Diskotek Tordenskiold havde set frem til, at kunne genåbne senest 1. september. Men politikerne vil formentlig ikke lade diskoteker og natklubber genåbne nu.

Tirsdag aften meddelte sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at regeringen vil følge anbefalingen fra Statens Serum Institut omkring genåbningens fase 4. Det betyder, at diskoteker og natklubber ikke vil blive åbnet alligevel, som det ellers var planen det skulle ske her i løbet af august måned.

Det ærgrer indehaver af Diskotek Tordenskiold i Kolding, Thomas Lunderskov:

- Det er da klart det var og er nedslående nyheder, når man egentlig endeligt havde set frem til at få lov at åbne op igen. For få uger siden så tingene ud til at vi langt om længe kunne komme i gang og at det senest var 1. september vi ville få lov at åbne op. Vi har trods alt haft lukket siden 12. marts nu. Det er helt ekstremt, fortæller Thomas Lunderskov til Kolding Netavis.

Diskotek Tordenskiold har gjort brug af regeringens hjælpepakker for at komme igennem coronakrisen:

- For os var det naturligvis hårdt i starten af Covid19 lockdown, hvor vores likviditet led meget under, at vi fortsat fik mange regninger ind, uden at have et cashflow ind i virksomheden. Det gjorde, at vi måtte låne penge ind i firmaet for at betale regningerne, men efter regeringens hjælpepakker begyndte at komme, har det afhjulpet det problem og vi holder skindet på næsen, og har naturligvis skruet ned for alle de udgifter vi overhovedet kan. Vores køleskabe, ismaskiner og så videre blev hurtigt slukket og så hjælper hjælpepakkerne med mange af de store tunge faste udgifter som eksempelvis husleje, forklarer indehaveren af Diskotek Tordenskiold.

Danmarks ældste natklub genåbner, når det er tilladt

Han tilføjer:

- Men bare rolig. Tordenskiold er Danmarks ældste natklub med samme navn og beliggenhed og vi åbner naturligvis op igen, når det engang vurderes til at være sundhedsmæssigt forsvarligt og tilladt.

Tror du, at der vil komme konkurser blandt Koldings diskoteker, hvis de fortsat skal holde lukket?

- Jeg kunne da godt forestille mig, at nogle af de steder, som ikke er så veletablerede og ikke har ligget i byen i så mange år eller som måske har haft udfordringer inden Covid19-krisen kan have det hårdt, men vi håber det bedste for alle vores kollegaer i branchen. Denne krise er jo helt uforskyldt for alle de involverede natklubber, hvilket dermed ville være vildt unfair, hvis det skulle koste nogle en konkurs. Men ja - man må håber at alle stederne har god økonomisk opbakning fra leverandører, banker og så videre, slutter Thomas Lunderskov.

Netværket Nox Network, som Diskotek Tordenskiold er en del af, har udsendt en pressemeddelelse.

Heri skriver de:

Vi respekterer og støtter op om det, at politikerne påtænker, at udskyde natklubberne åbning i fase 4, så længe man kan påvise at det ikke er sundhedsmæssigt forsvarligt at åbne yderligere op.

Vi henviser dog til de gode erfaringer fra vores nabolande i bl.a. Finland og Norge, hvor natklubberne er blevet åbnet op uden at det har medført en stigning i smittetallet forårsaget heraf.

Det er stadigvæk NOX Networks holdning at en åbning af natklubberne skal ske på en sundhedsmæssigt forsvarlig måde. Bl.a. derfor har NOX indkøbt berøringsfrie spritdispensere til samtlige medlemmer til ophængning i indgangspartiet og andre relevante steder.

Vi ønsker som altid at gæsterne skal kunne færdes trygt hos os og vil naturligvis have endnu mere fokus på sæbe, håndhygiejne og øget afspritning af kontaktflader.

Ydermere er det vigtigt for os at understrege vigtigheden i at når vi åbnes bør det være
med sund fornuft og forståelse for den almindelige drift. Dvs. at vi f.eks. naturligvis ikke kan opretholde en sikkerhedsafstand mlm. gæsterne på 1 meter på vores dansegulve og at vi har brug for at der ikke indskrænkes i vores normale bevillingers åbningstider til kl. 05.00.

Vi er klar til at registrere gæsterne såfremt regeringen ønsker at indføre denne restriktion for at optimere smittesporing og skabe yderligere tryghed for vores gæster.

Vi mener at ved at åbne nattelivet op vil man rent faktisk få bedre mulighed for at kontrollere Covid19, da man vil undgå de mange privatfester, ”pirat-fester” og andre festlignende tilstande på offentlige arealer, hvor mange forskellige mennesker samles, uden tilgængelig håndsprit og opsyn med gæsterne og deres sikkerhed.

En åbning af nattelivet vil ydermere lette en del af politiets arbejde i hele landet markant, da der så ikke vil være så mange støjklager fra nær og fjern, fordi festerne flyttes derhen hvor de hører til og hvor stederne er vant til at håndtere publikum i højt humør. Ja, faktisk er det det vi lever af.

Alle Kolding Kommunes plejehjem, aflastningspladser og døgnrehabiliteringstilbud åbner i morgen op for både indendørs og udendørs besøg. Det er en glædens dag, hvor flaget skal hejses efter nogle lange måneder, siger områdechef.

Allerede i morgen – torsdag den 2. juli – venter en ventet og glædelig dag for både beboerne og de pårørende på Kolding Kommunes Kommunes plejehjem, aflastningspladser og døgnrehabiliteringstilbud. For første gang siden nedlukningen af Danmark i starten af marts kan de se frem til både at kunne foretage inden- og udendørs besøg.

- Flaget skal hejses efter nogle meget lange måneder. Vi har arbejdet på højtryk for både at sikre beboerne og de pårørende, og vi er ekstra glade for, at vi nu kan åbne op for, at de kan få besøg under mere normale omstændigheder, siger Gitte Meyer Larsen, Chef for plejehjem, Aktivitet og Køkken ved Kolding Kommune, i en pressemeddelelse.

God adfærd

Både personale og beboere på de forskellige tilbud kan hjælpe til med god adfærd, så genåbningen sker på en forsvarlig måde. Det betyder, at man som besøgende stadig skal have fokus på god håndhygiejne, behørig afstand og at man ikke foretager besøg hvis man har symptomer på sygdom.

- Ledelse og personalet på plejehjemmene vil altid være behjælpelige med at vejlede de besøgende. Vi sender information ud og hænger skilte op. Skal man på besøg er det vigtigt, at hjælper os med at holde god adfærd og hjælper os med at spritte af og rengøre efter sig selv, siger Gitte Meyer Larsen, der samtidigt opfordrer til, at man så vidt muligt forsøger at sprede besøgene ud, så alle ikke kommer på én gang.

- Vi har kage og ekstra kaffe på kanden fra i morgen og hele weekenden, så vi vil meget gerne have hjælp til at fordele de længe ventede besøg, så alle kan besøge deres kære, men samtidigt hjælpe os med, at vi ikke er for mange på én gang, fortæller hun.

De nye besøgsmuligheder er udsendt fra Sundheds- og Ældreministeriet, og de er et naturligt led i den gradvise genåbning af Danmark. Det indebærer også. at myndighederne kan lukke plejehjem for besøg, hvis der skulle komme et udbrud af covid-19 på et af tilbuddene eller hvis smittetrykket generelt stiger.

Men spørger man Gitte Meyer Larsen, så ændrer det ikke på, at det er en god nyhed for både besøgende og borgere, som kan se frem til medgang efter en svær periode.

- Når vi kigger tilbage på de sidste måneder, så skylder vi en stor tak til alle pårørende og borgerne. Tak for både blomster, chokolade, breve, tanker og omsorg til både medarbejdere og borgere. Det har skabt glæde og gjort hverdagen nemmere i en svær tid, siger Gitte Meyer Larsen, der også tænker på alle de medarbejdere, der har arbejdet hårdt for at sikre de bedste forhold under nedlukningen.

- Både ledelse og medarbejdere har været opstillingsparate og hverdag passer på både borgere, pårørende og sig selv. Vi skylder dem en stor tak for flot indsats, der er har haft en uvurderlig betydning i en svær tid.

Fakta

Kolding Kommune kan i morgen åbne op for yderligere besøg på de kommunale tilbud.

Hverdagen er dog ikke helt, som den var før covid-19-epidimien. Dette betyder blandt andet…

-at besøgende kan forvente at både personale og skilte kan hjælpe dem med at holde god adfærd under besøgende.

- at det forsat er vigtigt, at besøgende sørger for god håndhygiejne, behørig afstand, udeblivelse ved sygdomssymptomer og begrænsning af fysisk kontakt.

-at busser, rickshaw-cykler og plejehjemmenes cafeterier først genåbnes 15/7.

-at aktiviteter med frivillige først genstartes den 1/8.

Onsdag genåbner Borgerservice.

Borgerservice i Kolding Kommune genåbner onsdag den 27. maj klokken 9. For at blive betjent skal du bestille tid, før du møder op. Samtidig udvides åbningstiden på hverdage, og tre lørdage vil der være åbent for bestilling samt afhentning af pas og kørekort.

Hidtil har Borgerservice kørt med nødberedskab, hvor kun de allermest presserende henvendelser er blevet håndteret. Men nu åbnes Borgerservice for alle som led i regeringens gradvise genåbning af Danmark.

- Ligesom alle andre skal vi holde afstand, så der vil ikke være plads til ret mange ad gangen inde i Borgerservice. For at undgå, at folk kommer til at stå i kø og vente udenfor i al slags vejr, indfører vi krav om tidsbestilling ved alle ærinder i Borgerservice. Man kan altså ikke længere bare komme ind fra gaden og blive betjent, når vi genåbner onsdag, fortæller økonomichef John Burchardt i en pressemeddelelse.

Samtidig udvides åbningstiden i Borgerservice markant, så henvendelserne spredes ud over flere timer, og Borgerservice holder ekstraordinært åbent tre lørdage for bestilling og afhentning af pas og kørekort.

- Den udvidede åbningstid er en midlertidig løsning, men vi kan ikke sige, hvor længe den kommer til at køre, siger John Burchardt.

Sådan bestiller du tid

Uanset hvilket ærinde du har i Borgerservice, skal du bestille tid. Du har allerede mulighed for at bestille tid til nyt pas og nyt kørekort. Det kan du gøre digitalt 24 timer i døgnet.

Bestil tid til fornyelse af pas
Bestil tid til fornyelse af kørekort

Herudover kan du – uanset ærinde - bestille tid telefonisk på 79 79 90 90 i kommunens telefontid mandag-onsdag kl. 8.00-15.15, torsdag kl. 8.00-17.00 og fredag kl. 8.00-14.15. Der åbnes for tidsbestilling tirsdag den 26. maj, kl. 8.00.

- Vi betjener telefonerne så hurtigt vi kan, men specielt her i starten kan der være risiko for ventetid, når man ringer for at få en tid. Jeg vil derfor anbefale, at man overvejer at udsætte knap så nødvendige ærinder nogle dage, siger John Burchardt.

Udvidet åbningstid

Åbningstiden i Borgerservice vil fra genåbningen være:

Mandag, tirsdag og onsdag: Kl. 9.00-17.00
Torsdag: Kl. 9.00–18.00
Fredag: Kl. 9.00-14.00

Herudover åbnes der ekstraordinært for bestilling samt afhentning af pas og kørekort tre lørdage – 30. maj, 6. juni og 13. juni, alle dage kl. 10-15.

Afhentning af pas og kørekort samt hjælp til NemID

For at undgå smittespredning er det afgørende at holde god afstand. Derfor vil der kun blive betjent ganske få borgere ad gangen i Borgerservice. For yderligere at sprede de borgere, som kontakter Borgerservice, vil afhentning af pas og kørekort på hverdage foregå i Havestuen på Kolding Rådhus (indgang fra Torvegade). Her kan man også få hjælp til NemID.

På de tre ovennævnte lørdage, hvor Borgerservice holder ekstraordinært åbent for bestilling samt afhentning af pas og kørekort, foregår al ekspedition dog i Bredgade 1.

Regeringen besluttede for nylig at etablere en ny værnemiddelstyrelse. Placeringen af styrelsen er endnu ikke besluttet, men nu har Kolding Kommune meldt sig som aftager af den nye styrelse.

Det forslag bakker SF’s retsordfører og formand for udvalget for landdistrikter og øer op. Hun er blevet kontaktet af sin byrådskollega Hans Holmer, der har bedt hende gå ind i sagen.

- Kolding Kommune er kommet med et rigtig godt udspil, som jeg også håber, at regeringen vil tage et seriøst kig på, siger Karina Lorentzen i en pressemeddelelse.

- I regeringens forståelsespapir står der også, at vi skal tage et opgør med centraliseringen. Der er det her helt oplagt, og når man skal placere en ny styrelse er det oplagt, at man ser sig om udenfor København. Kolding har nogle fine argumenter, som man bør overveje, siger Karina Lorentzen.

- Argumenterne handler om en god placering, fordi det er tæt på Billund Lufthavn, der tidligere har haft en luftbro til Kina. Trekantområdet er også fyldt med mange logistikvirksomheder, så man kan trække på erfaringerne, og så er det også tæt på supersygehuset i Kolding.

Hun vil nu stille spørgsmål til Justitsministeren ved næste spørgetime i næste uge.

En afdeling på Sygehus Lillebælt er blevet ramt af et udbrud af corona-smitte blandt patienter og sygehusansatte.

To patienter i behandling på Urinvejskirurgi på Vejle Sygehus blev i sidste uge konstateret smittet med covid-19 (coronavirus, red.). De to patienter er nu overflyttet til Kolding Sygehus, hvor Sygehus Lillebælt håndterer corona-smittede patienter, oplyser Region Syddanmark i en pressemeddelelse.

Siden har smitteopsporing vist, at 14 ansatte på afdelingen også er testet positive for coronavirus. Som følge af udbruddet er afdelingen midlertidig lukket, og 13 af de 14 ansatte, der tæller sygeplejersker, bioanalytikere, teknikere og portører er blevet sendt i hjemmekarantæne. Den sidste er blevet indlagt.

Sygehus Lillebælt i Vejle har efter smitteudbruddet kontaktet samtlige 120 patienter, der har været i kontakt med afdelingen i perioden fra 3.-12. maj. Alle er blevet tilbudt test for covid-19 samt hjælp til smitteopsporing. Fem af disse 120 patienter er siden testet positive, hvoraf den ene også er blevet indlagt på corona-afsnittet på sygehuset i Kolding.

Lægelig direktør på Sygehus Lillebælt, Mads Koch Hansen, er ked af, at både patienter og medarbejdere er blevet smittet med covid-19. Smitteopsporingen giver ikke noget klart svar på, hvordan smitten er kommet ind på sygehuset.

- Vi ved ikke, hvordan smitten er kommet ind på sygehuset, og det kan være svært at klarlægge entydigt. Vi kan konstatere, at vi har overholdt de retningslinjer, der er, ved at teste patienterne forud for indlæggelse. De test har været negative, og det samme har flere af de nu positiv-testede medarbejdere ved deres første test. Det viser, hvor drilsk en sygdom det er, vi har med at gøre, når personer kan smitte uden at være testet positive, siger Mads Koch Hansen og fortsætter:

- Men situationen viser også, at corona-virus stadig er der, og at det er ekstremt vigtigt, at vi fortsat fastholder vores høje hygiejnestandarder hele tiden. Derudover er det meget vigtigt, at vi er opmærksomme på at få testet indlagte patienter, så snart de viser symptomer – også selv om de er testet negative forud for indlæggelsen.

Task force-møde om sårbare patienter

Sygehusene i Region Syddanmark er i takt med det meget lave antal smittede i regionen begyndt at åbne op for normaldrift. Men smitteudbruddet på Urinvejskirurgisk Afdeling i Vejle får nu regionens task force (med deltagelse af sygehusledelserne) på corona-området til at drøfte, om der skal ændres praksis og procedure i forhold til håndteringen af særligt sårbare patienter. Det vil ske på næste ordinære møde onsdag den 20. maj.

Det ventes, at Urinvejskirurgisk Afdeling på Sygehus Lillebælt i Vejle kan genåbne 20. maj efter en særrengøring af sengeafsnittet.

Side 1 ud af 20