20 unge talere fra gymnasier og HF i Kolding tager ordet på Skamlingsbankens historiske talerstol ved Talefest 30. september.
Talefest handler om talekunst, dialog og medborgerskab – og slutter med koncert med Bro og Jimilian. Talefest er en del af projektet ‘Norden og Verden’, der skal styrke nordiske unges fællesskab og demokratiske selvtillid.
Hvorfor holder vi Talefest?
Demokratisk deltagelse og styrken i det talte ord er nøgleordene, når Museum Kolding i samarbejde med Danske Taler og talerskolen Røst tilbyder et forløb i taleskrivning til gymnasier i Kolding. I forløbet trænes eleverne i praktisk taleskrivning, i at finde deres stemme og i at bruge den foran et publikum.
Forløbet kulminerer til Talefest på Skamlingsbanken med taler, koncert og fællessang, der rusker nyt liv i ånden fra de gamle folkemøder. I de kommende år vil projektet vokse med deltagere fra ungdomsuddannelser i hele landet og fra de øvrige nordiske lande, når talefesterne bliver fællesnordiske.
Et historisk sted
-Med Talefest vil vi skabe et midlertidigt mødested på Skamlingsbanken, siger Museum Koldings direktør, Rune Lundberg og fortsætter:
-Vi vil inddrage de unge og give dem mod og værktøjer til at tage ordet i den demokratiske debat. En debat, der danner grundlag for vores samfund og som har sit arnested netop på Skamlingsbanken. Siden 1843 har Skamlingsbanken været et folkeligt og nationalt samlingssted. Store talere har stået på banken og talt med en kraft, der har ændret forholdene for mange; for retten til at tale dansk, for kvinders valgret og til fejringer som den store befrielsesfest i 1945.
Først undervisning, så talefest
Koldings gymnasier og HF har taget godt imod projektet, og der deltager dansk- og retorik-klasser fra både Munkensdam og Kolding Gymnasium.
Eleverne arbejder med historiske taler, som er blevet holdt på Skamlingsbanken. De spejler sig i de gamle tekster og undersøger de retoriske greb for derefter selv at prøve kræfter med den ældgamle, men evigt aktuelle disciplin: At holde en velforberedt tale, der skubber til publikum og stiller skarpt på helt aktuelle problemer i de unges liv.
Efter selve undervisningsforløbet udvælges 20 elever af en jury og inviteres til en taleworkshop i september. Her trænes og styrkes de medrivende formuleringer og den effektfulde fremførelse af talerne, så de 20 unge bliver klar til at indtage talerstolen på Skamlingsbanken 30. september, hvor fællessang, musik og taler endnu en gang vil gjalde fra Skamlingsbankens historiske talerstol mod en (forhåbentlig) blå septemberhimmel.
Alle er velkomne på Skamlingsbanken fra kl. 14.30 til musik, taler og madboder. Arrangementet er gratis.