Læserbrev af Finn Sølvdahl, formand for HK Sydjylland, Erosvej 6, 7100 Vejle.
Bodil på 62 år stiller på arbejdspladsen hver morgen kl. 8 og udfører sit arbejde uden et spørgsmål eller et kny. Altså, lige indtil hun går ned med stress med et brag.
Sofie-Amalie på 24 år stiller til gengæld mange spørgsmål og lader til at have følelserne udenpå tøjet. Eller måske er hun bare i kontakt med dem?
Jesper på 45 år drømmer sig tilbage til 90’erne, hvor folk rent faktisk grinte af alle hans ironiske bemærkninger i stedet for at blive fornærmede.
Generationsledelse er et begreb, vi hører ofte for tiden, og det er med god grund. For selvom vi alle er forskellige, så er der bestemte træk, der ofte går igen blandt medarbejdere i samme aldersgruppe. Generationerne stiller forskellige krav, har forskellige forventninger og går til arbejdet på forskellig måde.
Måske er de generationer af medarbejdere, der er på arbejdsmarkedet i dag, endnu mere forskellige, end man var tidligere?
Som formand for HK Sydjylland hører jeg i hvert fald ofte om sammenstød og gnidninger, der opstår, når boomere, gen X’er, Y’er og Z’er samles på samme arbejdsplads. Og så slår det mig, hvor dårligt ledelsen ofte er klædt på til at løse opgaven med at skabe et godt arbejdsmiljø for alle.
Undersøgelser viser nemlig, at kun omkring halvdelen af landets ledere er uddannet i at kunne håndtere det psykiske arbejdsmiljø på en arbejdsplads.
I en tid, hvor stress er blevet en folkesygdom, som koster både virksomheder og samfund 55 mia. om året, undrer det mig, at der ikke er langt større fokus på at give lederne viden og redskaber på dette område.
Jeg vil på det kraftigste opfordre virksomhederne til at rette fokus den vej, ligesom jeg gerne ser, at Arbejdstilsynet opdaterer sine arbejdsmetoder, så de fokuserer langt mere på stress og psykisk arbejdsmiljø, end tilfældet er i dag.
Så kan det være, vi langt om længe kan nedbringe antallet af stressramte. Og så kan det være, at Bodil, Sofie-Amalie og Jesper bliver gladere for at gå på arbejde.