Han er gået målrettet efter det, og nu kan Jens Eskelund Lassen som den første nogensinde fra Hansenberg skrive personvognsmekaniker med EUX på sit CV.

Svendeprøver er altid en festdag på erhvervsskolen Hansenberg i Kolding.

Og forleden kunne Jens Eskelund Lassen afslutte sin uddannelse - vel at mærke som den første personvognsmekaniker med EUX fra Hansenberg. Det skriver skolen i en pressemeddelelse:

- Jeg startede på grundforløbet for præcis fem år siden, og det er dejligt, at jeg nu har fået både hue og svendebrev. Jeg har været meget nervøs, men det må jo være, fordi det er noget, der betyder meget for mig, fortalte Jens Eskelund Lassen, da han dagen efter svendeprøven blev fejret sammen med de øvrige nye personvognsmekanikere.

Her hæftede faglærer Kim Askou Hansen sig i sin tale ved, at Jens Eskelund Lassen både fik 12 til svendeprøven og til den sidste gymnasiale eksamen for godt et par uger siden, hvor han fik studenterhuen på:

- Under svendeprøven hørte jeg skuemesteren sige: 'Så lærte jeg også noget'. Du er den første elev, jeg har haft, der går ud med 24. 12 fra gymnasiet og 12 til svendeprøven må give 24. Det kræver en hel del at passe både arbejdet her på personvognsmekanikeruddannelsen og på gymnasiedelen.

Artiklen fortsætter under billedet...

Jens Eskelund Lassen var til svendeprøveafslutningen flankeret af sin mester Frede Bohnfeldt fra Sommersted Autoservice (t.v.) og sin far René Lassen. Foto: Hansenberg.

Dedikeret elev

Selvom det altså har krævet en masse at passe skolegangen, har Jens Eskelund Lassen også to gange deltaget ved regionsmesterskaberne for personvognsmekanikerelever. Begge gange var han blot marginaler fra at kvalificere sig til DM i Skills.

Med ved fejringen af svendeprøverne var også både Jens Eskelund Lassens far René Lassen og mester Frede Bohnfeldt fra Sommersted Autoservice. Og det var en glad far, der sad ved sin søns side:

- Huen sidder på hovedet, og svendebrevet er i hus. Det bliver man stolt af, og det er Jens' egen fortjeneste. I begyndelsen kom det bag på os, når han sad og lavede lektier fredag og lørdag aften. Han har været meget dedikeret.

Frede Bohnfeldt havde da også kun pæne ord at sige om sin dygtige lærling:

- Man skal bare kigge på Jens for at se, hvad han er for en person. Han er en rar fyr, og jeg er så heldig, at jeg har nogle stykker ansat, der er som Jens. EUX-elever er på skole et halvt år ad gangen, så det kan være en udfordring. Men fordi vi har flere ansatte i virksomheden, kan vi godt få det til at hænge sammen. Og man er nødt til at tage lærlinge ind, hvis man vil bevare sit fag.

Åbne muligheder

Jens Eskelund Lassen har også planer om at bevare sit fag, og han skal fortsat arbejde ved Sommersted Autoservice.

- Jeg valgte EUX'en for at have åbne muligheder med den gymnasiale vej - samtidig med, at jeg fik en virkelig god og alsidig uddannelse. For mig gælder det om at yde det maksimale og så se, hvad man får ud af det. Ellers er det bare spildt tid, fortalte Jens Eskelund Lassen.

På Hansenberg kan man vælge 11 forskellige uddannelser med EUX.

For både undervisere og studenter ved HANSENBERG Tekniske Gymnasium i Kolding var det vigtigt at få mulighed for at holde en dimission for alle.

Normalt danner HANSENBERG Tekniske Gymnasiums store bistro rammen om den årlige dimission.

Men i år har coronasituationen gjort, at intet er, som det plejer at være. Heller ikke den traditionsrige festdag for EUX- og HTX-studenterne. Dimissionen var nemlig rykket udenfor på parkeringspladsen på HANSENBERGs adresse i Vranderup lidt uden for Kolding, skriver HANSENBERG i en pressemeddelelse.

Mens studenterne blev hyldet, var deres familiemedlemmer og andre nære og kære placeret i biler, hvorfra de kunne følge med i taler, sang og overrækkelser af eksamensbeviser. For blandt gymnasiets undervisere var der slet ingen tvivl om, at årets dimission skulle fejres sammen - på den ene eller anden måde. Det påpegede rektor Carsten Schmidt i sin tale til studenterne:

- Corona har givet jer en anderledes afslutning på gymnasietiden. Derfor faldt det også helt naturligt, at jeres dimission ikke skulle være, som den plejer. Vigtigst af alt var vores ønske om at samle jer alle sammen. Med stort engagement fra lærergruppen har vi stablet denne drive-in-dimission på benene. Som en hyldest til jer. For i dag er jeres dag. Og vi er alle samlet for at fejre jer.

Ingen er faldet gennem sprækkerne

Ifølge underviserne var der da også rigtig god grund til at hylde årets studenter. Det fastslog lektor Nicolai Holmgaard Juul, der holdt tale på lærerstabens vegne:

- I har gjort de sidste tre år til noget særligt. I har en enorm stor empati for hinanden. I har ikke ladet nogen falde igennem sprækkerne. Vi håber, at I forstår, at det er en menneskelig værdi, der er meget mere værd end tallene på det stykke papir, I lige om lidt får i hånden. Det har været en absolut fornøjelse at undervise jer.

Glæde i bilerne

Beslutningen om at holde en drive-in-dimission mødte da også bred opbakning på parkeringspladsen:

- Det er dejligt, at vi får mulighed for det her, så vi på en eller anden måde kan dele oplevelsen med vores familier. Det er rigtig rart at få sluttet gymnasietiden af på en god måde, fortalte HTX-student Karline Hansen.

Hvad fremtiden bringer for Karline, står lidt hen i det uvisse:

- Jeg har søgt ind på medicinstudiet i alle byer - jeg skal bare ind. Går det ikke, skal jeg arbejde og forhåbentlig ud at rejse, og så søger jeg ind igen næste år. Jeg skulle egentlig i praktik på to sygehuse i Uganda og på Zanzibar til september, men på grund af corona ved jeg ikke, om det kan blive til noget.

Med i bilen havde Karline to søstre og sin far og mor.

- Det er lidt specielt, at vi skal sidde i bilerne. Karlines bror bliver STX-student fra et andet gymnasium, og der må vi ikke være med. Så vi er glade for at få den her mulighed, sagde Karlines mor, Teena Hansen.

Hele dimissionen kunne følges på storskærm.

Da Carsten Schmidt skulle overrække eksamensbeviserne, var håndtryk skiftet ud med coronavenlige hilsner.

Se billederne nedenunder...

Der er lagt op til en fest, når studenterne fra HANSENBERG Tekniske Gymnasium bliver fejret sammen med deres familier.

Et meget anderledes forår for eleverne i 3.g bliver nu også afsluttet på utraditionel vis.

HANSENBERG Tekniske Gymnasium har nemlig besluttet at holde dimission for årets HTX- og EUX-studenter som et drive-in-arrangement i dag, torsdag, på den store parkeringsplads på HANSENBERGs adresse Vranderupvej 90 ved Kolding.

- Drive-in-dimission virker som en helt oplagt måde at fejre vores studenter på - og de får mulighed for at opleve en sidste samhørighed. Denne form giver os mulighed for at holde fast i fællessangen - og få talerne ud til alle vores afsluttende 3.g'ere og EUX-elever, siger rektor på HANSENBERG Tekniske Gymnasium Carsten Schmidt i en pressemeddelelse og tilføjer:

- Vi håber at få et par festlige timer, hvor studenterne oplever, at de er noget særligt. Fra HANSENBERG Tekniske Gymnasiums side har vi i hvert fald lagt os i selen - og vi håber, at studenterne og deres forældre vil pynte deres biler, så et optog kører fra Vranderupvej som en festlig afslutning.

På parkeringspladsen inddeles bilerne klassevis - og for at undgå trafikkaos har hver klasse fået tildelt timeslots, hvor de må ankomme til dimission.

Hvis vejret tillader det, stiller hver student sig foran sin bil, mens resten af familien må blive indenfor. Herefter bliver studenterne kaldt op i alfabetisk rækkefølge.

Det hele kan følges på storskærm. Arrangementet starter klokken 16.

Der var sommerfugle i maven, inden flere af Hansenbergs dyrepasserelever forleden var til den afsluttende prøve - for elever, censor og lærer sad vidt forskellige steder i landet.

Med Coronavirussets indtog er fjernundervisning og hjemmearbejde lige nu en nødvendighed for elever og medarbejdere på alle danske uddannelsesinstitutioner.

Naturligvis også på erhvervsskolen Hansenberg i Kolding, hvor skoledagen går videre via skærmen. Og nu har i alt otte dyrepasserelever været til deres afsluttende prøve. En prøve, som alle bestod med flotte resultater. Deriblandt Sara Kande, som nu kan skrive dyrepasser med speciale i zoologiske anlæg på sit CV.

- Det var noget andet end at stå over for en lærer og censor, hvor man også kan bruge sit kropssprog. Til gengæld er det en kæmpe lettelse ikke at skulle gå og vente - og være uvidende om, hvornår man kan gå til eksamen og komme videre med sit liv. Nu fik vi den afsluttende prøve ud af verden, og nogle af os står med nye kontrakter her fra april, fortæller Sara Kande i en pressemeddelelse fra Hansenberg.

Hun er meget tilfreds med, hvordan den afsluttende prøve blev afviklet. Men selv om hun er glad for forløbet - og lykkelig for det 12-tal, hun fik ved prøven - savner den 26-årige dyrepasser at kunne fejre afslutningen med sine gode holdkammerater:

- Det føltes lidt mærkeligt, for man sad bag en computerskærm og håbede på, at lærer og censor stadig var der. Så var man færdig, fik sin karakter, lukkede computeren - og så sad man der helt alene som uddannet dyrepasser. Hvis der bliver lukket op for det, har vi i klassen snakket om at holde en sommerfest, hvor vi kan afslutte det hele sammen.

Fastansat dyrepasser

Sara Kande er en af de nye dyrepassere, der står med en ny kontrakt. Hun er nemlig blevet fastansat i AQUA Akvarium & Dyrepark i Silkeborg, hvor hun også har været i lære. Her skal dyrene stadig passes, selv om stedet på grund af den nuværende situation desværre er lukket for publikum:

- Jeg har fundet mit drømmejob, for jeg arbejder blandt andet med dansk natur, og det er vildt spændende at formidle. Vi har så meget flot natur, som vi skal passe på, fortæller Sara Kande.

Ved den afsluttende prøve skulle hun fremlægge sin store skriftlige opgave, der handlede om formidling af den europæiske odder.

- Vi har i AQUA Akvarium & Dyrepark haft en udstilling om netop det emne. Udstillingen skulle bygges om - blandt andet gøres mere interaktiv - og det arbejde har jeg været inde over, siger Sara Kande om sit valg af emne til sin afsluttende prøve.

Masser af ros

Samme dag, som Sara Kande og de syv andre elever var til den afsluttende prøve på dyrepasseruddannelsen, var otte dyrepasserelever og to landbrugselever også til den afsluttende prøve på Grundforløb 2. En prøve, der er afgørende for, om de kan gå ud og få en læreplads eller ej.

Til den prøve var Louise Møller Boye fra TECHCOLLEGE i Aalborg med som censor:

- Når jeg står i en eksamenssituation, vil jeg gerne være den smilende, hjælpsomme og nærværende censor, der får eleverne til at løsne op. Det er bare svært på en skærm. Men de fleste elever er vant til at bruge FaceTime, Skype og så videre, så reelt er det nok ikke så kritisk for dem. Samtidig kan det også være en hjælp for de elever, der har svært ved at gå til eksamen. De skal ikke op på skolen, ind til det grønne bord og stirre en lærer og en censor i øjnene. Det har helt sikkert været en kæmpe hjælp for dem at sidde hjemme foran skærmen, og de virkede alle sammen rolige, siger Louise Møller Boye, som giver hele oplevelsen en høj karakter:

- Det gik super godt. Asbjørn og Hansenberg har virkelig gjort det fornemt. Digitalt var vi godt kørende, hvilket var en kæmpe fordel. Asbjørn har gjort et kæmpe forarbejde med at få eleverne til at blive trygge ved skærmen. Alle elever fik ros til skyerne, og jeg håber og tror på, at det har været en god og lærerig eksamen for dem - selv om den var anderledes.

Flot forarbejde

Den Asbjørn, som Louise Møller Boye taler om, er Asbjørn Ejlersen fra Hansenberg. Han var med som faglærer ved både grundforløbselevernes prøve og til Sara Kandes afsluttende prøve. Faglæreren har brugt meget tid på at få alle systemer til at virke - samt på at sikre, at eleverne var fortrolige med det noget anderledes setup:

- Det kørte meget smertefrit ved prøverne. Der var sommerfugle i maven, inden vi gik i gang, men det hele kørte bare godt uden et eneste nedbrud. En eksamen må tage op til 30 minutter. Vi havde lagt fem minutter ind mellem hver elev til at ringe op - og vi holdt tiden fuldstændig perfekt, forklarer Asbjørn Ejlersen.

Han fortæller, at selve prøverne er foregået, som de normalt ville gøre:

- Eneste forskel var, at det var via Skype. Men det er der også mange ting, der bliver anderledes af. Den personlige kontakt er der ikke på samme måde. Man kan ikke se, om panikken breder sig hos eleven - og derfor kan man ikke på samme måde føle, hvornår man som lærer skal gribe ind for at hjælpe eleven.

Men det var en super god oplevelse, og alle elever bestod med bravur.

Hver af de over 100 erhvervsuddannelser, der findes i Danmark, er styret af et fagligt udvalg. I de tilfælde, hvor afsluttende prøver og svendeprøver ikke kan afvikles virtuelt, er det udvalgene, der har besluttet, hvordan afsluttende prøver og svendeprøver skal afvikles under Coronakrisen - og om de på nogle uddannelser skal udskydes.

Elever sørgede for at guide gæsterne rundt, da der lørdag var Åbent Hus på Hansenberg og Hansenberg Tekniske Gymnasium i Kolding.

Der var lørdag masser af aktivitet på erhvervsskolen Hansenberg og Hansenberg Tekniske Gymnasium i Kolding. Dagen bød nemlig på Åbent Hus, og det tilbud tog rigtig mange skoleelever, forældre og andre interesserede imod.

Hansenbergs egne elever, praktikpladskonsulenter, vejledere og lærere stod klar til at svare på spørgsmål - og til at vise rundt på både skolehjem, i værksteder, undervisningslokaler, køkken, restaurant, stalde og zoo.

Og ifølge skolechef ved brancheskolen Vitia på Hansenberg Kirsten Grosen Poulsen har skoleelever brugt dagen på at danne sig et indtryk af Hansenberg.

- De har haft et behov for at se huset og mærke stemningen. Mange har været meget afklaret, og de har spurgt ind til både Grundforløb 1 og EUX, mens forældrene har været interesserede i at høre om lærepladser.

Flere fremtidsdrømme

Blandt gæsterne var 15-årige Steffani Boie Jørgensen, som sammen med sin familie så nærmere på skolens faciliteter.

- Jeg ved ikke helt, hvad jeg vil være endnu. Måske lærer, fotograf, spil- eller webudvikler. Så jeg er her for at tjekke mulighederne. Jeg kan rigtig godt lide Hansenberg. Det er en stor skole, og det hele ser nyt og pænt ud. Ikke mindst computerne, sagde Steffani Boie Jørgensen, som går i 9. klasse.

Der var Åbent Hus på Hansenbergs tre adresser: Skovvangen 28, C.F. Tietgens Vej 11 og Vranderupvej 90.

Se billederne nedenunder...

Side 1 ud af 8