Læserbrev af HK Sydjyllands formandskab, Jupitervej 1, 6000 Kolding. (Ole Kjær afdelingsformand, Annette Godsvig Laursen, formand HK Stat Sydjylland, Dorthe V. Willumsen, formand HK Kommunal Sydjylland, Hanne K. Mathiasen, formand HK Handel Sydjylland og Julie Bæk Krogh, formand HK Privat Sydjylland).
Vi har et kæmpestort problem. Der er ikke nok unge, der tager en erhvervsuddannelse.
Det er problematisk for vores samfund, der i stigende grad mangler faglært arbejdskraft, men bestemt også for de unge selv. 20% af en ungdomsårgang får aldrig en uddannelse, selvom mange af dem givetvis havde passet fint ind på en erhvervsuddannelse, hvis bare ikke vejen dertil var så knudret.
Gymnasieelever har 3 år til at beslutte, hvilken retning de vil gå i, når det handler om deres videregående uddannelse og fremtidige job. Men står man som 16-årig afgangselev fra folkeskolen og har lyst til at gå erhvervsskolevejen, så skal man allerede efter et halvt år vide, om man vil være smed, event manager eller mediegrafiker. Og i øvrigt i mange tilfælde lige have fundet en læreplads også.
Der er ikke noget at sige til, at langt de fleste unge vælger den nemme løsning i form af gymnasiet, og at mange af dem, der ikke egner sig til gymnasiet, ender helt uden uddannelse.
Derfor blev vi glade, da vi onsdag hørte reformkommissionens udspil til en ny struktur for ungdomsuddannelserne. Vi er ikke nødvendigvis enige i hele indholdet. Men hvor er det befriende, at der er nogen, der tør lægge op til en seriøs debat om et svært emne. For selvfølgelig kan vi ikke have denne debat uden også at tale fordelingspolitik.
HPX lyder umiddelbart som en uddannelse, der kan skabe en væsentligt lettere vej fra folkeskolen til en ungdomsuddannelse på en erhvervsskole. En uddannelse, der giver de praktisk orienterede unge mulighed for også at nyde det ungdomsfællesskab, der er på gymnasier. Og en uddannelse, der giver dem to år til i ro år mag at beslutte, hvilken retning de skal i arbejdsmæssigt.
Bliver idéen om HPX ført ud i livet med tilstrækkelige ressourcer og seriøsitet, er det meget sandsynligt, at bøtten kan vendes, så vi langt om længe får flere faglærte.
Mange politikere lod til at have dannet sig en temmelig afvisende holdning til reformkommissionens udspil, før det overhovedet var offentliggjort. Vores opfordring til dem er, at de lige trækker vejret og læser det grundigt. Og at de derefter tager det som det kvalificerede oplæg til politikudvikling, det er.
De 20% af en årgang, der aldrig får en uddannelse, fortjener det.