Kolding Netavis

Dom fra Kolding bør udløse et 180 graders eftersyn af retssystemet  

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen 112
Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)

SF: Dom til 74-årig dement mand ved Retten i Kolding bør udløse et 180 graders eftersyn af retssystemet.

Den ulykkelige sag, hvor en 74-årig dement mand begår vold med døden til følge på en medbeboer på et plejehjem i Kolding, er slut.

I går, tirsdag, blev manden dømt i retten i Kolding og anbragt i psykiatrien – på trods af modstand fra to læger fra psykiatriske afdelinger i Middelfart og Aabenraa.

Familien havde håbet på anbringelse på et skærmet demensplejehjem.

Kritiserer forløbet

SF’s retsordfører, Karina Lorentzen fra Kolding, kritiserer forløbet:

-Det er en forfærdelig trist sag – både for den dræbte og dennes familie. Men også for den mand, som gik forkert og begik vold med døden til følge, men som ikke husker eller forstår, det han har gjort, fordi han er dement, siger hun i en pressemeddelelse og tilføjer:

-Og der kommer flere og flere demente i vores samfund, og vi vil nok se flere ofre og gerningsmænd med demens. Jeg synes, vi svigter ved ikke at have taget ordentlig stilling til beskyttelsen af demente i vores samfund, og jeg synes, det er stærkt bekymrende, at psykiatrien fraråder anbringelse der, men at det overhøres af retssystemet.

Regeringen lægger op til en strafreform, og Karina Lorentzen appellerer til, at den skal tage stilling til dementes vej ind i retssystemet og lave et 180 graders eftersyn af området.

-Når vi nu ved, at demens udvikler sig fortløbende, så bør vi fx bruge videoafhøring som for børn, så vigtige detaljer kan gemmes, mens tid er. Men det handler også om, at vi får taget stilling til, om det giver mening at rulle hele retssystemet ud for et menneske, der intet husker eller forstår – eller om det kan gøres på en bedre måde, hvor vi anerkender ofrene alligevel, fortæller Karina Lorentzen og fortsætter:

-Et er sikkert: Vi kommer til at se flere sager i fremtiden. Både med ofre og gerningsmænd, så det haster med at få lavet en gennemarbejdet lovgivning, og det er fx Canada længere fremme med.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel