Tre millioner “grimme” grøntsager reddet og får masser af kærlighed fra både mennesker og søkøer.
Både danskerne og dyrene har kastet sin kærlighed på de “grimme” grøntsager – og over tre millioner “grimme” grøntsager blev reddet sidste år. Det skriver foreningen Stop Spild Af Mad i en pressemeddelelse.
Agurketid: ukurante tomater, skæve agurker og overskudssalat undgår i dag madspildsdøden og er til glæde for både mennesker og søkøer. De “grimme” grøntsager har også brug for kærlighed – og samarbejdet mellem foreningen Stop Spild Af Mad og Nordic Greens sørger for årligt at redde tonsvis af “grimme” grøntsager fra madspildsdøden. Det totale tal for alle reddede “grimme” grøntsager er netop offentliggjort: Hele 905.368 pakker fra Nordic Greens svarende til 3.175.000 stykker “grimme” grøntsager blev reddet i 2023.
Grøntsagerne, som tidligere led madspildsdøden og endte som kompost, bliver i dag solgt i REMA 1000 og Salling Groups butikker med det velkendte Stop Spild Af Mad-logo på. Indsatsen støtter også foreningens fortsatte arbejde i kampen mod madspild. Danmarks største væksthus-grøntsagsproducent og foreningen Stop Spild Af Mad’s mangeårige samarbejdspartner Nordic Greens har allerede halveret virksomhedens madspild og opnåede FN’s Verdensmål mod madspild 10 år før deadline.
Ny holdbar salat
Det nyeste ben i Nordic Greens er Danmarks største fuldautomatiske salatfabrik i Bellinge på Fyn, som producerer en ny holdbar salat, som er sået i det højteknologiske væksthus. Salatsorterne Nordic Crisp, Nordic Crisp Mix og Lollo Bionda dyrkes i et nyt, klimakontrolleret og lukket fuldautomatiseret væksthus, hvor alt er styret med AI (kunstig intelligens) og derfor er der ingen berøring af menneskehænder. Dette er med til både at øge salatens sprødhed og holdbarhed som er helt op til 14 dage.
Salaten fra Nordic Greens, som er i overskud, går heller ikke til spilde, da den glæder de skønne søkøer i Odense ZOO:
-Nogle gange har vi overskudssalat, hvis vi for eksempel afprøver nye sorter. Derfor er vi taknemmelige for samarbejdet med Odense ZOO – det gør nemlig, at overskudssalaten ikke ender som madspild, men som grønt foder til de skønne søkøer, fortæller Public Relations Manager i Nordic Greens Rikke Dybkjær.
Stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad Selina Juul glæder sig over Nordic Greens’ vedvarende indsats i kampen mod madspild:
-Det er rigtigt positivt, at de gode grøntsager ikke går til spilde. Nordic Greens var Danmarks første væksthus-grøntsagsproducent, som for snart syv år siden i samarbejde med Stop Spild Af Mad introducerede de “grimme” grøntsager i de danske butikker. Siden har grøntsagerne fået massiv kærlighed. Blot fordi agurken en krum, smager den lige så godt som den pæne og lige.