Kolding Netavis

Nye ledelinjer vil lette livet for blinde og svagtseende

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen Kolding
Foto: Kolding Kommune.

Dele af Kolding midtby er ved at få et markant løft med grønne oaser, flere træer, legepladser og bedre opholdspladser.

Samtidig installeres der ledelinjer i belægningen i det meste af gågadesystemet, så blinde og svagtseende selv kan finde vej og gå en tur i den gamle bykerne. Fliserne i ledelinjerne er som de første i Danmark fremstillet af en ny type ”grøn” cement, som udleder væsentligt mindre CO2 end traditionel cement. Det oplyser Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

Ledelinjerne består af fliser i størrelsen 30×30 cm, som har en særlig overflade med riller og knopper, som de blinde kan følge med deres blindestokke. Samtidig har fliserne en lidt anden nuance end den øvrige belægning, så også svagtseende, der ikke benytter blindestok, kan følge linjerne.

Sammenhængende strækning

Når projektet er afsluttet i starten af februar måned, vil blinde og svagtseende have mulighed for på egen hånd at gå en længere tur i den gamle bykerne. Der vil være ledelinjer fra Banegårdspladsen, Jernbanegade, Slotsgade, Østergade, Helligkorsgade, Søndergade og via Bredgade til Nytorv, hvor kommunens nye borgerservice kommer til at ligge.

– Vi har forsøgt at imødekommende ønsket fra Handicaprådet om en sammenhængende strækning. Samtidig har vi naturligvis haft fokus på, at der skal være ledelinjer til nogle af de større offentlige funktioner som f.eks. Borgerservice og Banegården, fortæller landskabsarkitekt Thomas Thinghuus.

Ledelinjer giver frihed

Formanden for Handicaprådet John Arne Sørensen er glad for, at tilgængeligheden i midtbyen øges med de nye ledelinjer.

– Det vil give blinde og svagtseende en frihed til selv at bevæge sig rundt i midtbyen. Det betyder utroligt meget for disse grupper, som ellers skal have hjælp, når de skal ud at gå, siger han.

Klimavenlige fliser

I fin harmoni med kommunens bæredygtighedsstrategi er fliserne i de nye ledelinjer fremstillet af en ny klimavenlig cement, som ifølge producenten, Contec Prefab i Højbjerg, udleder 50 pct. mindre CO2 end traditionel portlandcement – uden at det er gået ud over flisernes styrke og levetid.

– De gamle romere lavede fantastiske bygninger for 2.000 år siden. Deres cement blev lavet af vulkanske materialer. Med støtte fra Realdania har vi taget nogle af de teknologier op, som romerne brugte dengang. Vores ”grønne” beton, Viridi cement, er i vidt omfang fremstillet af affaldsprodukter som f.eks. flyveaske og slagge, men indeholder også naturlige materialer som lava og pimpsten, fortæller adm. direktør Bo Serwin fra Contec Prefab.

Ifølge Bo Serwin er Kolding den første kommune i Danmark, som etablerer ledelinjer med den ”grønne” cement.

– Vores ”grønne” cement kan ikke fuldstændig erstatte portlandcement, men til en lang række formål som f.eks. fliser, belægningssten, kantsten og støttemure har vi udviklet et innovativt og bæredygtigt alternativ, som vi venter os meget af, og som kan bidrage til, at vi herhjemme når vores klimamål om 70 pct. reduceret udledning af drivhusgasser i 2030.

Kolding Kommune har købt 3.200 fliser til etablering af de nye ledelinjer.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel