Læserbrev af Karina Adsbøl (DD), medlem af ældreudvalget, Koldingvej 17, 6580 Vamdrup.
Så kom regeringens ældreudspil endelig. Flere år efter, at Mette Frederiksen for første gang talte om behovet for en ny ældrelov.
Der er ganske fine takter i udspillet, men der skal også handling bag ordene, og så skal det selvfølgelig udmøntes i en konkret aftale, der gør en forskel for vores ældre. Netop det – at vores medborgere skal mærke en forskel, har stor betydning. Hvordan har regeringen tænkt sig, at følge op på det?
Hvordan vil regeringen følge op på, at der fx sker færre genindlæggelser? Hele sundhedsområdet mangler i ældrereformen, og som social – og sundhedsassistent, så ved jeg, hvor vigtigt det er, at man skaber sammenhæng, den store udfordring er nemlig fortsat silo tænkningen.
Flere eksperter har allerede advaret om, at vi ikke skal romantisere ældreplejen og det behov for hjælp, som hjemmehjælpsmodtagere har. Det er så svært at få hjælp i dag, at mange er dårlige, når den endelig kommer.
Det er en advarselslampe, som vi er nødt til at tage alvorligt, selvom mere selvbestemmelse til ældre og en mindre bureaukratisk byrde for vores ansatte i ældreplejen er positive elementer i udspillet. Så er det også et faktum, at flere af vores ældre demente borgere, ikke altid er i stand til at vide, hvad der er bedst for dem, så hvem varetager deres ”selvbestemmelsesret”?
Vores ældrepleje er skåret ind til benet i en grad, hvor det kun er de mest basale fornødenheder, der er tid til, og derfor er det også afgørende, at den øgede fleksibilitet ikke går udover den reelle pleje.
For mens det er afgørende, at den ældre har medbestemmelse, så er det mindst lige så afgørende, at tid til at handle ind eller kigge i fotobøger ikke bliver på bekostning af helt basal hjælp til rengøring eller personlig hygiejne.
I Danmarksdemokraterne mener vi dog, at der er gode ting i udspillet. De faste teams har igennem lang tid været et ønske, og vi foreslog det også selv i vores seneste finanslovsudspil. Det samme gælder det samlede løft til vores ældrepleje, for der skal også flere penge til. Det kan vi ikke komme udenom.