For første gang nogensinde havde elever fra 8.-10. klasse mulighed for at deltage i "Prøv et fag" på erhvervsskolen Hansenberg i Kolding.

Vær med til at fodre dyrene i vores zoo. Byg en mobilholder med højttaler. Lær forskellige fletteteknikker.

Det er blot et udpluk af de tilbud, som elever i 8.-10. klasse har haft mulighed for at melde sig til ved Prøv et fag på Hansenberg.

Og lørdag åbnede skolen så op for de tilmeldte elever, som i små separate hold kunne prøve kræfter med en af skolens erhvervsuddannelser.

- Formålet med Prøv et fag er, at eleverne får faget i hænderne i stedet for bare at tale om det - og at de får faktuel viden om, hvad en erhvervsuddannelse kan føre videre til, fortæller skolechef for brancheskolerne Teknia og Designia på Hansenberg, Dan Zielke, i en pressemeddelelse.

Et kig indenfor

Blandt de besøgende var Jonas Buus Larsen, som havde valgt at se nærmere på tømrerfaget:

- Jeg vil gerne være tømrer, og så lød Prøv et fag interessant. I dag har jeg fundet ud af, hvor svært det egentlig er at være tømrer, men jeg har stadig lyst, og jeg har planer om at starte her på Hansenberg efter sommerferien, fortalte Jonas Buus Larsen, mens han var i gang med at bygge spær sammen med sin far.

Mai Fisker havde derimod valgt at tage en tur i Hansenbergs zoo:

- Jeg har tænkt på at blive veterinærsygeplejerske, og HANSENBERG er det eneste sted i Danmark, hvor man kan tage den uddannelse. Så jeg er her for at se, hvad det er for et sted, og det hele virker meget spændende - og det er en flot zoo.

Det er første gang, at Hansenberg har arrangeret "Prøv et fag" for grundskolens tre ældste klassetrin.

Hun har med egne ord grebet en masse muligheder, og nu høster beslagsmed Ann-Sofie Elmholdt Juncker frugten af sit hårde arbejde, for hun er en af årets modtagere af Hansenberg-medaljen.

Hun har sejlet med "Skoleskibet Danmark" og DFDS, er uddannet skibsassistent - og senere maskinist - og så har hun arbejdet i Grønland som maskinmester.

Beslagsmed Ann-Sofie Elmholdt Juncker har - som hun selv siger - lavet lidt af hvert, inden hun greb muligheden for at komme i lære som beslagsmed hos Sdr. Vejrbakken v/Martin Jensen i Frederikshavn.

- Jeg har altid haft med heste at gøre, og var i praktik hos min smed i 8. klasse, så det har altid været noget, jeg gerne ville. Jeg har bare været ad en omvej og grebet en masse muligheder, når de er opstået - og har ventet på den læreplads, jeg gerne ville have, fortæller Ann-Sofie Elmholdt Juncker i en pressemeddelelse.

Hun er nu en af modtagerne af Hansenberg-medaljen 2020.

Gode forbilleder inden for netop deres fag

Det er erhvervsskolen Hansenberg i Kolding, der uddeler medaljen, hvis formål er at hædre elever, som er gode forbilleder inden for netop deres fag.

De er udvalgt, fordi de eksempelvis har fået 12 til svendeprøven, har uddannelsens højeste gennemsnit på skolebeviset/eksamensbeviset - eller på anden måde har gjort sig fortjent til det.

Med medaljen følger et diplom og et legat på 5.000 kroner.

- Det er stort at få sådan et skulderklap. Uddannelsen var kogt ned på kort tid, fordi jeg var voksenelev og havde nogle uddannelser fra tidligere, som jeg kunne få merit for. Jeg har interesseret mig for faget, og gjort mit bedste. Jeg har lagt mig i selen, og jeg kan godt lide, at der er styr på tingene. Ved opgaver har jeg gjort alt det, jeg kunne - og lagt mange timer i det. Det er dejligt, at indsatsen har båret frugt, siger den 29-årige beslagsmed.

Mesteren bag to medaljemodtagere

Det er andet år i træk, at en elev fra Sdr. Vejrbakken v/Martin Jensen modtager Hansenberg-medaljen. Sidste år var det Erik Horpestad, der havde gjort et imponerende stykke arbejde ved svendeprøven.

- Mester har sammen med Erik på sidelinjen haft enorm indflydelse på mine resultater. De er begge meget engagerede, og vi har haft en kanon sparring. Vi har alle brændt for faget, konstaterer Ann-Sofie Elmholdt Juncker, der havde både Martin Jensen og Erik Horpestad med sig ved medaljeoverrækkelsen på Koldinghus.

- Jeg er da pavestolt, og det er fantastisk at stå her igen. De gode resultater kræver, at eleverne er super motiverede - og det er vigtigt hele tiden at understøtte dem og give dem en tilkendegivelse af, at de gør det godt. Ann-Sofie og Erik brænder for faget - og de er næsten lige så gode, som jeg er. Bare med højere karakterer, sagde Martin Jensen med et tydelig glimt i øjet under medaljeceremonien.

For det er åbenlyst for enhver, at de tre beslagsmede har haft et rigtig godt samarbejde, hvor der samtidig var plads til et godt grin i frokoststuen.

- Jeg var ikke nået hertil uden Martin. Jeg kunne simpelthen ikke have fået en bedre læreplads. Der er altid en god stemning, og vi er som en familie, siger Ann-Sofie Elmholdt Juncker.

Hansenberg er det eneste sted i landet, der udbyder beslagsmedeuddannelsens hovedforløb.

Se billederne nedenunder...

Ved en ceremoni i Riddersalen på Koldinghus modtog 19 tidligere elever årets Hansenberg-medalje - og et legat på 5.000 kroner.

Hvis alt var gået efter planen, skulle uddelingen af Hansenberg-medaljen 2020 traditionen tro have fundet sted i maj. De planer satte coronasituationen dog en midlertidig stopper for.

Men tirsdag lå de flotte og prestigefyldte medaljer endelig klar til uddeling i Riddersalen på Koldinghus. Modtagerne var 19 tidligere elever fra Hansenberg og Hansenberg Tekniske Gymnasium.

- Det er dejligt at stå her og endelig kunne fejre jer. For dagen i dag er en festdag. Medaljen blev første gang uddelt i 2012. Siden er uddelingen blevet en tradition her i disse fantastiske rammer, og det er en fornøjelse at have mulighed for at fortsætte denne tradition. I kommer med i en særlig klub, sagde direktør på Hansenberg, Morten Kaj Hansen, i sin tale.

Svendeprøve på særlig dag

En af dem, der nu er med i den særlige klub, er VVS-energispecialist Simon Heisig fra Lunderskov. Hen på aftenen den 11. marts 2020 var han færdig med sin svendeprøve, der omhandlede en fastbrændselinstallation med åben ekspansion.

Så lige inden statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde bekendtgjorde, at alle uddannelsesinstitutioner i Danmark på grund af coronasituationen skulle lukke deres bygninger ned, gik Simon Heisig ud fra svendeprøven med tre 12-taller i værktøjskassen.

En bedrift, der først indkasserede ham den helt særlige og prestigefyldte fagets medalje fra TEKNIQ Arbejdsgiverne - og nu altså også Hansenberg-medaljen.

- Det er skønt, og jeg er da stolt af det, for jeg synes selv, at jeg gjorde et godt stykke arbejde. Jeg har ikke haft mulighed for at fejre resultatet, og jeg har da været træt af, at jeg ikke kunne vise min installation frem til min mester og andre. Man ville gerne have vist den frem til sine kære - det er naturligt. Så det er super godt, at vi nu kan fejre det ved ceremonien på Koldinghus, sagde Simon Heisig.

Større end guld

Gastronom og medaljemodtager Jonathan Blomgreen Thygesens var enig. Han nåede også lige at få afsluttet sin svendeprøve den 11. marts, hvor han kunne forlade Hansenbergs køkken med en flot guldmedalje.

Men COVID-19 spændte ben for en decideret fejring.

- Jeg er virkelig glad for min præstation, men det har været en tam omgang, fordi vi ikke har haft dimission eller overrækkelse af medaljer. Så jeg er rigtig glad for at være med til ceremonien på Koldinghus, og Hansenberg-medaljen er vel nok større end guldmedaljen, lød det fra Jonathan Blomgreen Thygesen, der bor i Vester Nebel.

Tak til de kloge hænder og hoveder

Det var borgmester i Kolding Kommune Jørn Pedersen, der stod for selve medaljeoverrækkelsen, og han kaldte arrangementet imponerende af to grunde:

- For det første kommer der her fokus på kloge hænder og hoveder - og det sidder der på jer. Ellers var I ikke nået hertil. Den anden grund har vi lige oplevet i coronatiden. Tiden har vist, at der var behov for nogen, der kunne gå og tænke nye veje. Fitnesscentre blev lukket ned. Det var der nogen, som var klar til at omstille sig til. Restauranter omstillede sig og lavede takeaway. Mange måtte omstille sig - og mange i brancher, der er repræsenteret her i dag. Vi er omgivet af dygtige folk, der er uddannet og efteruddannet - blandt andet her på Hansenberg, sagde Jørn Pedersen.

Borgmesteren sluttede af med at takke medaljemodtagerne:

- Tak til jer - og til dem, der har inspireret jer. Og tak til Hansenberg for de kloge hænder og hoveder.

Formålet med Hansenberg-medaljen er at hædre elever, som er gode forbilleder inden for netop deres fag. De er udvalgt, fordi de eksempelvis har fået 12 til svendeprøven, har uddannelsens højeste gennemsnit på skolebeviset/eksamensbeviset - eller på anden måde har gjort sig fortjent til det.

Med medaljen følger et diplom og et legat på 5.000 kroner.

Årets modtagere

Beslagsmed Ann-Sofie Elmholdt Juncker (Sdr. Vejrbakken v/Martin Jensen, Frederikshavn)

Dyrepasser Patrick Bukh Thing Christensen (Hedensted & Omegns Rideklub)

Dyrepasser Sara Kande (AQUA Akvarium & Dyrepark, Silkeborg)

Fitnessuddannelsen - Eric Neumann (CrossFit PitStop, Kolding)

Frisør Natja Ekeler Thygesen (Passion by Bjerring, Børkop)

Gastronom Jonathan Blomgreen Thygesen (Aagaard Kro, Egtved)

Landmand med specialet akvakultur Martin Norup Nielsen (Lundby Fisk v/Peter Holm)

Mediegrafiker Karoline Ribergaard Frederiksen (HANSENBERG)

Mekaniker Mads Vestergaard (Aunsbjerg Kolding A/S)

Smed Rasmus Bjerrum Strande (VJ Rørteknik A/S, Esbjerg N.)

Tandklinikassistent Janni Granly Schmidt Petersen (Tandlægerne Middelfart)

Teknisk designer Kristoffer Jensen Thesbjerg Koch (Danfoss A/S, Kolding)

Teknisk student Alexander Vinding Nørup

Teknisk student Helene Vangsgaard Nielsen

Teknisk student Oliver Müller Smedt

Tjener André Lindberg Larsen (Henne Kirkeby Kro, Henne)

Tømrer Anders Dinesen (Å Huse A/S, Haderslev)

Veterinærsygeplejerske Anne Foged Pedersen (Dyrlægehuset Kolding)

VVS-energispecialist Simon Heisig (Andresen's VVS A/S, Kolding)

Se billederne nedenunder...

Han er gået målrettet efter det, og nu kan Jens Eskelund Lassen som den første nogensinde fra Hansenberg skrive personvognsmekaniker med EUX på sit CV.

Svendeprøver er altid en festdag på erhvervsskolen Hansenberg i Kolding.

Og forleden kunne Jens Eskelund Lassen afslutte sin uddannelse - vel at mærke som den første personvognsmekaniker med EUX fra Hansenberg. Det skriver skolen i en pressemeddelelse:

- Jeg startede på grundforløbet for præcis fem år siden, og det er dejligt, at jeg nu har fået både hue og svendebrev. Jeg har været meget nervøs, men det må jo være, fordi det er noget, der betyder meget for mig, fortalte Jens Eskelund Lassen, da han dagen efter svendeprøven blev fejret sammen med de øvrige nye personvognsmekanikere.

Her hæftede faglærer Kim Askou Hansen sig i sin tale ved, at Jens Eskelund Lassen både fik 12 til svendeprøven og til den sidste gymnasiale eksamen for godt et par uger siden, hvor han fik studenterhuen på:

- Under svendeprøven hørte jeg skuemesteren sige: 'Så lærte jeg også noget'. Du er den første elev, jeg har haft, der går ud med 24. 12 fra gymnasiet og 12 til svendeprøven må give 24. Det kræver en hel del at passe både arbejdet her på personvognsmekanikeruddannelsen og på gymnasiedelen.

Artiklen fortsætter under billedet...

Jens Eskelund Lassen var til svendeprøveafslutningen flankeret af sin mester Frede Bohnfeldt fra Sommersted Autoservice (t.v.) og sin far René Lassen. Foto: Hansenberg.

Dedikeret elev

Selvom det altså har krævet en masse at passe skolegangen, har Jens Eskelund Lassen også to gange deltaget ved regionsmesterskaberne for personvognsmekanikerelever. Begge gange var han blot marginaler fra at kvalificere sig til DM i Skills.

Med ved fejringen af svendeprøverne var også både Jens Eskelund Lassens far René Lassen og mester Frede Bohnfeldt fra Sommersted Autoservice. Og det var en glad far, der sad ved sin søns side:

- Huen sidder på hovedet, og svendebrevet er i hus. Det bliver man stolt af, og det er Jens' egen fortjeneste. I begyndelsen kom det bag på os, når han sad og lavede lektier fredag og lørdag aften. Han har været meget dedikeret.

Frede Bohnfeldt havde da også kun pæne ord at sige om sin dygtige lærling:

- Man skal bare kigge på Jens for at se, hvad han er for en person. Han er en rar fyr, og jeg er så heldig, at jeg har nogle stykker ansat, der er som Jens. EUX-elever er på skole et halvt år ad gangen, så det kan være en udfordring. Men fordi vi har flere ansatte i virksomheden, kan vi godt få det til at hænge sammen. Og man er nødt til at tage lærlinge ind, hvis man vil bevare sit fag.

Åbne muligheder

Jens Eskelund Lassen har også planer om at bevare sit fag, og han skal fortsat arbejde ved Sommersted Autoservice.

- Jeg valgte EUX'en for at have åbne muligheder med den gymnasiale vej - samtidig med, at jeg fik en virkelig god og alsidig uddannelse. For mig gælder det om at yde det maksimale og så se, hvad man får ud af det. Ellers er det bare spildt tid, fortalte Jens Eskelund Lassen.

På Hansenberg kan man vælge 11 forskellige uddannelser med EUX.

For både undervisere og studenter ved HANSENBERG Tekniske Gymnasium i Kolding var det vigtigt at få mulighed for at holde en dimission for alle.

Normalt danner HANSENBERG Tekniske Gymnasiums store bistro rammen om den årlige dimission.

Men i år har coronasituationen gjort, at intet er, som det plejer at være. Heller ikke den traditionsrige festdag for EUX- og HTX-studenterne. Dimissionen var nemlig rykket udenfor på parkeringspladsen på HANSENBERGs adresse i Vranderup lidt uden for Kolding, skriver HANSENBERG i en pressemeddelelse.

Mens studenterne blev hyldet, var deres familiemedlemmer og andre nære og kære placeret i biler, hvorfra de kunne følge med i taler, sang og overrækkelser af eksamensbeviser. For blandt gymnasiets undervisere var der slet ingen tvivl om, at årets dimission skulle fejres sammen - på den ene eller anden måde. Det påpegede rektor Carsten Schmidt i sin tale til studenterne:

- Corona har givet jer en anderledes afslutning på gymnasietiden. Derfor faldt det også helt naturligt, at jeres dimission ikke skulle være, som den plejer. Vigtigst af alt var vores ønske om at samle jer alle sammen. Med stort engagement fra lærergruppen har vi stablet denne drive-in-dimission på benene. Som en hyldest til jer. For i dag er jeres dag. Og vi er alle samlet for at fejre jer.

Ingen er faldet gennem sprækkerne

Ifølge underviserne var der da også rigtig god grund til at hylde årets studenter. Det fastslog lektor Nicolai Holmgaard Juul, der holdt tale på lærerstabens vegne:

- I har gjort de sidste tre år til noget særligt. I har en enorm stor empati for hinanden. I har ikke ladet nogen falde igennem sprækkerne. Vi håber, at I forstår, at det er en menneskelig værdi, der er meget mere værd end tallene på det stykke papir, I lige om lidt får i hånden. Det har været en absolut fornøjelse at undervise jer.

Glæde i bilerne

Beslutningen om at holde en drive-in-dimission mødte da også bred opbakning på parkeringspladsen:

- Det er dejligt, at vi får mulighed for det her, så vi på en eller anden måde kan dele oplevelsen med vores familier. Det er rigtig rart at få sluttet gymnasietiden af på en god måde, fortalte HTX-student Karline Hansen.

Hvad fremtiden bringer for Karline, står lidt hen i det uvisse:

- Jeg har søgt ind på medicinstudiet i alle byer - jeg skal bare ind. Går det ikke, skal jeg arbejde og forhåbentlig ud at rejse, og så søger jeg ind igen næste år. Jeg skulle egentlig i praktik på to sygehuse i Uganda og på Zanzibar til september, men på grund af corona ved jeg ikke, om det kan blive til noget.

Med i bilen havde Karline to søstre og sin far og mor.

- Det er lidt specielt, at vi skal sidde i bilerne. Karlines bror bliver STX-student fra et andet gymnasium, og der må vi ikke være med. Så vi er glade for at få den her mulighed, sagde Karlines mor, Teena Hansen.

Hele dimissionen kunne følges på storskærm.

Da Carsten Schmidt skulle overrække eksamensbeviserne, var håndtryk skiftet ud med coronavenlige hilsner.

Se billederne nedenunder...

Side 1 ud af 8