Kolding Netavis

Klumme: Sociale medier – En kompleks verden for unge og deres forældre

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen Klumme
Vibeke Henriksen. Privatfoto.

Klumme af forfatter og klummeskribent Vibeke Henriksen, Kolding.

De sociale medier har i dag en enorm indflydelse på unge menneskers liv. Mange unge bruger flere timer om dagen på platforme som Instagram, Facebook, Snapchat og TikTok, hvor de deler billeder, videoer og opdateringer fra deres hverdag. Det samme gør mine egne teenagedøtre.

På overfladen kan det virke som om, at de sociale medier har mange positive effekter for unge mennesker. De kan nemt holde kontakt med venner, følge med i nyheder og trends, og få underholdning og inspiration. Men det er vigtigt at huske, at sociale medier også kan have negative konsekvenser for unges mentale sundhed og trivsel.

Jeg er selv for én tid, hvor vi som børn legede udenfor og brugte vores fritid på aktiviteter som fodbold og rulleskøjteløb. Så jeg syntes at det kan være udfordrende som forælder at forstå kompleksiteten i medieforbruget i dag, og de mange platforme, da det kan være svært at vide præcis, hvad ens barn laver på de sociale medier.

Mens jeg nød en kop kaffe en eftermiddag, havde jeg en samtale med min yngste datter og hendes klassekammerater om deres brug af Snapchat. Det gik op for mig, hvor stor en rolle appen spillede i deres liv, da de endda var i gang med at skrive en opgave om emnet for at øge bevidstheden om unges digitale sikkerhed og privatliv. De var meget engagerede i at diskutere deres tanker om Snapchats brug, som de både elskede og hadede.

De fremhævede, at en af fordelene ved appen udover social kontakt er, at den gør det nemt at se, hvor ens venner befinder sig, hvilket gør det lettere at koordinere møder og det giver en tryghed, når man er ude.

Ulempen kan dog være, hvis man bliver skuffet over at opdage, at ens venner måske ikke er ærlige om deres planer eller prioriteringer og man kan se på snapkortet, at de måske alligevel er at finde på den lokation. Hvilket kan udløse større intriger i skolegården, dagen efter.

Men de kunne også fortælle om en veninde, som var blevet passet op af en bruger fra Snapchat, og som havde lokaliseret pigen gennem kortet, en aften, hvor hun var på vej hjem fra fritidsaktivitet, hvilket gjorde hende meget forskrækket og bange. Og det var årsagen til at de ville gøre andre unge mere opmærksomme på, hvem man adder og at man skal bruge Snapkortet med omtanke.

Efter samtalen med min datter og hendes klassekammerater, indså jeg vigtigheden af at have åbne og ærlige samtaler om brugen af sociale medier med mine egne børn. Det er klart, at de sociale medier kan have både positive og negative konsekvenser, og det er vores ansvar som forældre at guide vores børn i en sund retning.

Sociale medier kan være en fantastisk ressource for unge mennesker, men det er vigtigt, at de bruger dem med omtanke og refleksion.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel