AP Pension og Kolding Kommune arbejder på at bygge en seniorby i Nr. Bjert i Kolding med et friplejehjem, et seniorbofællesskab og senere flere boliger.
Hvis dialogen ender med en aftale, kan der blive tale om et byggeri i etaper. Første etape er et friplejehjem til mellem 50 og 70 beboere samt 32 boliger på ca. 90 kvadratmeter. Anden etape består af omkring 35 boliger. Antallet af boliger kan ændres i det videre arbejde med planlægningen, der nu går i gang. Der bliver bygget i det område, der er kommuneplanlagt, umiddelbart nord for kirken og ældreboligerne på Basagervej, skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse.
Behovet for og lysten til at bevare et aktivt liv som en naturlig del af det omkringliggende samfund også i den tredje alder har aldrig været større. Derfor kan det også komme på tale at etablere en lang række ældrevenlige faciliteter, som andre i byen også må benytte.
– Der er bygget mange boliger i Kolding de senere år. En del af dem ungdomsboliger, fordi vi er vokset som studieby. Men det er vigtigt, at vi kan følge med og tilbyde indbydende boliger for alle aldersgrupper. Her er det gavnligt for kommunens udvikling, at AP Pension har vist interesse for at skabe rammerne for at vores seniorer for alvor kan nyde det gode ældreliv. Vi har en god dialog, og parterne er forhåbningsfulde og med en tro på, at vi får en endelig aftale, siger borgmester Jørn Pedersen om udsigten til et seniorresort.
I november indgik AP Pension og Danske Diakonhjem en partnerskabsaftale om driften af flere nye plejehjem. Det er også en mulighed i Kolding. På friplejehjemmet kan der også blive tale om boliger til ældre med særlige behov. Det skal afklares i en nærmere dialog mellem Danske Diakonhjem og Kolding Kommune. En del af fællesskabet og de fælles faciliteter kan ligeledes være et parløb mellem Kolding Kommune og Dansk Diakonhjem.
– Med et dansk pensionsselskab, der viser interesse, får vi ikke alene skabt et seniorbofællesskab, der er stor efterspørgsel efter. Et plejehjem kan genopstå i Nr. Bjert i samme omgang, så det bliver et stort plus for lokalsamfundet, siger Søren Rasmussen, der er formand for kommunens seniorudvalg.
Som en del af planlægningen for området indgår der fra kommunens side også en omfartsvej rundt om Nr. Bjert, for at kunne håndtere trafikken til de mange nye boliger i både Nr. Bjert, Eltang og Drejens.
Dette glæder formanden for Nr. Bjert, Strandhuse og Drejens Lokalråd, Jan Faldt Bentsen.
– Omfartsvejen er afgørende for, at udviklingen kan ske i fornuftig samspil med lokalområdet og har jo været tiltrængt i mange år.
Fakta
Et friplejehjem adskiller sig fra andre plejehjem ved, at det ikke er formelt knyttet til den lokale kommune gennem en særlig driftsoverenskomst. Et friplejehjem giver borgeren mulighed for frit at vælge, hvor vedkommende vil bo. Hvis man er visiteret til en plejebolig af sin kommune, kan man vælge et friplejehjem, lige meget, hvor i landet det ligger.