Det anslås, at der findes omtrent 89.000 mennesker med demens i Danmark. Desværre føler mange sig udelukkede fra kunst- og kulturlivet. Trapholt har derfor udviklet en demensvenlig kunstoplevelse, hvor deltagerne får en nærværende oplevelse tilpasset dem og deres pårørende.
Afsættet for projektet er Trapholts forskningsbaserede mangeårige indsats med ”nærværende kunstoplevelser” til borgere med angst, stress og depression. Metoden har vist sig ikke kun at have positiv effekt for sygdomsramte borgere, men også skoleelever og gæster i almindelighed. Nu udbredes den til demensramte borgere og deres pårørende i en særligt tilpasset udformning.
-Når mennesker med demens og deres pårørende får mulighed for at komme på kunstmuseum sammen inden for en demenssikker ramme, giver det positive genoplevelser fra livet inden sygdommen satte ind. Dette giver gode oplevelser og livskvalitet både for den demensramte og pårørende med fokus på et fælles tredje i en tid, som ellers kan være svær, fortæller museumsdirektør Karen Grøn i en pressemeddelelse.
Demensvenlig kunstoplevelse er en nærværende kunst- eller designoplevelse tilpasset mennesker med demens og deres pårørende. I små grupper på max 12 personer introduceres deltagerne til udstillingen CONNECT ME eller kommer på guidet tur i Arne Jacobsens sommerhus, hvor de kan mærke, røre og sidde i den danske designers møbler, samtidig med at der bliver åbnet for en samtale om design i en rolig stund, hvor der er fokus på nærvær og deltagernes forhold til møbler og design.
Trapholt udvikler desuden kunstformidling rettet mod borgere og deres pårørende hjemme på pleje- og dagcentre. Projektet består af tre materialekasser, der inviterer til at gå på opdagelse i tre kunstværker, som indgår i 1:1 reproduktioner, som lånes med. Kasserne er udviklet således, at frivillige og pårørende kan bruge dem som værktøj til at give mennesker med demens en nærværende kunstoplevelse i hjemlige rammer.
Materialekassernes grundlæggende idé og format er rundet af grundtanken, at borgere kan genfinde genkendelige oplevelser, såsom at gå på kunstmuseum, og på den måde etablere et rum for nærvær mellem mennesker med demens og pårørende.
Trapholts demensvenlige kunstoplevelser indgår i Demensvenlig Kulturfestival 2023, der sætter fokus på inklusion af mennesker med demens og deres pårørende i det danske kulturliv.
De næste ”nærværende kunstoplevelser” er planlagt til 12. maj, 17. maj, 9. juni og 14. juni.