Læserbrev af Ole Kjær, formand for HK Sydjylland, Tjørnelunden 2, Jelling, Hanne K. Mathiasen, formand for HK Handel Sydjylland, Skovløbervænget 15, Varde og Julie Bæk Krogh, formand for HK Privat Sydjylland, Rødkløvervej 16, Horsens.
For et par år siden fik den daværende regering en rigtig god idé. Man besluttede at lade ufaglærte og folk med forældede uddannelser få 110% dagpengesats, hvis de valgte at efteruddanne sig til fx SOSU’er, håndværkere og andre professioner, som landet desperat mangler medarbejdere i.
Ordningen blev en kæmpe succes. Tre gange så mange som tidligere valgte at give sig selv et uddannelsesløft af denne type, og 9 ud af 10 sagde, at de 110% dagpenge var en forudsætning for beslutningen.
Det var da også en stolt daværende beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, der i efteråret udtalte, at man ville gøre ordningen permanent, da den tydeligvis var en del af løsningen på de massive rekrutteringsproblemer, vi har på flere områder.
Men i dag er ordningen suspenderet. Regeringen ”kigger stadig på den”, hedder det kryptisk, men der er pt. ikke afsat penge til at videreføre den.
Som fagforeningsformænd for nogle af de mennesker, der har gjort brug af ordningen, vil vi gerne på det kraftigste opfordre til, at uddannelsesløftet med 110% dagpenge kommer med i den nye finanslov.
Regeringens flotte ord om øget arbejdsudbud klinger umådeligt hult, hvis de vælger at se bort fra en så effektiv metode som denne bare fordi, den indebærer en vis investering. En investering i folk, der ikke normalt bliver investeret ret meget i, og som kan gøre en meget stor forskel i både deres liv og i samfundet som helhed.
Overfor dette står, at regeringen uden problemer kan finde penge til skattelettelser, lempelser af arveafgifter og andet, som gavner dem, der allerede har meget. Men hvor gevinsten for samfundet som helhed ærligt talt er mere tvivlsom.
Find venligst samfundssindet frem, kære regering! Uddannelsesløft på 110% dagpenge er et alt for vigtigt redskab til at blive sparet væk, når vi står med et så massivt rekrutteringsproblem, som vi gør.