Kolding Netavis

Årets arkitekturpriser: Tæt kamp om Borgernes Favorit

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen Kolding
Ejerne af Markvænget 4 i Sdr. Bjert, Martin og Katrine Leighton Lindhardt, modtager plakette og diplom fra fagdommer arkitekt MAA Aksel Fyhn (t.v.). Repræsentanter fra Seest Huse A/S og arkitektfirmaet Reinholdt-Rud var også med til at modtage arkitekturprisen. Foto: Kolding Kommune.

I anledning af Arkitekturens Dag blev tre byggerier præmieret. Yderligere fem modtog hædrende omtale af Kolding Kommune for deres bidrag til god arkitektur i det forgangne år.

Borgernes mulighed for at stemme på deres favorit resulterede i en historisk tæt afstemning, hvor kun to stemmer adskilte vinderen fra andenpladsen.

-Det har været den tætteste afstemning i arkitekturprisens historie, sagde Jakob Ville (V), formand for udvalget Plan og Teknik, ved prisoverrækkelsen i EWII house i Kolding.

Vores Hus i Vamdrup var vinderen af Borgernes Favorit med 40,2% af stemmerne på kommunens hjemmeside, tæt forfulgt af boligen på Gl. Skartved 26 ved Sdr. Bjert, som kun fik to stemmer mindre og landede på 39,8%.

Jakob Ville fremhævede den store variation i de indstillede byggerier og anlæg i sin tale og udtrykte glæde over, at der bliver lagt gode kræfter i nybyggeri, omdannelser og naturprojekter. Han påpegede betydningen af, at kommunens borgere og andre aktører gør en indsats for at bevare og udvikle kommunens arkitektoniske og kulturhistoriske værdier.

Præmiering

Nyt enfamiliehus på Markvænget 4, Sdr. Bjert

Markvænget 4, Sdr. Bjert. Foto: Kolding Kommune.

Gennemsnitsstørrelsen på et nybygget hus er steget støt i de seneste årtier. Den tendens bidrager enfamiliehuset på Markvænget 4 ikke til. Her er opført et enfamiliehus, som er gennemsyret af bevidste valg om at begrænse arealforbrug, fast belægning og mængden af materialer – i det hele taget mindske byggeriets aftryk på kloden så meget som muligt. Udtrykket er ydmygt, men selvsikkert – og resultatet er overbevisende: Man behøver ikke at gå på kompromis med det gode og smukke rum, for at bygge mere bæredygtigt!

Byggeriet præmieres for: ”En gennemtænkt arkitektonisk helhed, der følsomt og sikkert peger mod fremtiden.”

Ejere: Katrine og Martin Leighton Lindhardt
Arkitekt: Reinholdt-Rud
Byggefirma: Seest Huse AS

Ombygning af erhvervsejendom på Fynsvej 9-11, Kolding

Fynsvej 9-11, Kolding. Foto: Kolding Kommune.

Erhvervsejendommen har gennem tiden rummet både små og store maskiner. I dag danner bygningen ramme for en af byens designvirksomheder – og er på den måde et fysisk udtryk for Koldings udvikling fra industriby til designby. Anvendelsen af de gamle bygninger er også et godt eksempel på, hvordan vi kan udnytte den eksisterende bygningsmasse på fornem vis i stedet for at bygge et nyt domicil på bar mark. Det skal vi have meget mere af i fremtiden, hvis vi skal lykkes med at rykke i CO2-regnskabet.

Ombygningen præmieres for: ”At lade den eksisterende bygningsmasse give rum for nye funktioner – og berige arkitekturen med historisk dybde og karakter.”

Ejer: Fynsvej 9-11 ApS

Nyt domicil på Sjællandsvej 1, Kolding

Sjællandsvej 1, Kolding. Foto: Kolding Kommune.

Kolding har fået et nyt, hvidt punkt på byens skyline – et hus, som kan ”snakke sammen” med højhusene syd for fjorden. Det store hus har fået en velproportioneret og fantasifuld facade, som på samme tid er både klassisk og moderne – og den let tilbagetrukne stueetage giver fornemmelsen af, at de øvre etager ligefrem svæver over bakken. Parkeringsbehovet er elegant løst ved at grave bygningen delvist ind i det skrånende terræn, og dette giver samtidig mulighed for at berige byggeriet med et stort, beplantet forareal.

Nybyggeriet præmieres for: ”Et markant og inviterende byggeri, med høj arkitektonisk kvalitet i både stor og lille skala.”

Bygherrer: Nic. Christiansen Group
Arkitekter: RUM arkitekter
Entreprenør: Kjær & Trillingsgaard

Byggerådgiver: Artelia Group

Hædrende omtale

Boligbebyggelse, Stadionvej 39-45, Kolding

Stadionvej 39-45, Kolding. Foto: Kolding Kommune.

Det kan være en svær opgave at fortætte i den eksisterende by. Med nybyggeriet på Stadionvej er det lykkedes at skabe en bebyggelse i en behagelig skala. Der er harmoni mellem husenes længde og højde, og en fornemmelse af luft mellem husene – også fra vejen, hvor der er gode kig ind mellem husene. Bebyggelsen er opført i gedigne materialer og der er skabt variation i facaden med brug af simple virkemidler. Farvevalget er afdæmpet og falder fint ind i det omkringliggende grønne.

Byggeriet modtager hædrende omtale for: ”En gedigen og fint proportioneret boligbebyggelse, der kan fungere som et nyt bindeled mellem by og ådal.”

Ejer: RUBIK Properties
Udvikler: Birch ejendomme
Rådgivere: Sweco architects

Vores Hus og Kinotorvet, Kinovej 1, Vamdrup

Vores Hus og Kinotorvet, Vamdrup. Foto: Kolding Kommune.

En opgradering af kino i Vamdrup har været undervejs i mange år. At det lykkedes at kombinere det med byens bibliotek er en gevinst for begge parter. ”Vores Hus” kan virkelig noget som samlingspunkt for lokalsamfundet – noget der har langt større værdi end blot æstetik. Men de fysiske rammer har også fået en kvalitet og fleksibilitet, som løfter helheden.

Vores Hus og Kinotorvet får hædrende omtale for: ”En fin arkitektonisk sammenfletning af by, bio og bibliotek, der giver langt større værdi end blot æstetik.”

Bygherre: Vamdrup Kino og Kolding Kommune
Rådgiver: Tegnestuen Mejeriet, List byg

Engstien 1, Kolding

Engstien 1, Kolding. Foto: Kodling Kommune.

De smukke, gamle hospitalsbygninger, som også i en årrække dannede rammer om Syddansk Universitet, har nu igen liv i alle bygningernes længer. Den omhyggelige bearbejdning og nye elementer som altaner, døre, trapper og kviste viser tydeligt, at bygningerne, endnu en gang, har fået nye funktioner. Gårdrummet har potentiale til nogle fantastiske, frodige udearealer – og de store, bevarede træer danner et godt udgangspunkt!

Engstien 1 får hædrende omtale for: ”At bevare og holde liv i det gamle hospitalskompleks med respekt for de store kulturhistoriske og arkitektoniske værdier som det rummer.”

Ejer: Ejendomsselskabet Engstien

Åhaven i Kolding Åpark, Kolding

Åhaven, Kolding. Foto: Kolding Kommune.

Åhaven er blevet til som et samarbejde mellem områdets uddannelsesinstitutioner, spildevandsselskabet Blue Kolding og Kolding Kommune. Formålet er at give adgang til et centralt naturområde og samtidig skabe utraditionelle, udendørs læringsrum. De forskellige elementer er udført i god kvalitet – og der er en fin balance mellem naturområdet og de tilføjede konstruktioner.

Åhaven får hædrende omtale for: ”Et frugtbart samarbejde der har givet nye muligheder for både læring og naturoplevelser af høj kvalitet.”

Bygherre: BlueKolding, UC Syd, Kolding HF & VUC og Kolding Kommune
Rådgivning og projektering: Moos landskaber, Tegnestuen Mejeriet, Kolding Kommune

Picnic-cirklen ved Skamlingsbanken

Picnic-cirklen, Skamlingsbanken. Foto: Kolding Kommune.

Højt i terrænet på Skamlingsbanken er der etableret et fint, lille rum i det store landskab – en destination på ruten, hvor det er naturligt at stoppe op og nyde det unikke landskab. De nye elementer er opbygget i træ og marksten, der arbejder smukt sammen med omgivelserne, mens formgivningen giver mulighed for at indtage stedet på mange forskellige måder.

Picnic-cirklen får hædrende omtale for: ”Etableringen af et smukt tilpasset bygværk, der understreger og indbyder til ophold i et helt særligt landskab.”

Bygherre: Kolding Kommune
Rådgivere: CEBRA arkitekter og Vejle anlægsteknik

Borgernes Favorit

Vores Hus og Kinotorvet, Vamdrup. Foto: Kolding Kommune.

Vores Hus vandt i kategorien Borgernes Favorit foran boligen på Gl. Skartved 26. De to byggerier skilte sig ud fra de andre kandidater og modtog tilsammen 80 pct. af de afgivne stemmer. Vores Hus tog hæderen med blot to stemmer foran Gl. Skartved 26.

Bygherre: Vamdrup Kino og Kolding Kommune.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel