Isslag, frost, sne og svingende temperaturer giver glatte fortove i disse uger. Har du ikke ryddet dit fortov, kan du risikere at betale erstatning, hvis nogen falder.
-Vejret, vi har nu, er den perfekte kombination til at skabe glatte fortove – og det giver desværre nogle alvorlige faldskader. Samtidig oplever vi, at det kommer bag på mange, at de rent faktisk har ansvaret, hvis nogen falder og slår sig på det fortov, der grænser op til deres grund, siger Henrik Bundgaard, der er skadedirektør i Alm. Brand Group, i en pressemeddelelse.
Er du grundejer, er det et lovkrav, at du rydder sne og is på fortovet, i indkørsel, havegang og på trapper foran huset samt evt. på andre fælles færdselsarealer før kl. 7 om morgen. Derudover skal du som grundejer forebygge glat føre ved at strø grus eller lignende.
62 procent af alle faldskader anmeldt til Alm. Brand i 2021 skete i de koldeste måneder januar og december.
Du har ansvaret – selvom andre rydder sne for dig
Hvis en person falder, fordi der er glat, er det dit ansvar, hvis du ikke har sørget for et skridsikkert fortov, der grænser op til din grund. Det gælder også, hvis du har hyret en snerydder, der ikke har fået ryddet i tide, eller hvis du er ude at rejse.
-Vi ser ofte sager, hvor det kommer bag på grundejeren, at der stilles erstatningskrav til dem, fordi det eksempelvis er et firma eller grundejerforeningen, der har påtaget sig opgaven med at få ryddet. Vi ser også, at de fleste glemmer, at det stykke fortov, der grænser op til baghaven, også tæller med, fortæller Henrik Bundgaard.
Det er ikke kun fortovet lige ved din indkørsel, du skal være opmærksom på ifølge Henrik Bundgaard. Som grundejer er du ansvarlig for også at rydde andre arealer, hvor færdselsloven gælder og som grænser op til din grund.
Vær opmærksom på levering af pakker og varer
Flere og flere benytter sig af hjemmelevering af måltidskasser, supermarkedsvarer og julegaveindkøb på nettet. Hvis du beder leveringsfirmaet om at stille det på terrassen eller andre steder på grunden, skal du sikre dig, at der er skridsikkert:
-Mange tænker ikke over, at når de beder leveringsfirmaet at sætte pakken eller varer et sted på grunden, så tager man ansvar for, at det også er skridsikkert. Skulle leveringspersonalet falde fordi, der ikke er ryddet og der er glat, kan der blive rejst erstatningskrav, forklarer Henrik Bundgaard.
Sådan er du dækket
Skulle uheldet være ude, så har de fleste hus- og grundejere en Husforsikring, der dækker. Har du til gengæld kun valgt at forsikre huset ved tilfælde af brand, så kan du risikere erstatningskrav fra få tusinder op til flere millioner kroner:
-Hvis skaden betyder, at personen ikke kan udføre sit arbejde, så kan det være flere millioner kroner, som der stilles krav om. Det triste i disse sager er ikke alene det økonomiske, men at det ofte er venner eller nære familiemedlemmer, der kommer til skade, fordi det er dem, vi får besøg af. Det er en rigtig træls situation at stå i. Derfor giver det rigtig god mening at få ryddet fortove og arealer og dermed forebygge skaderne, siger Henrik Bundgaard.
Gode råd til at rydde sne og is
I Danmark har vi tradition for at salte for at fjerne is og sne, men det advarer skadesdirektøren imod:
-Det er ikke godt for miljøet med alt det salt. Samtidig har hunde heller ikke godt af salt, som desværre får deres poter til at revne, fordi de tørrer ud. Det nemmeste alternativ er grus. Og hvis det ikke er nok, så hæld en smule salt i grusblandingen, så minimerer du i hvert fald brugen af salt, så meget du kan, slutter Henrik Bundgaard.
Der findes også andre alternativer til salt for at optø is, som sælges i udvalgte havecentre- og byggemarkeder.
Fakta om regler for snerydning
Som hus- og grundejer skal du have ryddet sne eller skrabet is væk, så der er skridsikkert mellem kl. 7 og kl. 22 i alle dage, undtagen søndag, hvor det er fra kl. 8.00. Hvis det sner, imens du er på arbejde, er du ikke forpligtet til at tage hjem for at rydde sne, men skal sørge for at få det gjort, så snart du er kommet hjem.