En simpel løsning sørger for frostfri adgang for hjemmehjælpen i Kolding Kommune. Den viser også, hvordan 3D-print hurtigt kan hjælpe med at få lavet prototyper til at løse konkrete problemer.
Hvis man har en ældre bil, kender man måske situationen: I løbet af natten er billåsen frosset til, og så står man prisgivet med sin nøgle i hånden og kan ikke komme videre.
Samme problem møder af og til hjemmehjælperne hos Kolding Kommune. Her er det låsen i den særlige nøgleboks, som nogle gange fryser til is hen over vinteren. Nøgleboksen er blandt andet sat op hos sengeliggende borgere, der ikke selv kan komme ud og åbne døren. Hvis nøgleboksen er frosset til, bliver hjemmehjælperen forsinket på sin rute, hvilket er til gene for både den ansatte og den borger, som venter på besøg.
Nu er der lys forude. IBA Nexttech, som er eksperter i 3D-print, har nemlig hjulpet Kolding Kommune med at få tegnet og specialfremstillet et unikt dæksel. Det kan monteres uden på nøgleboksen og beskytte mod vand – og dermed også mod frost.
-Hidtil har vi ikke haft mulighed for at bestille et dæksel, som passede præcis til vores nøglebokse. Men så hørte jeg om de muligheder, der ligger i 3D-print. Jeg fik fat på IBA Nexttech, der hurtigt nåede frem til en løsning, fortæller Brian Vad fra Senior-, Sundheds- og Fritidsforvaltningen hos Kolding Kommune i en pressemeddelelse.
Med en 3D-printer kan man forholdsvis enkelt fremstille forskellige prototyper, indtil man når frem til en model, der sidder lige i skabet. Eller nærmere uden på skabet i dette tilfælde. Det gælder både, hvad angår form, farve og funktionalitet.
-Med 3D-printeren kan vi forholdsvis hurtigt arbejde os frem mod den bedste løsning. Hvis der skal laves ændringer på en prototype, så kan vi rette til på computeren, og så kan printeren skabe en ny model i løbet af et par timer. Til opgaven for Kolding Kommune har vi printet fem-seks prototyper, før vi er nået frem til den helt rigtige løsning, forklarer Karsten Friis Hansen, der er direktør hos IBA Nexttech.
Det 3D-printede dæksel består grundlæggende af to løsdele, der er fremstillet i slidstærkt nylon. Fordi der er benyttet 3D-print, så hænger de to dele sammen som én enhed, så man ikke risikerer, at dækslet falder af ved et uheld eller bliver væk.
-Det var egentlig en meget veldefineret opgave, som skulle løses. Der var brug for at beskytte låsen mod vand, som kan fryse til is om vinteren. Samtidig var det vigtigt at finde en løsning, der er helt simpel for hjemmehjælperne at gå til, så de uden besvær kan komme ind i nøgleboksen, fortæller Emil Lyck, der arbejder hos IBA Nexttech, sideløbende med at han tager en den nye uddannelse ”Industriel 3D-print” hos IBA Erhvervsakademi Kolding.
På computeren har han tegnet det beskyttende dæksel, der nu skal monteres ude hos alle de borgere, som har en nøgleboks.
Det kunne faktisk have været en af de opgaver, som vi får stillet på uddannelsen. Her arbejder vi blandt andet med at benytte 3D-print til at løse konkrete problemer fra hverdagen, konstaterer Emil Lyck.