Kødfarvet gøgeurt, bølleblåfugl, birkemus, lys skivevandkalv og knaldrød vokshat. Det er nogle af de spændende og sjældne arter, der findes i Kolding og der er flere på listen.
Men det er samtidig arter, der er truet på deres eksistens. Passer vi ikke på dem og deres levesteder, kan de forsvinde for altid.
I februar 2021 offentliggjorde Aarhus Universitet i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening et såkaldt naturkapitalindeks for Danmarks 98 kommuner.
Det viste, at Koldings naturkapitalindeks er lavt, da arealerne skal opfylde mange formål, som f.eks. infrastruktur, byudvikling og landbrugsproduktion.
Til gengæld er potentialet for at højne naturkapitalen i kommunen stort. Derfor rummer Kolding Kommunes nye biodiversitetsstrategi, der nu er på vej i høring, en række konkrete mål og projekter, der skal sikre de vigtigste levesteder for de sjældne arter, udvide de eksisterende naturområder og sikre dem mod næringsstoffer, dræning og andet, som påvirker de sjældne arters levesteder negativt.
At Kolding Kommune er på vej mod at vedtage en ny biodiversitetsstrategi glæder formand for Plan-, Bolig- og Miljøudvalget Birgitte Kragh:
-Der findes endnu ikke en national biodiversitetsplan, men i Kolding har vi for nylig vedtaget en bæredygtighedsstrategi, hvor vi har forpligtet os til at standse tabet af biodiversitet i kommunen og vende det til fremgang. Vi kan derfor ikke vente på en national plan, men skal i gang hurtigst muligt med en række indsatser, og den nye strategi sætter retningen for arbejdet, fortæller Birgitte Kragh i en pressemeddelelse og siger videre:
-Jeg håber derfor, at vi ved de kommende budgetforhandlinger kan finde midler, så arbejdet med at iværksætte nogle af strategiens konkrete projekter hurtigst muligt kan komme i gang.
Dialog med private lodsejere
Biodiversitetsstrategien for Kolding Kommune 2021 rummer et projektkatalog med en række overordnet beskrevne forslag til konkrete projekter, som kan styrke biodiversiteten inden for kommunens kerneområder for biodiversitet.
Projekterne udspringer af strategiens fire indsatsområder, der handler om at bevare de uerstattelige arter, at give plads til naturen og frivilligt samarbejde med lodsejere, som ejer nogle af de vigtige levesteder.
Desuden identificeres 12 kerneområder i strategien, hvor biodiversiteten er særligt høj, blandt andet Svanemosen, Skamlingsbanken og Marielund.
-I kerneområderne, hvor naturkvaliteten er særlig høj, er det planen at fokusere særligt på at sikre de vilde arter og deres levesteder. Det skal ske gennem dialog med de private lodsejere, som ejer områderne, fortæller Birgitte Kragh.
Du kan høre mere om biodiversitetsstrategien, når Kolding Kommune holder et åbent, virtuelt møde for alle interesserede den 24. juni kl. 16.30-18.00. Udkastet til biodiversitetsstrategien kan findes på www.kolding.dk/biodiversitet, hvor du også kan tilmelde dig til mødet.