Kolding Kommune oplevede i 2024, at indbyggertallet voksede med 1.148 personer. Det er den største stigning, der er set i et kalenderår. Det er bl.a. internationale studerende og arbejdskraft, der driver væksten, oplyser Kolding Kommune.
Da klokken slog midnat nytårsaften, kunne i alt 95.937 personer med adresse i Kolding Kommune tage hul på det nye år. Det er hele 1.148 personer flere end året før.
Dermed oplevede Kolding Kommune i 2024 den største vækst i indbyggertallet i nyere tid, oplyser Kolding Kommune i en pressemeddelelse:
-Det er et fantastisk resultat. I byrådet har vi en ambition om, at kommunen skal vokse med 500 personer om året, så jeg er mere end tilfreds. Vi har brug for flere indbyggere, bl.a. fordi virksomhederne har brug for arbejdskraft. Derfor er det også positivt, at en stor del af de nye borgere kommer fra udlandet, for vi kan ikke selv følge med efterspørgslen med den lave fødselsrate, vi har i Danmark, pointerer borgmester Knud Erik Langhoff.
Stort set hele væksten i Kolding Kommune kommer fra indrejste fra udlandet. Derudover er der et overskud på fødselsbalancen, hvilket vil sige, at der er født lidt flere, end der er personer, der er afgået ved døden.
Internationale studerende og arbejdskraft
De indrejste borgere kommer især fra Nepal, Bangladesh, Ukraine, Indien og Tyskland. Med til billedet hører dog, at ca. 14% af de indrejste har dansk statsborgerskab. Så det er danske statsborgere, der vender hjem.
Hovedparten af de indrejste er 18-49 år. Det hænger sammen med, at størstedelen kommer for at arbejde eller studere. Og de videregående uddannelser i Kolding har da også oplevet en stor stigning i optaget af internationale studerende især fra Bangladesh, Nepal og Indien.
-Det er nærliggende at spørge, om væksten er så meget værd, når det ”bare” er studerende. Men her er svaret JA. Det er afgørende for virksomhederne, at de hele tiden kan rekruttere den arbejdskraft, de har brug for. Og vi har den fordel i Kolding, at uddannelsesinstitutionerne har formået at tiltrække studerende fra andre lande. Det er et godt udgangspunkt for vores virksomheder i forhold til at rekruttere dem, når de er færdige med at læse, siger Knud Erik Langhoff.
Taklema nyder de rolige omgivelser i Kolding
En af de internationale studerende, der bor i Kolding, er 28-årige Taklema Meem fra Bangladesh. Hun læser international business på IBA Erhvervsakademi Kolding, og kom til Kolding i august sidste år. Hun betaler selv både for uddannelse og ophold.
Taklema er glad for at bo i Kolding. Hun bor i en lejlighed tæt på banegården, som hun deler med to andre internationale studerende. Hun fandt lejligheden med god hjælp fra en velkomstflyer fra Campus Koldings, der bl.a. fortæller om, hvordan man får fat i en studiebolig.
-Det var lidt svært at vænne sig til vejret her i Danmark, men ellers er her dejligt. I Kolding er der stille og roligt, jeg kan gå rundt til alt, og det er let at finde vej, fortæller hun.
Taklema har taget en bachelor i sit hjemland, men ville gerne læse et år mere i Europa og tage en såkaldt TopUp-uddannelse, så hendes bachelor også gælder her. Hun havde kig på både England, Holland og Danmark.
-Jeg undersøgte det grundigt hjemmefra og talte med min familie om det. Vi blev enige om Danmark, for det er et fredeligt land både økonomisk og politisk. Og så er I jo det næstmest lykkelige folk i verden, smiler hun.
Vild med udgiftsniveauet
Hun valgte Kolding frem for København, fordi det er en lille by, der minder om den by, hun kommer fra i Bangladesh.
-Her er smukt med sø og å, og så er her så stille, at man kan høre fuglene synge – eller nu er det jo mest mågerne. Men det tiltrækker mig, at der ikke er så mange mennesker som i København. Jeg er ikke fan af hovedstæder på grund af for mange folk. Og så er jeg vild med udgifterne her i Kolding. Jeg ville ikke have råd til at betale for en bolig i København, der svarer til den, jeg har her i Kolding.
Alt i alt er Taklema altså godt tilfreds med at være i Kolding:
-Men jeg undrer mig over, at man ikke kan købe friske, stærke grønne chilier i supermarkederne, griner hun.
-Og så kunne jeg godt bruge et job. Lige nu er det mine forældre, der betaler for mit ophold. Men jeg vil gerne kunne klare mig selv. Jeg går på sprogskole for at lære dansk, så jeg håber, at det lykkes for mig. Jeg har også fået gode venner her og deltager i frivilligt arbejde i fritiden, slutter Taklema.