Kolding Netavis

Har du senfølger, er der hjælp at hente

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Privatfoto.

Vidste du, at du kan få en sundhedssamtale på Sundhedscentret i Kolding, uanset hvor ny eller gammel din kræftdiagnose og behandling er?

Det var et af de budskaber, der blev givet på fyraftensmødet for jobcenterets ansatte i syge- og dagpengeafdelingen.

Mødet var arrangeret i et samarbejde mellem jobcenter, sundhedscenter og Kræftens Bekæmpelse.

Et andet budskab var, at der nu er kommet senfølgeklinikker, der udreder og fastlægger behandlinger og henviser videre. Klinikkerne ligger i Vejle, Odense, Esbjerg og Åbenrå – og henvisningen sker via sygehus eller egen læge.

Margit Laub, formand for Kræftens Bekæmpelse, fortæller, at baggrunden for at tage emnet op er, at ifølge statistikken er der ca. 3500 borgere i Kolding, der har senfølger efter kræft. Ca. 1000 er erhvervsaktive. Ca. 60% vender tilbage efter et kræftforløb, som i gennemsnit betyder 151 sygedage.

Og selvom borgerne kan være hårdt ramt af senfølger, giver tilbagevenden til arbejdet livskvalitet. Typiske senfølger er træthed, der ikke soves væk, angst, bekymring, føleforstyrrelser – og seksuelle problemer, som er meget tabubelagt, men som er indgribende i forhold til livskvaliteten.

Behandlingen er ofte meget voldsom og kan give senfølger som smerter, svært ved at sove, depression med videre. 50 % ved ikke, hvad de skal være opmærksom på, og at det kan være senfølger, eller hvor de skal gå hen.

Ofte er en følgevirkning social isolation, fordi man kognitiv har udfordringer ved at være sammen med mange mennesker, og nye i roller i familien eller økonomiske problemer, som kan føre til skilsmisse.

Men der er hjælp at hente via egen læge og via Sundhedscenteret. Og det vil vi gerne i Kræftens Bekæmpelse sætte fokus på, slutter Margit Laub.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel