SPONSORERET INDHOLD: ARTIKLEN INDEHOLDER KOMMERCIELLE LINKS
De høje energipriser gør det dyrt at varme boligen op, og det kommer tydeligt til udtryk på varmeregningen.
Det giver mange beboere anledning til at skrue lidt ned for varmen og at følge med i deres varmeforbrug.
Et godt redskab til at beregne dit varmeforbrug er de såkaldte graddage. Læs med her og bliv klogere på, hvordan graddage kan hjælpe dig med at forstå dit varmeforbrug.
Bevar det gode indeklima
Det giver god mening at spare lidt på varmen denne vinter, da energipriserne er tårnhøje. Du bør dog være opmærksom på, at temperaturen i dine rum ikke kommer under 18 grader. Bevæger temperaturen sig under de 18 grader, er der nemlig risiko for kulde og kondens, og det kan give grobund for den sundhedsfarlige skimmelsvamp.
Den danske energivirksomhed Brunata har specialiseret sig i at udvikle intelligente løsninger, som kan optimere boligers og bygningers energiforbrug. Disse løsninger er med til at skabe sunde boligforhold og hjælper dermed til at understøtte et godt og sundt indeklima.
Teknologien går under navnet smart building. Smarts buildings (intelligente bygninger) reducerer i kraft af sensorer, kontrolsystemer og kommunikationsnetværk energi- og miljøpåvirkningen.
Smart building er blot én gren af den bølge af netværksbaserede løsninger, der vinder frem i disse år, og som også inkluderer f.eks. smart cities, smart homes og smart industry.
Graddage
Graddage beregnes af Dansk Teknologisk Institut, og de kan fortælle dig noget om temperaturen udenfor og den indvirkning, som temperaturen har på opvarmningen af din bolig.
Graddage er altså et mål for, hvor koldt det har været, og hvor meget energi, der har været brugt til rumopvarmning. Temperaturen udenfor er afgørende for temperaturen indenfor, og om vinteren udsættes din bolig for kuldepåvirkning. Graddage kan måle, hvordan denne kuldepåvirkning påvirker dit forbrug af energi til opvarmning.
Hvis du er blevet nysgerrig på, hvordan graddage reelt har indflydelse på danskernes varmeforbrug, så læs mere i den her pressemeddelelse.
Brug graddage til sammenligning
Det er ikke altid til at sammenligne ens varmeforbrug med tidligere måneders eller tidligere års varmeforbrug. Der er nemlig mange faktorer, som har indflydelse på ens forbrug af varme – og en af de vigtigste faktorer er temperaturen udendørs.
Her kommer graddage ind i billedet. Det forholder sig nemlig sådan, at jo lavere temperaturen er udenfor, jo højere er graddagetallet. Det vil som oftest resultere i et højere varmeforbrug i ens bolig.
Hvis du gerne vil vide, om dit varmeforbrug har været højere eller lavere end de forrige måneder eller forrige år, kan du benytte graddagetal til at foretage denne sammenligning.
Med graddagetal kan du nemlig sammenligne dit varmeforbrug denne måned med en normalmåned, og du kan sammenligne sidste års varmeforbrug med et normalår. Det giver dig et godt udgangspunkt for at kunne sammenligne dit forbrugs af varme for forskellige perioder og dermed få et overblik over, hvorvidt dit forbrug er faldet eller steget.
Graddagetallet giver dig også mulighed for at sammenligne forskellige perioder, som umiddelbart kan være lidt svært sammenlignelige. Det betyder, at graddagetallet for eksempel giver dig et værktøj til at sammenligne varmeforbruget under en meget kold vinter med en mildere vinter. På den måde kan du nemmere få et overblik over, hvorvidt dit varmeforbrug reelt har været stigende eller faldende.