Den klassiske julemad i Kolding bliver i stigende grad suppleret med fastfood-restauranters nye julekoncepter. Forbrugerne vรฆgter bekvemmelighed og genkendelighed i takeaway med julesmag ifรธlge fรธdevareekspert.
I Kolding er den traditionsbundne klassiske danske julemad stรฆrkt forankret, men i takt med, at fastfood-restauranter introducerer nye julekoncepter, bliver julemaden gradvist amerikaniseret. Sรฆrligt juleburgeren har i de senere รฅr vundet indpas pรฅ et stigende antal menukort. Blandt andet er The Burger Concept i Kolding i รฅr hoppet med pรฅ bรธlgen med lanceringen af en juleburger med ribbensteg tilsat julekrydderier som nellike og appelsin. En ny milkshake med brunkagesmag har ogsรฅ fundet vej til kรฆdens menukort.
-Vi plejer under normale omstรฆndigheder at sรฆlge mere i december end i en gennemsnitlig mรฅned, men vi er alligevel overrasket over den positive modtagelse af vores juleburger. Kunderne er i hรธj grad รฅbne over for at afprรธve konceptet, og vi forventer, at omkring 20 procent af vores kunder vil bestille en juleburger i รฅr, siger Simon Franck, medejer af The Burger Concept i Kolding, i en pressemeddelelse.
Ifรธlge Michael Renรฉ, der er fรธdevareekspert og lektor i sensorik og fรธdevareteknologi ved Kรธbenhavns Professionshรธjskole, er bekvemmeligheden tiltalende ved at bestille julemad som takeaway i den travle juletid.
-Nemme lรธsninger pรฅ madfronten bliver i stigende grad prioriteret af forbrugerne, og det ser vi blandt andet i supermarkedernes รธgede udvalg af fรฆrdigretter og salatblandinger. Julemad som takeaway bliver en mรฅde at kรธbe sig til mere tid i รฅrets travleste mรฅned, hvor tiden ofte er knap til at kokkerere mad fra bunden. Prisen er dog unรฆgteligt en faktor under tidens lavkonjunktur, hvor flere kunne tรฆnkes at ville spare penge pรฅ madfronten, siger Michael Renรฉ.
Takeaway med julesmag vรฆkker sanserne
Den positive modtagelse af juleburgeren har ifรธlge Michael Renรฉ sammenhรฆng med, at den indeholder professoren Peter Klosses seks grundprincipper for et smagfuldt mรฅltid โ de sรฅkaldte 6 kulinariske succesfaktorer. Samtidig vรฆkker smagsnuancerne en genkendelighedsglรฆde.
-En juleburger opfattes af mange som smagfuld og delikat, fordi den ligesom hotdoggen allerede har alle grundsmagene for at blive en succes. Vi fรฅr for eksempel det salte fra flรฆskesvรฆrene, umami fra kรธdet, det sรธde fra brรธdet, det fede fra sennepsmayonnaisen, det syrlige fra pickles og det bitre fra rรธdkรฅlen. Burgeren indeholder bรฅde blรธde og knasende elementer, og det tiltaler ganen, siger Michael Renรฉ og tilfรธjer:
-Fรธlelser og smagsoplevelser er forbundet via det samme center i hjernen, og det faktum, at burgeren indeholder klassiske julesmage, vรฆkker typisk positive fรธlelser forbundet til julen og den velkendte danske julemad.
Juleaften byder fortsat pรฅ klassisk julemad
Selvom junkfood er normalt juleaften i blandt andet Japan, er der fortsat et stykke vej, fรธr den amerikaniserede julemad bliver en del af selve julebordet i Danmark den 24. december, vurderer Michael Renรฉ.
-Danskerne er fortsat meget traditionsbundne juleaften, og her har juleburgeren endnu ikke fรฅet en solid plads pรฅ middagsbordet. I takt med at det i stigende grad bliver mere socialt acceptabelt at bestille sin mad frem for at kokkerere den fra bunden, vil madtraditionerne juleaften dog forventeligt blive blรธdt op.