Kolding by fejrer 4. maj, Danmarks Befrielse, med gadeteater, veteranbiler og fotoudstilling.
CityKolding og Museum Kolding er gået sammen og markerer i år 4. maj, Danmarks Befrielse, med gadeteater, veteranbiler og fotoudstilling.
Gadeteater
Et gadeteater finder sted i byens gader i området omkring Akseltorv og i de nærliggende gågader. Skuespillerne interagerer med de forbipasserende. Teaterstykket er fiktivt og er inspireret af virkelige hændelser i Kolding i de sidste måneder i 1944.
Man møder Gerda og Jørgen, der er frihedskæmpere. Gerda og Jørgen fortæller historier om deres liv og deres kamp for frihed og demokrati under krigen.
Gadeteatret starter på Akseltorv kl. 15.00 og varer et par timer.
Veteranbiler
Hen på eftermiddagen kommer en række veteranbiler rullende gennem Koldings gader og til Akseltorv.
Blandt bilerne er en Willy Jeep type MB 1943 og en GMC lastvogn fra 1943/44. I løbet af eftermiddagen holder bilerne på Akseltorv, for så, når butikkerne lukker, at køre til Staldgården til fortsat fejring af Danmarks Befrielse ved et arrangement med taler, fællessang, foredrag, samt en ceremoni, hvor frihedsbudskabet bliver oplæst og meget mere. Se programmet her.
-Vi er glade for at kunne være med til at markere 4. maj, Danmarks befrielse, i Kolding midtby med en række aktiviteter, der foregår i byens gader. Gerda og Jørgen, som er de karakterer man møder i gadeteateret, er måske af nogen kendt fra vores dramatiserede guidede ture i Kolding by. De fortæller på en levende måde om, hvordan det var at leve under besættelsen og, hvordan man i det skjulte kunne lave modstandsarbejde, siger direktør for Museum Kolding, Rune Lundberg, i en pressemeddelelse.
Fotoudstilling
På Axeltorv kan du opleve en fotoudstilling af 10 unikke billeder fra befrielsesdagen i Kolding. Fotografierne, der viser, hvor glade folk var efter besættelsen, er udlånt af Stadsarkivet, og er en sjælden mulighed for at se byen og dens borgere i en historisk kontekst. Kom og oplev, hvordan Kolding og dens beboere fejrede friheden i 1945.
-Jeg har særligt udvalgt 10 billeder, der viser, hvordan byens borgere på befrielsesdagen oplevede friheden efter besættelsen. Vi er taknemmelige over for Stadsarkivet for at udlåne disse historiske billeder, og vi håber, at mange vil komme og opleve udstillingen, siger direktør for City Kolding, Gitte Lindbo.
Kolding under besættelsen
Kolding midtby spillede en vigtig rolle under besættelsen, og man kan stadig se spor af denne periode i byen.
Staldgården blev brugt af Gestapo som en udryddelseslejr til at forhøre og torturere modstandsfolk og andre mistænkte, og i dag kan man besøge Staldgården og se Zelle II, hvor flere af de torturerede modstandsfolk blev holdt fanget.
Museum Kolding har også en udstilling om besættelsen og modstandsbevægelsen.