Et unikt samarbejde med ALFABO har gjort det muligt for tømrerlærlinge i skoleoplæring på Hansenberg at tage fat på helt nye opgaver.
Tre gule etagebygninger på Cypresvej i Kolding er snart fortid. De skal rives ned, så der i stedet bliver plads til et splinternyt plejecenter.
Men inden nedrivningen har det handlet om nedtagning. Og det har et hold tømrerlærlinge fra skoleoplæringen på erhvervsskolen Hansenberg i Kolding i den grad hjulpet til med. Som del af et formidabelt samarbejde med den almene boligorganisation ALFABO har de nemlig pillet en masse køkkener ned i boligerne.
-Det er en unik mulighed for lærlingene, for det er første gang, de har fået chancen for det her. Det er svært at arbejde med op- og nedtagning af inventar i skoleoplæringen. Men det kan vi nu, og det bliver bare fantastisk, fortæller skoleoplæringsinstruktør på Hansenberg, Søren Thams Paulsen, i en pressemeddelelse.
Alt skal passe sammen
For selv om de i alt 32 helt intakte køkkener – plus en masse ekstra bordplader og andet fra nogle af de øvrige lejligheder – nu er taget ned og fragtet hen på et af Hansenbergs mange værksteder, slutter projektet ikke. Tværtimod.
-I skoleoplæringen skal køkkenerne sættes op igen, og lærlingene kan selv sætte deres præg på deres arbejde. Vi har fået en masse ekstra bordplader, hvor der følger håndvaske og armaturer med. Derved bliver lærlingene udfordret, fordi de selv skal få resten af køkkenet til at gå op, forklarer Søren Thams Paulsen og tilføjer:
-Det er et rigtig godt projekt, og lærlingene har gjort det så godt. Der har været god energi, selv om der har været meget at bære ned ad trapperne. Og de har haft det sjovt. I princippet kan køkkenerne sættes op og tages ned i én uendelighed inde på skolen. I hvert fald lige indtil, at hængslerne giver op.
Søren Thams Paulsen fortæller, at det har været alfa og omega for ALFABO, at køkkenerne anvendes til skolebrug – og ikke bliver solgt videre.
Bygge- og udviklingschef i ALFABO Stefan Vestergaard er også begejstret for samarbejdet:
-For ALFABO er det vigtig, at vi i fremtiden overvejer restlevetiderne på det, vi ellers normalt vil skille os af med. I det her projekt vil vi ikke kunne give de gamle køkkener nyt liv 1:1, og derfor har det været helt naturligt for os at kontakte Hansenberg for at se, om de kunne give de gamle køkkener nyt liv.
-Vores samarbejde har udviklet sig til meget mere, end vi havde drømt om, og jeg er sikker på, at samarbejdet vil forsætte på kommende projekter.
En helt ny verden
Blandt tømrerlærlingene er der enighed om, at det er et formidabelt projekt:
-Det har været fedt at komme ud af værkstedet og prøve noget andet. For de fleste i skoleoplæringen er det første gang, at vi får mulighed for at prøve nedtagning, forklarer tømrerlærling Jonathan Kaiser.
Han har i forbindelse med nedtagningen arbejdet sammen med blandt andre Emma Wind Innalls. Hun fortæller, at hun – når hun er udlært – skal arbejde i sin svigerfars entreprenørfirma:
-De arbejder meget med nye køkkener, så det er fedt at prøve det her. Også, fordi det er en rigtig tømreropgave. Jeg har været med til at tage 16-20 køkkener ned, og vi har været meget effektive.
Ud over at prøve noget helt nyt giver det også af andre grunde mening for Jonathan Kaiser at arbejde med projektet:
-Når jeg til marts næste år er udlært, vil jeg gerne arbejde med renovering af gamle bygninger. Det er også derfor, at jeg synes, det her er spændende. Jeg kan godt lide tanken om at genbruge det, man kan.
Også lejlighedernes vinduer bliver genbrugt, for dem får Hansenbergs tømrerafdeling også en del af, så lærlingene kan lære at montere og fuge vinduer.