Kolding Netavis

Fem gode råd til hvordan du får en bedre søvn

Betalt indhold
Af Betalt indhold Annonce
Foto: Unsplash (Modelfoto)

SPONSORERET INDHOLD: ARTIKLEN INDEHOLDER KOMMERCIELLE LINKS

Søvn er et af de mest fundamentale behov, vi mennesker har overhoved. Det rangerer således på det samme niveau som mad og drikke i behovspyramiden.

Søvn er nemlig måden, hvorpå vi lader kroppen op, en måde hvor vi afstresser os selv og bliver klar til en ny dag med nye strabadser. Så søvn er vigtig for uden den, mister vi fuldstændig evnen til at fungere i vores hverdag.

Privat, i vores relationer til andre, samt ikke mindst professionelt på jobbet. En god søvn kan være altafgørende for, hvordan vi præsterer, og netop derfor er det vigtigt, at skabe nogle gode rammer for ens søvn.

Vælg den rette seng

En god seng er en seng, hvor du ligger komfortabel i, og som er sund for din krop. Skal sengen være komfortabel, stiller det blandt andet visse krav til både sengens størrelse, hvor en god 200×200 seng for mange er at foretrække. For en seng på denne størrelse giver plads til, at både du og din partner kan vende og boltre jer i sengen.

Men måske endnu vigtigere så skal en god seng have den rette type af madras. Her kan du i dag vælge mellem mange forskellige løsninger. En springmadras, en boksmadras, en latexmadras, en madras af memory foam og meget mere. En madras er nemlig ikke bare en madras. Madrasser kan således være lavet af mange forskellige materialer, som hver især har betydning for hvor hårdt eller blødt dit liggeunderlag er, hvor rank du lægger samt ikke mindst temperaturen på din madras.

En god søvn starter derfor med at vælge den rette seng udfra, hvad der er både komfortabelt og sundt for din krop.

Få pulsen ned

Høj puls lige op til at du skal sove kan både gøre det sværere for dig at falde i søvn, ligesom det kan medføre, at du sover mere uroligt. Et godt råd er derfor langsomt at geare kroppen ned hen ad aftenen og undgå træning lige inden, du skal sove. Foruden træning og motion bør du også afholde dig fra diskussioner, som kan få dit sind i kog.

Gem din smartphone væk

Et af de største problemer for den gode søvn er vores smartphone. Næsten alle ejer i dag en smartphone, og mange tager den også med i sengen, hvor det er det første og sidste, de ser hver dag.

En smartphone er dog ikke kun en udfordring for din nattesøvn, fordi den let stjæler både 20 og 30 minutter af den tid, som du troede du skulle bruge på at sove. Smartphones er nemlig samtidigt med til at sætte gang i en masse tanker, som kan være svære at slippe, når du sekunder senere slukker lyset og lægger mobilen fra dig.

Sidst men ikke mindst har koncentreret lys og lyd, som du kan opleve fra en smartphone den effekt, at det påvirker hjernen, og gør det sværere at slappe af. Har du problemer med at sove, kan det derfor anbefales, at du laver en regel om ikke at bruge din smartphone mindst en time før, du skal sove.

Mangler du et alternativ med lidt spænding i – læs da en bog eller lav en sudoku.

Fyld din dag med noget meningsfuldt

Vi sover bedre, når vi har udrettet noget i løbet af vores dag. Mange tror fejlagtigt, at kun fysisk arbejde gør kroppen træt. Her bliver sindet fuldstændig undervurderet. Forskning viser således, at personer der bruger deres dagligdag på noget, de selv finder meningsfuldt – altså noget de kan fordybe sig i – har langt lettere ved at sove.

Det meningsfulde kan også bestå i nogle simple samtaler med familie, venner og din omgangskreds. Foruden at opleves som meningsfulde, har denne slags samtaler også den effekt, at de ofte gør, at vi føler os mere glade, hvilken igen har en positiv indvirkning på vores søvn.

Find en rytme

Alle de førnævnte forslag er intet værd, hvis ikke du finder en fast rytme med bestemte søvntidspunkter. Et konstant skifte i tidspunktet for din søvn forvirrer således din krop, hvilket kan medføre store søvnproblemer på sigt.

For mange giver det sig selv, da de har et job eller andet at passe. Men selv for dem uden faste gøremål i hverdagen kan det være en fordel at følge de samme døgnrytmer, hvilket vil sige at stå op og gå i seng på de samme tidspunkter af døgnet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel