For første gang får Danmark et forlig på domstolsområdet.
Udover at sende penge til flere dommere og andet personale for at nedbringe sagsbehandlingstider, afværger den en retspolitisk katastrofe for landdistrikterne.
Det mener Karina Lorentzen, SF’s retsordfører:
-Det vigtigste i denne aftale er, at der bliver sat flere penge af til at mere personale ved domstolene. Det gør vi, og det er godt. Vi må også være ærlige om, at der en øvre grænse for hvor mange dommere, det er muligt at uddanne, og derfor vil det tage lang tid, før sagsbehandlingstiderne falder, fortæller Karina Lorentzen i en pressemeddelelse.
-Den største tidsel er de mange forringelser af retssikkerheden for almindelige borgere, som Rørdam-udvalget har peget på. Jeg synes, det er underligt, at det mangeårige svigt, der har været af domstolene, skal betales med færre domsmænd og nævninge, og at det bliver sværere at anke. Mange af de penge, vi kunne forhandle om, er brugt på at begrænse forringelserne. Det betyder, at der ikke var så meget andet, vi kunne forbedre i denne omgang.
Landdistriktsfokus bevarer bitingsteder
Rørdam-udvalget lagde op til at lukke Østre Landsrets bitingsted i Nykøbing Falster, samt at lukningen af resten af bitingstederne og retskontorerne skulle indgå i et udvalg om en strukturreform. Der kommer et strukturudvalg, men målet er ikke længere at lukke bitingsteder, bl.a. på grund af pres fra SF.
Rørdam-udvalget lagde op til at lukke Østre Landsrets bitingsted i Nykøbing Falster, samt at lukningen af resten af bitingstederne og retskontorerne skulle indgå i et udvalg om en strukturreform. Der kommer et strukturudvalg, men målet er ikke længere at lukke bitingsteder, bl.a. på grund af pres fra SF.
Rørdam-udvalget lagde op til at lukke Østre Landsrets bitingsted i Nykøbing Falster, samt at lukningen af resten af bitingstederne og retskontorerne skulle indgå i et udvalg om en strukturreform. Der kommer et strukturudvalg, men målet er ikke længere at lukke bitingsteder, bl.a. på grund af pres fra SF. Vestre Landsret har eksempelvis et bitingssted i Kolding.
-Det virker jo som en helt skør tanke, at vi, for at spare penge i lokaler og kørsel, skal lægge op til at lukke bitingsteder. Det er jo den modsatte vej at gå i forhold til, at vi åbnede nærpolitistationer for at få politiet tættere på borgerne. Vi skal ikke fjerne flere funktioner fra landdistrikterne og de mindre byer, og borgerne skal ikke have endnu længere til retten. I stedet kigger vi nu på, om opgaverne kan løses mere hensigtsmæssigt. Det er jeg godt tilfreds med, siger Karina Lorentzen Dehnhardt, SF’s retsordfører.
Desuden skal der nu laves et beslutningsgrundlag, som næste forlig kan bruge til at bygge en ny ret i Rønne. Her har det længe været et stort lokalt ønske at bygge nyt, fordi bygningerne er meget gamle og utidssvarende og delvist utilgængelige for mennesker med handicap.
-Vi får ikke en ny ret i Rønne med denne aftale, men vi får et grundlag for at kunne tage beslutningen i næste forlig. Vores førsteprioritet er at bygge nyt, så det vil vi holde fast i, når der igen skal forhandles om nogle år. Det er vigtigt, da retten lige så længe jeg kan huske har haft problemer med indeklimaet. Ligesom den ene bygning er utilgængelig for mennesker med bevægelseshandicap. Det er ikke værdigt, at man skal betjenes på gaden eller bæres ind, så jeg synes, det er godt, at vi nu er et skridt nærmere, forklarer Karina Lorentzen.
Psykologisk bistand opgraderes
Der sættes derudover 1,2 millioner kroner af til bedre psykologisk bistand til personalet ved domstolene. Det har SF kæmpet for:
-Til gengæld er jeg glad for, at jeg har fået sat en sjat penge af til, at også domsmænd kan få adgang til psykologisk bistand. Desværre har nogle af SF’s domsmænd, og dermed sikkert også andre, oplevet ubehagelige retssager og episoder i tilknytning til retssagerne. Det er jeg glad for, vi nu kommer til at kunne hjælpe bedre med.