Læserbrev af Poul Erik Nørregård, bestyrelsesmedlem i SF Kolding, Frejavej 15, 6000 Kolding.
Regeringen barsler med et lovforslag om at afskaffe 10. klasse bortset fra, hvis den unge vælger at tage det på en efterskole.
Jeg var i 80-erne medinitiativtager til oprettelsen af Koldingegnens Idrætsefterskole, og har været ansat samme sted i hele mit arbejdsliv. Min erfaring med efterskoleelever bygger således på godt 3000 KIE – elever, hvoraf 3 ud af 4 har været 10 klasseelever.
Erfaringen siger mig, at et efterskoleophold giver den unge et mere afklaret og ligeværdigt forhold til deres forældre, giver dem en respekt og hensyntagen til andre mennesker, en evne til at kunne indordne sig sammen med andre mennesker og en social modning, som giver en indfølingsevne i andres situation.
Et socialt overskud, som betyder at de naturligt engagerer sig. Så min umiddelbare reaktion på lovforslaget skal lyde. Tak fordi I ikke vil slagte 10. klasse på efterskoler.
I lovforslaget indgår at 10. klasse skal være prøvefri. Efterskoleforeningens formand er skeptisk overfor at afskaffe 10. klasse afgangsprøven. Jeg er helt enig med ham her. At et fagligt område afsluttes med en afgangsprøve højner fagets status, og stiller krav til eleven om at skærpe opmærksomheden.
Hvad angår forslagets dystre udsigter til at skabe et A-og et B hold, står vi med et alvorligt samfundsproblem. Da jeg selv sidst i 60-erne sammen med mine forældre skulle forholde mig til efterskolen var problemstillingen hurtig overstået. Et efterskoleophold var for de børn, som ikke kunne tilpasse sig folkeskolen.
Da vi i 80-erne startede Koldingegnens Idrætsefterskole, var der stadig et snært af denne opfattelse. I det nye årtusind havde forældrene overhalet mig i både uddannelse og indkomst.
En udvikling i efterskolen som er sket på blot 50 år. Så regeringens forslag giver uddannelsesmæssigt kun mening, hvis det samtidig kobles sammen med, at det bestemt ikke skal koste 75 – 100 000 kr. at sende sit barn på efterskole.