Sortering er efterhånden kun en lille del af affaldsområdet. Den tendens bliver foldet ud i en revideret version af Kolding Kommunes affaldsplan, hvor der bliver lagt vægt på, at både borgere og virksomheder skal tænke mere reparation og genbrug, før de tænker i at købe nye ting.
Affaldsområdet er under massive ændringer i disse år. Ændringerne er dels et udtryk for ny lovgivning fra Folketinget og EU og dels et generelt øget fokus på bæredygtighed i samfundet.
Affald handler således om meget mere end bare at sortere f.eks. plastik og metal hver for sig. Nu handler det også om at kaste kritiske øjne på vores daglige forbrug, for vi trækker på naturens ressourcer.
Og det er lidt af et skifte, for affald har altid bare været noget, vi skiller os af med. Men den æra er slut, forklarer borgmester i Kolding Kommune Knud Erik Langhoff:
-Når vi smider noget væk, bliver det ikke bare ’væk’. Nogle ting og materialer bliver brændt af og omdannet til varme i radiatoren, noget kan bruges igen i en ny form, fx en fleecetrøje lavet af genanvendt plastik. Og så er der rigtig meget, der kan bruges igen, præcis som det er. Alle de ting skal allerhelst have en tur rundt i kredsløbet igen. Dermed kan vi spare både ressourcer og udledning af CO2, siger borgmester Knud Erik Langhoff (C) i en pressemeddelelse.
Klædt på til grøn omstilling
Derfor vil Kolding Kommune nu tilbyde børn, voksne og lokale virksomheder at blive klædt endnu bedre på til selv at gøre en forskel i den bæredygtige omstilling. Samtidig vil kommunen lave mange flere tiltag for at gøre genbrug af ting og materialer mere attraktivt og let at gå til.
Ideerne kan man læse i den reviderede version af kommunens affaldsplan, Affaldsplan 2023-2024, som har været i høring hos borgerne, og som er på vej til byrådet i næste uge.
-Det er så vigtigt, at vi alle sammen i højere grad husker på, at vi ikke bare kan bruge og smide væk i en uendelighed. I 2020 skabte hver borger i kommunen 878 kilo husholdningsaffald. Gennemsnittet for en dansker lå på 814 kilo. Til sammenligning producerede vores naboer i Sverige og Tyskland 431 og 628 kilo per indbygger. I Europa er Danmark faktisk kun overgået af Østrig. Der skal virkelig tages fat for at nedbringe mængden af affald. Og derfor går vi meget op i at udvikle tiltag, som kan klæde borgerne bedre på til den grønne omstilling hjemme i privaten, forklarer Jakob Ville (V), der er formand for Plan og Teknik.
Sortering giver viden
Sortering er dog ikke helt ude af affaldsplanen. Her er der også fokus på det projekt, som de fleste formentlig har hørt om, nemlig at det skal være lettere at sortere 10 typer affald derhjemme.
Derfor skal der rulles affaldsbeholdere ud til alle husstande i løbet af 2025, og det skal være lettere for etageejendomme at komme af med farligt affald.
-Det er positivt, at vi skal sortere mere. Når man sorterer, får man også større forståelse for materialer og deres vej rundt i kredsløbet. Men det bedste ville være, hvis der ikke var så meget at sortere, og vi fik affaldsmængden ned. Med denne reviderede affaldsplan får vi understreget, at affaldsområdet ikke længere kun handler om sortering. Det handler i højere grad om, at vi skal være mere nøjsomme, bruge ting og tøj, til det er slidt, og reparere det, der ikke virker, påpeger Knud Erik Langhoff.