Kolding Netavis

Udredningsgaranti for demensramte koldingensere

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Byrådsmedlemmerne Susanne Stenstrop Thorsen, Iben Lehmann Rasmussen og folketingsmedlem Karina Lorentzen. Pressefoto.

Op mod 100.000 danskere er ramt af demens, og 1.475 af dem forventes at bo i Kolding Kommune. Kun ca. hver tredje har fået diagnosen, hvilket betyder, at mange lever uden at vide, at de er alvorligt syge.

SF’s Karina Lorentzen fra Kolding understreger vigtigheden af, at opdage sygdommen tidligt for at kunne sætte ind med den rette behandling og dermed forsinke sygdommens progression. Det skriver SF i en pressemeddelelse.

Demens rammer ikke kun den enkelte patient, men har også økonomiske konsekvenser for samfundet. Derfor foreslår SF en udredningsgaranti i finanslovsforhandlingerne for at sikre en hurtigere udredning og behandling af borgere med demens. Det er afgørende for både borgerens livskvalitet og kommunernes økonomi.

SF mener, at der bør afsættes 300 mio. årligt til en ‘Demenspakke’ for at sikre hurtig udredning og garanti for støtte til borgere med demens og deres pårørende. En bedre udredning, mere støtte til pårørende samt højere kvalitet i omsorg og pleje er essentielt for demensramte borgere.

Den rette hjælp og tidlig opdagelse af demens er essentielt for at forbedre livskvaliteten for demensramte og deres pårørende. SF arbejder for at sikre, at borgere med demens får hurtigere adgang til udredning, støtte og pleje, så de ikke bliver hængt i systemet for længe.

Demenspakken skal sikre:

Ret til hurtig udredning og svar – i dag venter mange patienter over 60 uger på at blive udredt. I SF mener vi, at borgere med mistanke om demens bør udredes lige så hurtigt som borgere med en somatisk sygdom.

Gode demenshandlingsplaner i alle landets 98 kommuner – og gerne med støttegaranti for fast kontaktperson, som man har i Svendborg Kommune.

Visitation på forkant.

Støtte og aflastning til pårørende. I dag risikerer mange nære familiemedlemmer til en borger med demens selv at brænde sammen og blive syg og må forlade arbejdsmarkedet. I Holland har man sikret særlige rettigheder til de pårørende og oprettet pårørendecentre, hvor man kan få råd og sparring. Samtidig mener vi, at de skal sikres ret til aflastning, så de fortsat kan leve et normalt liv med en passende balance mellem plejeopgaver og arbejdsliv.

Ret til transport med ledsagelse, når man har en alvorlig demensdiagnose. I 2018-21 havde man en forsøgsordning i nogle kommuner, der kom i stand som følge af et satspuljeprojekt foreslået af SF. Evalueringen viste, at det både var en succes, og at det ikke var særlig dyrt.

Reel nedbringelse af brug af antipsykotisk medicin til borgere med demens13. Dette har været en fast bestanddel af de seneste demenshandlingsplaner, men desværre udskrives der fortsat antipsykotisk medicin til borgere med demens. Det kræver en helhedsorienteret indsats på tværs af læger, kommuner og plejecentre for at komme denne triste tendens til livs.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel