Kolding Netavis

Mange katte lever med skjulte sygdomme

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Pressefoto.

12.500 familier i Kolding Kommune har kat, men alt for mange af kattene har skjulte sygdomme og smerter, fordi de er bange for transportkasser og dyrlægebesøg.

Op mod ni ud af 10 ældre katte har gigt. Og langt over halvdelen af katte over fire år lever med smertefulde tandsygdomme. Det er nogle af de kendsgerninger, som gør, at alt for mange katte lever et liv med nedsat trivsel og smerter, som aldrig bliver opdaget. Det vil de gerne gøre noget ved hos Dyrlægehuset Kolding.

-En del af forklaringen er, at katte nærmest har det inkorporeret i deres DNA at tilpasse sig og skjule tegn på sygdom eller smerter. En kat, der har ondt kan være ekstremt svær at spotte, og det er derfor helt essentielt at kende og forstå kattens adfærd, fortæller Mariann Worsøe, der er autoriseret veterinærsygeplejerske hos Dyrlægehuset Kolding og specialiseret i katte.

Mariann Worsøe forklarer, at mange katte er utrygge ved transport og ved at komme til dyrlæge. Mange trækker sig også tilbage i flere dage, efter de har været hos dyrlægen. Det gør, at en del katteejere ikke får dem med til det årlige tjek og først kommer, når noget er synligt galt – og da kan det være meget galt fat.

Angst ved dyrlægebesøg

Flere dyreværnsorganisationer, blandt andet Dyrenes Beskyttelse, står bag initiativet Kattens uge i uge 39. Hos Dyrlægehuset Kolding bruger de blandt andet anledningen til at gøre opmærksom på, at det ikke behøver at være besværligt at få katten til tjek.

Det er vigtigt at vænne sin kat til transportkassen og ikke mindst til selve transporten, forklarer Mariann Worsøe.

Hun fortæller, at det for en kat kan være voldsomt ubehageligt at komme i en ukendt transportkasse, som den ikke har vænnet sig til og er tryg ved. Det er en vigtig faktor i, at seks ud af 10 katte ifølge undersøgelser viser tegn på stress under transport.

Særligt venteværelse til katte

Dyrlægehuset Kolding var det første dyrehospital i Danmark, der blev certificeret Kattevenlig Klinik – et kvalitetsstempel, der dækker over helt særlige kompetencer og faciliteter i forhold til behandling og indlæggelse af katte.

-Vi vil gerne aflive den myte, at dyrlægebesøg skal være lig med stress, angst og utryghed. Vi hjælper altid gerne med råd og vejledning, og vi har også både kosttilskud og medicin, der kan dæmpe angst hos katte, så dyrlægebesøget bliver en god og rolig oplevelse for både kat og ejer, siger Mariann Worsøe.

Det anslås ifølge en undersøgelse fra Epinion, at der er 12.500 husstande med kat i Kolding Kommune, men mange kommer ikke ligeså regelmæssigt til tjek som hundene. Det vil vi gerne hjælpe til at ændre, og derfor er det vigtigt at italesætte de barrierer eller bekymringer, der kan hindre turen til dyreklinikken. Og her er angst for dyrlægebesøg højt på listen af barrierer.

-Som katteejer vil man sin kat det bedste Ligesom mennesker har brug for at komme jævnligt til lægen, især når vi er oppe i årene, har katte også behov for tjek. Så jeg håber, at flere vil søge rådgivning og hjælp til at overkomme skrækken for transport og dyrlægetjek, slutter Mariann Worsøe.

Pressefoto.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel