I august topper skybrudssæsonen. I Kolding er risikoen for oversvømmelser særligt stor, og den kraftige nedbør volder problemer for flere og flere husejere. Få ekspertens råd til at undgå dyre vandskader.
Ifølge Kystdirektoratet er Kolding en af de danske byer med størst risiko for oversvømmelser. Ifølge DMI har der siden 2011 i gennemsnit været 6,5 dage med skybrud i august i Danmark, der dermed er måneden, hvor risikoen for alvorlige oversvømmelser og vandskader er på sit højeste. Af rapporten Fremtidige klimaforandringer i Danmark fremgår det samtidigt, at de kraftigste nedbørshændelser forventes at blive endnu kraftigere. Det er en tendens, der mærkes hos kloakservicevirksomheden Norva24 i Kolding, oplyses det i en pressemeddelelse.
– Det er tydeligt, at skybruddene er blevet voldsommere gennem de seneste år, og især har flere og flere privatpersoner fået problemer med det mere kraftige nedbør. I mange tilfælde er borgerne simpelthen ikke gode nok til at vedligeholde, og hvis en nedløbsbrønd for eksempel ikke er tømt, kan det give alvorlige vandskader i kælder eller fundament, fortæller Daniel Hansen, driftschef hos Norva24, i pressemeddelelsen.
Forbered dig på skybrud
Ifølge Daniel Hansen, der anbefaler følgende fem råd til at forebygge vandskader inden skybruddet rammer, kommer man langt ved selv at gå huset efter.
1. Rens dine brønde
Sandfangs- eller nedløbsbrønde sidder i forbindelse med nedløbsrør og skal renses en gang om året. Løft brønddækslet, og fjern snavs og slam, inden dækslet igen lægges på.
2. Rens dine tagrender
Rens tagrenderne, så de er fri for blade og mos, der ellers blokerer afløbet. Hvis tagrenden er stoppet, kan vandet flyde over og forårsage skader på husmuren eller fundamentet.
3. Tjek for rødder
Tjek, om der er plantet træer med kraftig rodvækst i nærheden af en brønd eller et kloakrør. Træer søger efter vand, og har rødderne forvildet sig ind i et rør, udvikler det sig hurtigt og kan stoppe røret. Er du usikker på, om det er tilfældet, kan du få lavet en TV-inspektion, der hurtigt giver overblik over kloakkens tilstand.
4. Spul drænledningerne
Ligger dit hus lavt i forhold til det omkringliggende terræn, eller har du kælder, skal du være særligt opmærksom på jævnligt – cirka hvert tredje år – at få spulet dine drænledninger. De bliver tilstoppede med tiden, og kan vandet ikke trænge ned i jorden, samler det sig ved huset.
5. Installer højtvandslukke
Hvis du har kælder under huset, skal du få monteret et højvandslukke, der forhindrer vandet i at løbe baglæns i dit kælderafløb. Det gælder ikke mindst, hvis der er fælleskloakering, hvor der er øget risiko for, at klumper af fedtstof og vaskepulver samler sig og forringer flowet i kloakrøret.