, skriver Madensverden.dk.

Køber du en frossen and, og det kan være glimrende, skal du huske at tø den op i god tid. I køleskabet kan det tage op til to døgn, måske endda længere. Så vær opmærksom på det, så du ikke kommer til at putte en halvfrossen and i ovnen juleaftensdag.

Det anbefales, at stege anden ved 160 graders almindelig varme, for det giver det bedste resultat.

Stegetiden afhænger selvfølgelig af hvor stor anden er, men en and på tre kilo skal have cirka tre timer ved 160 grader. En tommelfingerregel er, at stegetiden er cirka en time pr. kilo and.

Klargøring af anden

En and skal klargøres for at få det bedste resultat. Ofte er der en pose med blandt andet indmad inde i anden, og den skal tages. Den bruges til at lave andesovs med. Gumpen på anden skæres fra, hvorefter du fylder anden med svesker, æblebåde og gerne også appelsinbåde.

Luk anden med en kødnål, og salt den udvendigt med et par spiseskefulde salt. Sørg for at få saltet hele vejen rundt.

Læg anden på en rist i en bradepande og hæld lidt vand i bunden. I bunden af fadet lægger du også et par grofthakkede gulerødder og løg.

Læg nu også indmaden i bradepanden, og du kan i øvrigt med fordel også skære det yderste led af vingerne, og komme dem med i fadet.

Hæld 5 deciliter vand ved.

Stegning af and

Bradepanden med anden sættes nu ind i en forvarmet ovn ved 160 grader over- og undervarme, og her skal den have cirka tre timer. Altså afhængig af hvor stor anden er.

Undervejs skal du lige holde øje med at væden i bradepanden ikke koger tør, for den skal du bruge til din andesovs. Og ellers er det blot at nyde duften af andesteg i køkkenet.

Der er flere måder at tjekke om anden er gennemstegt. Du kan enten måle kernetemperaturen med et stegetermometer, og her skal den være på 75 grader. Du kan også blot vrikke et af andelårene forsigtigt, og hvis det falder fra anden, så er andestegen perfekt.

Er skindet ikke helt sprødt, kan du give anden nogle minutter under ovnens grill til sidst.

Andesovs

Den færdigstegte and skal hvile på et skærebræt i 15 minutter inden udskæring, og imens laver du sovsen.

Sigt skyen over i en lille gryde, og kog den op. Jævn med lidt Maizena, der er rørt ud i en smule koldt vand. Tilsæt eventuelt også lidt fløde. Smag til med salt og peber.

Du kan se flere opskrifter og gode tips på Madensverden.dk , hvor du også kan se hvordan du laver brunede kartofler og meget andet til juleaften.

Kolding Light Festival kommer til at stå i lyset af 750-års jubilæet for Kolding og Koldinghus.

Den 6. til 8. december er der igen Kolding Light Festival, som traditionen tro byder på et væld af flotte installationer rundt i Kolding Midtby. I år vil der være en særlig installation på slottet, hvor man kan se eller gense elementer af det spektakulære lysshow Murenes Minder, som blev vist på slottet i august 2018. Det skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

Murenes Minder, som fortæller Koldinghus' 750 års dramatiske historie direkte på slottets mure, blev oprindeligt vist som et stort show med livemusik fra Sønderjyllands Symfoniorkester og Den Kongelige Opera. Til Kolding Light Festival er indholdet redigeret så det passer til Light Festivalens ramme, og der lavet en ny version uden livemusik, men det er stadig en både spektakulær og smuk lysinstallation, som man ikke må snyde sig selv for.

Ny permanent lysinstallation

Glæd dig også til at se den nye permanente lysinstallation af kunstneren Jesper Kongshaug, som afsløres torsdag den 6. december i Nicolai Komplekset i Skolegade. Det vil samtidig markere den officielle åbning af lysfestivallen 2018. Det sker kl. 17 og alle er velkomne.

I år inddrager Light Festivalen som noget nyt banegårdspladsen. Kig forbi og oplev installationen 'Forever Young'. Installationen består af 10 meter lang oppustelig baby. Installationen er interaktiv, og som publikum kan du få dit ansigt projiceret op på babyen.

Oplev også den smukke belysning på Nicolai Kirke og de omkringliggende bygninger. Kirken kan opleves både udenfor og indenfor. Du kan også gå en tur gennem Søndergade og Sønderbro, hvor du kan opleve lyskegler, som enten følger efter dig eller flygter, når du nærmer dig.

Du kan opleve Kolding Light Festival fra den 6. til den 8. december fra klokken 17 til 21. Se programmet her...

Politiet har starter den årlige jagt på spritbilister.

Politiets traditionelle landsdækkende spirituskontroller i trafikken forud for julen startede torsdag, oplyser Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Politiets fokus og kontroller vil især blive rettet mod de store julefrokostdage torsdage, fredage og lørdage i ugerne op til jul. Der vil også blive udført kontroller på søndage, hvor man stadig kan være påvirket efter indtagelse af spiritus aftenen forinden. I hele uge 50 indgår kontrollerne i det fælleseuropæiske færdselspolitisamarbejde TISPOL.

Ydermere vil politiet gennemføre målrettede spirituskontroller 1. og 2. juledag hvor julefrokosterne typisk står i familiens tegn.

Udover spirituspåvirkning vil der også ske kontrol af, om førerne er påvirkede af narkotika eller medicin.

Kontroller fortsætter frem til 2. juledag

De landsdækkende julespirituskontroller vil løbe frem til og med onsdag den 26. december 2018.

Ved de tilsvarende julespirituskontroller i 2017 blev i alt 275 bilister sigtet for spirituskørsel og 180 for at være påvirket af narkotika eller medicin under kørslen. Derudover blev der registreret 62 trafikulykker, hvor spiritus kan have været en medvirkende årsag til ulykken samt 11 ulykker, hvor føreren blev mistænkt for kørsel i narko- eller medicinpåvirket tilstand.

- Spirituskørsel er uacceptabelt, og noget som et markant flertal af danskerne tager afstand fra. Men trods det er der fortsat nogle trafikanter, der ikke har forstået budskabet. Målet med vores kontroller er at få dem stoppet, før de skader sig selv eller andre, siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, og fortsætter:

- Vi skal alle sammen hjælpe hinanden med at forhindre spirituskørsel, men det kan måske føles svært at overtale en anden til at lade bilen stå. Især hvis du ikke er sikker på, hvor meget han eller hun har drukket.

Sådan forhindrer du spirituskørsel

Fortæl ham eller hende, at du har det skidt med, at han/hun kører

Forsøg at tale ham/hende fra at køre og tag evt. bilnøglerne

Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden

Ring efter en taxa og lån evt. ham/hende penge til taxaen

Tilbyd en overnatning

Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket

Hvis han/hun alligevel kører, så kontakt politiet på telefon 114.

Højsæsonen for julefrokoster er i fuld gang, og selvom de fleste godt ved, at man skal lade bilen stå efter festen, har hver niende dansker taget bilen, uden de var sikre på deres promille. Samtidig efterspørger hver tredje hårdere straf for spritkørsel, og hver anden vil have politiet til at foretage mere kontrol. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring.

Alkohol er skyld i alt for mange trafikulykker, tilskadekomne og trafikdrab i Danmark. Alene i 2017 kom 148 personer alvorligt til skade, og 27 blev dræbt i forbindelse med spritkørsel. Selvom tallene taler for sig selv, og hver anden dansker efterlyser mere politikontrol i forbindelse med spritkørsel, har mange taget bilen, uden at have styr på promillen. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring.

- Heldigvis mener flertallet at have styr på, hvor meget de har indtaget i løbet en aften. Men vores undersøgelse viser reelt set, at alt for mange danskere tager bilen beruset uden at vide det. Spritbilister udsætter ikke kun sig selv, men også andre for fare og tallene viser tydeligt, at det er et problem, der skal løses, siger Henrik Sagild, direktør for Skade i Gjensidige Forsikring, i en pressemeddelelse.

Hårdere straf og fælles ansvar

Hver tredje mener, at straffen er for mild for spritkørsel, mens hver anden vil have mere politikontrol af spritkørsel. Danmarks statistik viser da også, at der stadig ligger et arbejde forude, for at forhindre den farlige kørsel. I 2017 blev 5.600 personer sigtet for spritkørsel, og dette er alt for mange, mener Henrik Sagild:

- Det er et meget højt antal personer, og det er selvfølgelig et tal, vi gerne vil se lavere. Spritkørsel resulterer oftest i de nogle af de mest alvorlige ulykker, og det det er et problem, vi skal være fælles om at løse. Derfor overrasker det mig ikke, at så mange mener, at straffen spritkørsel er for lav, og at mange også efterspørger mere kontrol fra politiets side. Men allerede nu bliver der lavet mange gode kampagner, og politiet gør et godt arbejde. Så jeg håber, at alle i landet vil være fælles om at løfte ansvaret ved at efterlade bilen derhjemme og hjælpe hinanden, når julebryggen og snapsen kommer på bordet, slutter Henrik Sagild.

Midt under Black Friday blev årets nye julebelysning tændt i Søndergade i Kolding.

Frost, Elsa og Anna. Anders And. Mickey Mouse og Pluto. Der manglede ikke nogen, da Koldings Søndergade syd fredag klokken 17 blev omdannet til Magic Street med alle de kendte og elskede Disney-figurer.

Bag den store satsning i Kolding står City Kolding, som har samarbejdet med den lokale virksomhed Jada Group.

Søndergades nye julebelysning kan nu ses helt frem til jul.

Se billederne længere nede på siden...

Sydøstjyllands Politi har gode råd til, hvordan du får en god julefrokost.

Så er det igen tid for julefrokoster - sæsonen er allerede godt i gang. Julefrokoster betyder i de fleste tilfælde en god tradition, hyggeligt samvær med kollegaer og familie og festglade mennesker i højt julehumør.

Men det er også en begivenhed, der kan komme til at trække lange mørke skygger, for når julesnapsen og juleøllene går ind, så sker det også, at hyggen og fornuften forsvinder – og så kan det gå galt. Derfor er julefrokoster også et indsatsområde for politiet, så vi kan bidrage til tryghed og sikkerhed i fx nattelivet efter julefrokosten.

- Sydøstjyllands Politi sætter hvert år fokus på netop julefrokosttiden for at forebygge særligt spirituskørsel og utrygge forhold i nattelivet. For meget alkohol kan give alvorlige tømmermænd i mere end én forstand og det vil vi gerne bidrage til at udgå, fortæller politiinspektør Michael Weiss fra Sydøstjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Spirituskørsel

- Bilkørsel i påvirket tilstand er særdeles farligt for bilisten selv og for andre trafikanter, og derfor sætter vi ind med særlige spiritus- og narkokontroller i juletiden, samtidig med at vi forebygger med gode råd til borgerne, der skal minde dem om, hvor farligt det er. Vores budskab er helt enkelt at lade bilen stå, hvis man har drukket spiritus eller er påvirket af andet – og at man også venter med at køre bil til dagen efter, fordi man fortsat vil kunne være påvirket af alkohol, siger politiinspektør Michael Weiss.

Også cyklen eller knallerten kan blive et monster at styre, når promillen er høj og det kan føre til alvorlige ulykker. ’Lad dem stå og planlæg for, hvordan du kommer sikkert hjem med fx taxa, bus eller ved at blive hentet. Og lad være med at tage chancen ved at køre med en beruset bilist – det bliver ikke bedre af, at det er en anden end en påvirket dig, der er bag rattet’ påpeger politiinspektøren.

Det er også klogt at huske, at det kan være farligt at forsøge at gå hjem i meget koldt vejr med en høj promille. Næsten hvert år er der nogen, der omkommer et eller andet sted i landet på den måde.

Nattelivet

Mange julefrokoster ender med en tur i nattelivet. Derfor er der typisk torsdage, fredage og lørdage flere mennesker i nattelivet i de større byer, og en del af dem er ikke vant til at ’gå i byen’. Sydøstjyllands Politis opfordrer de festglade julefrokostdeltagere til, at de holder øje og tager varer på hinanden, når de tager i byen sammen:

- Hjælp hinanden til at holde det gode festhumør, grib ind hvis en påvirket ven fx ønsker at køre bil eller opfører sig uhensigtsmæssigt over for andre julegæster, og hjælp din kollega, ven eller veninde, hvis de ikke er i stand til at tage vare på dem selv og ikke evner at komme sikkert hjem. Sydøstjyllands Politi vil være synligt til stede i nattelivet for at understøtte, at det skal være en god oplevelse at gå i byen i juletiden. De fleste ved godt, hvordan de skal opføre sig, men er der nogen, der ikke ved det, så griber vi ind, siger politiinspektør Michael Weiss.

Pas på dine ejendele

Og så er der lige det med mobiltelefonen, tasken eller pungen, der bliver lagt på bordet eller på baren. Sydøstjyllands Politi opfordrer igen i år julefrokostgæster til passe på deres ejendele, når de tager i byen:

- Hold øje med din pung og telefon, og hold tasken lukket, hvis du opbevarer dine ejendele her. Bruger du dit kreditkort, så vær opmærksom på at holde hånden over, når du taster din kode, minder politiinspektør Michael Weis om.

- Det er så ærgerligt at komme hjem efter en god fest, og så få den ødelagt ved at finde ud af, at mobilen, kreditkort, pung eller taske er blevet stjålet.

Sydøstjyllands Politis gode råd til årets julefrokostgæster

Planlæg allerede nu, hvordan du kommer hjem fra årets julefrokoster

Lad bilen stå, hvis du har drukket alkohol. Bestil en taxa, tag bussen eller aftal at blive hentet. Find natbus i din by på Sydtrafik eller Midttrafiks hjemmesider

Lad også cyklen stå, når du har drukket alkohol. Bestil en taxa, tag bussen eller aftal at blive hentet

Holder du julefrokosten, så server også festlige alkoholfrie drinks til dem, der skal køre hjem, så de ikke fristes til at drikke alkohol. Tilbyd eventuelt dine gæster at overnatte, så de ikke kører hjem i påvirket tilstand

Vær en god ven, og tag nøglen fra din ven, hvis han eller hun vil køre bil i påvirket tilstand

Gå ikke vejen hjem i beruset tilstand i meget koldt vejr

Tag vare på hinanden, når I tager i byen sammen. Støt hinanden i at holde den gode julestemning, og grib evt. ind, hvis din gode ven er ved at ødelægge julehyggen

Sørg for, at alle kommer godt og sikkert hjem. Hjælp, hvis din kollega, ven eller veninde ikke er i stand til at komme sikkert hjem selv, eller er i en tilstand, hvor det ikke er sikkert for ham eller hende at færdes selv rundt i byen

Hold øje med dine ejendele, når du er i byen. Opbevar dem et sted, hvor det ikke er lige til at komme til dem for andre

Betaler du med kreditkort, så hold hånden over, når du taster din kode

Oplever du kriminelle forhold, så meld det med det samme til politiet via 114 og akut via 112.

Fra uge 48 til uge 52 gennemfører politiet i hele Danmark spiritus- og narkokontroller.

Julen er hjerternes tid, og særligt børnefamilierne står med hygge og arrangementer, der skal gå op. Når far og mor ikke bor sammen, kræver det lidt ekstra at få fordelt julen, så både børn og voksne får dén jul, de ønsker sig.

Louise Lisner fra skilsmisse- og livsstils appen CoPilots giver følgende råd til en god jul mellem to hjem, hvor børnene skal hygge sig med både mor, far og hele familien.

- Som med alt andet i hverdagen hos skilsmissefamilier, handler det om fokus på børnene. I julen er det særligt vigtigt at huske, at det ikke er børnene, der skal deltage i forældrenes jul, men forældrene, der skal planlægge julen efter børnene, siger Louise Lisner.

Hun giver her syv konkrete råd til jul med to hjem.

Planlæg i god tid

Mange familier har et fast rul med, hvor julen holdes. Der er dog også alle juledagene af tage hensyn til og julefrokost i ‘din’ og ‘min’ familie. Sørg for at planlægge i god tid, så risikoen for at planerne løber sammen mindskes.

Vær fleksibel

Selvom din eks og du lever hver jeres liv, har børnene stadig kun én familie. Vær derfor fleksibel og indret jer, så børnene kan være med til så meget julehygge med deres nære familie som muligt - uanset om det er din eller din eks's gren af familien.

Lad være med at gå op i gaveræs

Børn ved godt, at der er forskel på gaver og hvem, der giver hvad. Vær ikke bekymret for, om der er forskel på beløbets størrelse på gaverne hos dig og din eks. Det er ikke dét, som børnene går op i.

Det er ok at prioritere din tid med børnene

Når man ikke har hele julen sammen, er det ok at være nærig med tiden. For børnene kan der også blive for meget at se til med julebesøg. Vær ikke bange for at takke nej til arrangementer, som ikke er i din og børnenes interesse. Vær ærlig og fortæl folk, at med en jul, der er delt mellem 2 hjem, vælger du de arrangementer til, som børnene får glæde af.

Husk at hjælpe børnene

Børn kan også lide at give og glæde. Hjælp evt børnene med en lille julegave til den anden forælder. For børnene kan det være svært selv at stå med gavekøb, hvis ingen voksne kan hjælpe.

Skab jeres nye traditioner sammen

Børn elsker traditioner. Er du ny-skilt gælder det om at fokusere på jeres nye liv sammen - så husk enten at holde fast i de gamle juletraditioner eller skab nogle nye med børnene.

Del glæden

Husk at dele glæden over børnenes jul med hinanden. Del fx billeder eller fortæl om de små sjove ting, børnene oplever i julen. På den måde kan I som forældre glædes sammen, men også hver især kende til barnets oplevelser. Det får barnet glæde af, når både far og mor kan tale med om, hvordan julen er gået.

- Derudover kan jeg anbefale forældrene at bruge de værktøjer, der er skræddersyet til at være skilsmissefamilie. Her hjælper CoPilots forældrene med at planlægge mellem de 2 hjem og give hinanden indblik i barnets hverdag hos hinanden, slutter Louise Lisner.

Kilde: CoPilots

Den 23. november klokken 17 – midt under Black Friday – bliver der god grund til at stoppe op et øjeblik. Der tændes årets julebelysning i Koldings Søndergade syd nemlig med et væld af de kendte og elskede Disney-figurer.

Frost, Elsa og Anna. Anders And. Mickey Mouse og Pluto. Ingen kommer til at mangle, når Koldings Søndergade syd som ved et trylleslag bliver omdannet til Magic Street med alle de kendte og elskede Disney-figurer. Det skriver City Kolding i en pressemeddelelse:

- Det bliver en fuldstændig magisk oplevelse. Jeg er både glad og stolt af, at det er her i Kolding, vi får lov til at afholde Danmarks premieren på dette helt overvældende lysshow, siger en begejstret citychef, Mette Schumacher om årets julebelysning i Søndergade.

Fra alle os til alle jer

Bag den store satsning i Kolding står City Kolding, som har samarbejdet med den lokale virksomhed Jada Group.

- Jeg er rigtig glad for, at vi kan gennemføre denne store event sammen med en lokal samarbejdspartner, og jeg kan tydeligt mærke, at de også brænder for at give os alle sammen en mindeværdig oplevelse med denne installation, siger Mette Schumacher, som er sikker på, at initiativet kommer til at tiltrække endnu flere handlende til byen.

- Kolding er allerede kendt for sin smukke julebelysning, og vi ved, at der er mange, som kommer hertil fra andre byer for at opleve den fortryllende stemning, som lysene giver, og i år får den lige en ekstra dimension med dette imponerende event, siger Mette Schumacher, som også sender en tak til Koldings Texkild aps, der støtter initiativet med et bidrag.

Julebelysningen tænder for første gang den 23. november klokken 17 og kan ses helt frem til jul.

Der er julemarked med gospel og masser af boder.

Der bliver kræs for øregangene og vuggende julegospel for de morgenfriske, når South City Gospel Choir åbner årets julemarked i Bethel på Tøndervej 5 i Kolding lørdag den 24. november klokken 10.30.

Efter den musikalske indledning åbner boderne, der igen i år bugner af gode tilbud. Bethels julemarked er blevet en fast tradition og kendt i store dele af byen for god stemning, finurlig hjemmelavet julepynt og flotte gevinster i tombolaerne for både børn og voksne.

Når julehandlen er afsluttet, er der mulighed for at stille sulten og tørsten i den hyggelige café, som holder åbent indtil 13.30, hvor markedet lukker.

Missionshuset Bethel er opført i 2016 og danner rammen om Indre Missions aktiviteter i Kolding. I løbet af dagen vil der være mulighed for en rundvisning for interesserede.

  1. Populært
  2. Læs også...

Nyheder efter dato

« December 2018 »
Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31