Anny Grete Martinussen fra Hejls blev inde, da hun fik et synshandicap og endte i isolation, indtil hun lærte at bruge stokken og fik sin frihed tilbage.
I dag, tirsdag den 15. oktober, er Den Hvide Stoks Dag, som sætter fokus på et af de vigtigste hjælpemidler til blinde og svagsynede. Ved at køre blindestokken frem og tilbage foran sig, kan den advare om forhindringer forude. Den kan røbe, om der er kanter, huller eller trapper, som brugerne skal være opmærksomme på.
– Den hvide stok er et symbol på selvstændighed og muligheden for at bevæge sig i samfundet. Den giver sikkerhed og tryghed, når synet svigter, og så sender den også et signal til omverdenen om, at vi ikke kan se, siger Thorkild Olesen, landsformand i Dansk Blindesamfund, i en pressemeddelelse.
Grænseoverskridende at bruge stokken
Selvom stokken medfører frihed og selvstændighed, kan det være grænseoverskridende at tage de første skridt med den hvide stok i offentligheden. 73-årige Anny fra Hejls kender alt for godt til skammen ved at tage stokken i brug. I dag vil hun dog ikke være hjælpemidlet foruden.
– Synstabet betød, at jeg måtte give afkald på mange ting. Det gik ud over humøret, at jeg ikke kunne komme ud af huset. Jeg følte mig isoleret, forklarer Anny.
Hun mistede grebet om sin hverdag, da hun ikke længere kunne overskue at bevæge sig rundt i lokalområdet, hvilket fik konsekvenser for hendes socialliv.
Det var et nyblindekursus på Fuglsangcentret i Fredericia, som blev vendepunktet for Anny. En underviser introducerede hende for blindestokken, da hun gik foroverbøjet og med små skridt mærkede med fødderne. Med stokken i hånden var Anny ude at gå på villavejene. På trods af en lidt tøvende start, kunne hun mærke en forskel, da hun følte sig mere fri. Derfor lånte hun en stok, som hun kunne øve sig med. Men derhjemme kunne hun ikke komme uden for døren, hvor alle kendte hende.
– Det er grænseoverskridende at gå med stokken. Jeg følte, at alle lagde mærke til den. Det var noget af en overvindelse, siger Anny, som i dag har fundet glæden ved den hvide stok.
Fornyet livsglæde
Med tiltro og mobilitetstræning blev hun langsomt tryg ved den hvide stok og for hver dag der gik, bevægede hun sig længere ud fra matriklen. I dag går hun flere kilometer hver dag. Blindestokken er blevet hendes faste følgesvend i livet. For Anny er den et uundværligt hjælpemiddel, da den hvide stok er et symbol på selvstændighed og frihed.
– Blindestokken har gjort underværker. Jeg har fået min frihed tilbage. Min gåtur er godt for både krop og sjæl. Jeg føler, at jeg er begyndt at leve igen. Det kneb før, men nu har jeg fået fornyet livsglæde, slutter Anny.
Seks gode råd, når du møder en blind
1. Præsenter dig selv, når du møder en blind. Og husk at fortælle, når du går igen
2. Når du hilser på en blind, tag selv den fremstrakte hånd. Hils ikke kun med et smil eller et nik
3. Tal direkte til den blinde og ikke gennem ledsageren
4. Du ledsager bedst en blind ved at lade den blinde holde dig på overarmen eller ved albuen
5. Kører du på cykel, bør du give et ring med klokken, hvis du ser en blind, som er ved at krydse cykelsti og vejbane. Det er vanskeligt at høre cykler
6. Tilbyd gerne din hjælp