Store dele af Danmark, herunder Kolding og Vejle, står til at blive hårdt ramt af stigende vandstande.
Det viser nye beregninger fra DMI, der forudser, at en 100-årshændelse kan koste milliarder, ødelægge mange boliger og tvinge tusindvis af borgere til at flytte.
-Vi kan simpelthen ikke vente længere på, at regeringen gør noget ved klimatilpasningen. Klimaforandringerne truer med enorme skader og menneskelige omkostninger. Vi ser ikke bare ekstreme vejrsituationer i Sydeuropa – det rammer også her. I Jylland er Vejle og Kolding i farezonen for massive oversvømmelser og milliondyre skader, hvis vi ikke handler snart, fortæller Karina Lorentzen, SF’s landdistriktsordfører, i en pressemeddelelse.
Hun vil have regeringen til at sætte fart på arbejdet med en samlet klimatilpasningsplan og få arbejdet tilbage på sporet. SF var med forståelsespapiret for den tidligere regering med til at stille krav om klimatilpasning, herunder en stærkere koordination af indsatsen i forhold til kystsikring.
-Vi havde en plan for klimatilpasning i forståelsespapiret fra den forrige regering, men den er røget med den nye regering. Det haster med at få klimatilpasningen tilbage på sporet, for mens vi venter, bliver regningen kun større. Regeringen kan ikke længere dukke sig – de skal handle, siger Karina Lorentzen.
Klar rollefordeling mellem kommunerne, regionerne og staten
SF vil have at en klimatilpasningsplan blandt andet skal indeholde en klar rollefordeling mellem kommunerne, regionerne og staten, og en sammenhængende plan på tværs af kommunegrænserne – som forståelsespapiret for den forrige regering netop lagde op til.
-Kommunerne kan ikke stå alene med problemerne. Vi har brug for en samlet klimatilpasningsplan, der koordinerer indsatsen på tværs af kommunegrænserne. Vand kender ikke kommunegrænser. Hvis den ene kommune klimasikrer, så ender problemet bare i nabokommunen. Det er regeringen, der må komme med en plan, så vi kan løse problemet i fællesskab, siger Karina Lorentzen.
Hun peger samtidigt på, at kommunerne har et stort ansvar for ikke at gøre situationen værre med en byudvikling, der vender det blinde øje til de vandstandsstigninger, vi allerede nu kan forudse.
-Det er ikke nok at byudvikle ud fra den situation, vi har i dag, når nu vi ved at klimakrisen vil eskalere de kommende år. Derfor skal en klimatilpasningsplan også stille krav til byudviklingen i udsatte områder, så planer om byudvikling kan række mange årtier frem, forklarer Karina Lorentzen og fortsætter:
-Kommunerne har også et ansvar for ikke at forværre problemet gennem uholdbar byudvikling. Det kan ikke nytte noget at planlægge nybyggeri, mens man vender det blinde øje til den stigende vandstand. Vi må sikre, at byudviklingen i udsatte områder tager højde for de næste årtiers klimaforandringer. Derfor bør en klimatilpasningsplan også stille krav til byudvikling i risikozoner, slutter Karina Lorentzen.