Kolding Kommune har sammen med borgerne udviklet et særligt koncept for personer, der bøvler med svær overvægt. Konceptet hedder Ligevægt, og kernen er, at alle mennesker er lige værdige, uanset hvad de vejer. Det virker, og derfor er Kolding Kommune nu kandidat til en vigtig pris.
Kommuner er til for borgerne. Og en kommune skal sikre borgerne mest mulig velfærd for de penge, der er til rådighed. Men det kan hele tiden gøres bedre. Derfor foregår der rigtig meget udvikling af velfærdsydelserne i kommunerne. Denne udvikling sætter Center for Offentlig Innovation (COI) hvert år pris på ved at uddele Innovationsprisen.
Nu er Kolding Kommune blevet udvalgt som en af 15 kandidater til Innovationsprisen for et udviklingsprojekt. Nemlig projekt Ligevægt, der radikalt har ændret den måde, man som kommune tilgår borgere, der i særlig grad bøvler med vægten, oplyser Kolding Kommune i en pressemeddelelse:
– Ligevægt udsprang af et ønske om at udvikle en bedre indsats til mennesker der kæmper med svær overvægt. Vi har aldrig haft mere viden om vægt og flere tilbud end i dag, men samtidig har er aldrig været flere, der slås med overvægt og spiseforstyrrelser. Der er et kæmpe paradoks. Med Ligevægt ser det ud til, at vi har knækket koden og skabt et paradigmeskifte, der ændrer vores syn på overvægt og giver os et helt nyt syn på sundhed, påpeger Annette Lund, direktør for Senior, Sundhed og Fritid i Kolding Kommune.
Ligevægt er udviklet i en designproces. Det vil sige, at kommunen har taget udgangspunkt i borgere, der reelt har svær overvægt som en udfordring. Konceptet er udarbejdet i samarbejde med dem.
Vægten er sat væk
Det bemærkelsesværdige er, at de borgere, der deltager i Ligevægt, ikke bliver vejet én eneste gang. I stedet fokuseres der på, hvad der har betydning i borgerens liv, og hvad der fylder i tankerne hos den enkelte deltager. Altså hvad skal der til af forandringer for at kunne leve et bedre liv?
– Når vi flytter blikket væk fra vægt og fokuserer på, at sundhed handler om alt muligt andet, begynder deltagerne pludselig at bevæge sig, få mere ro på overspisning og leve det liv, de har lyst til – uanset hvad de vejer. Det er så positiv en opdagelse, at vi også er i gang med at udbrede metoden til andre dele af det sundhedsforebyggende arbejde i kommunen, bl.a. børnesundhedsplejen, forklarer Annette Lund, der håber, at Kolding Kommunes koncept vil sprede sig til resten af landet.
For resultaterne taler deres eget tydelige sprog: Efter de første 4 testhold følte 77% af deltagerne sig sundere og havde en bedre trivsel, 90% havde færre negative tanker og mad, krop og vægt, og 57% havde større lyst til bevægelse.
Det er bl.a. på baggrund af resultaterne, at Ligevægt nu kandiderer til Innovationsprisen på lige fod med 14 kandidater fra andre kommuner. Tre af de 15 kandidater nomineres 7. april, og vinderen kåres 5. maj på Innovationsdagen.