Kolding Netavis

Kan dine firbenede venner ses i trafikken?

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Hunde, katte og deres ejere nyder naturen året rundt, men når vi skifter fra sommertid til vintertid, er det også tid til at tænke på reflekser og synlighed for dine kæledyr. Foto: Agria Dyreforsikring.

Efterårsmørket er over os, og det betyder øget risiko for både to- og firbenede trafikanter. Når vi skifter fra sommertid til vintertid den sidste søndag i oktober, bliver synlighed i trafikken endnu vigtigere – især for de ”bløde, firbenede trafikanter”, der nemt overses i skumringen og de mørke timer.

Efteråret er her: Lyset lader vente på sig om morgenen, og det bliver mørkt, før man venter det.

-Så det er nu, vi skal tænke på sikkerheden for vores kæledyr, når de færdes i trafikken, siger Lotte Evers, marketingchef i Agria Dyreforsikring, i en pressemeddelelse.

Hun tilføjer:

-Fordi vores firbenede venner ikke stikker så højt op i landskabet, er de sværere for bilisterne at få øje på, og det øger risikoen for ulykker betydeligt; Agrias skadesstatistikker viser en tydelig stigning i sager med påkørte hunde og katte, når vi skifter til vintertid, og dyrene opholder sig i længere tid udendørs i mørke.

Lotte Evers fortæller, at risikoen for at blive ramt af en bil er tre gange så stor i mørke som i dagslys. Uden refleks er du og dit dyr først synlige på 50 meters afstand – med reflekser kan bilisterne nå at opdage jer allerede på 350 meters afstand.

Husk både lys og refleks

Hun opfordrer derfor alle kæledyrsejere til at tænke på synlighed, ikke kun for sig selv, men også for deres dyr.

-De fleste ulykker, hvor hunde og katte bliver ramt af biler, sker i byområder – det på trods af evt. gadebelysning, som jo skulle gøre det nemmere at se de bløde trafikanter, siger hun og forklarer, at der er flere faktorer end blot gadelys, der kan spille ind; f.eks. kan vejrforhold som regn, tåge og duggede ruder forringe førerens udsyn, ligesom man som bilist nemt kan blændes af modkørende trafik. Derfor er det vigtigt at udstyre dyrene med både reflekser og lys, uanset hvor I færdes, fortæller Lotte Evers og tilføjer:

-Det er klart, at det er begrænset, hvad man kan give udekatten på af refleksudstyr, men som minimum bør man sikre, at den bærer et nyt halsbånd med en synlig refleks og et sikkerhedsspænde, der går op, hvis katten sidder fast. En blinkende lygte kan også bruges som ekstra synlighed til de katte, der kigger indenfor til aftensmaden, hvor du så kan tænde lygten.
Markedet byder på et bredt udvalg af reflekser og lys til både dyr og ejere.

Der findes alt fra diskrete refleksstriber på seler og halsbånd til lysende halsbånd og blinkende lygter, og Lotte Evers er fortaler for en kombination:

-Reflekser lyser op, når de rammes af bilernes lygter, mens LED-lygter og -halsbånd gør dyrene synlige i mørket. Det vigtigste er, at refleksen kan ses fra alle vinkler, og at den sidder, så den fanger lyset, understreger hun.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel