Naturplejeprojekter i Gudsø Mølleå nordøst for Kolding har gjort en stor forskel for havørrederne i vandløbet. En dugfrisk optælling fra januar viser, at der er over 300 steder, hvor ørrederne har gydt i å-systemet.
En lille forhøjning med lyse småsten. Sådan kan man kende ørredens gydeplads i vandløbet og det er lige nu i det kolde vand, at hunørreden bevæger sig fra havet til åer og bække for at gyde sine æg. Det skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse.
Biolog Bent Nielsen fra Kolding Kommunes Natur og Vand-afdeling har netop afsluttet en systematisk optælling af ørredens gydepladser i Gudsø Mølleå-system, der tæller 24 km, heraf er der gydepladser på mellem 15 og 18 km. Bent Nielsen har talt sig frem til lidt over 300 gydepladser. Det giver i gennemsnit en gydeplads for ca. hver 50 meter vandløb.
I forhold til en tidligere optælling er der tale om en fordobling i antallet af gydepladser.
– Tilbage i 2014 anlagde Kolding og Fredericia Kommune et såkaldt stryg ved Gudsø Mølle, der gav fri passage for ørrederne. Derudover har vi fjernet spærringer ved rørføringer under to veje, har genslynget vandløbet i Birkemosen og udlagt gydegrus forskellige steder, fortæller Bent Nielsen og fortsætter:
– Vi tæller antallet af gydepladser i å-systemet for at lave en effektmåling af vores naturplejeprojekter. Vi forventede, at projekterne skulle gøre en stor forskel, men nu ved vi det med sikkerhed. Samtidig er ørreden en god miljøindikator og et udtryk for, at vandmiljøet i Gudsø Mølleå har det rigtig godt.
Slynget å er et smukt syn
Naturplejeprojekter som dem i Gudsø Mølleå er helt afhængige af, at lodsejerne giver tilladelse til, at kommunen må arbejde på deres jord. En af de lodsejere, der velvilligt har åbnet døren for Kolding Kommune er Jette M. Hulgaard, der bor i Eltang. Og hun er især begejstret for kommunens arbejde med at genslynge åen i vådområdet i Birkemosen mellem Eltang og Taulov.
– Vi har mikrobryggeriet Åben, og når vi får kunder på besøg, er de altid meget imponerede over det smukke syn af åen, der bugter sig af sted. Vi elsker naturen herude og projektet har virkelig været med til at forskønne området, siger Jette M. Hulgaard.
Jette M. Hulgaard har jord ned til åen og har givet kommunens medarbejdere lov til at rydde træer og buskads på hendes del af å-strækningen og har også lagt jord til byggematerialer, da der skulle laves en ny ørredvenlig rørføring under vejen.
Politisk glæde over resultaterne
Formanden for Plan, Bolig og Miljøudvalget for i Kolding Kommune, Birgitte Kragh, husker tilbage til november 2014, hvor Fredericia og Kolding Kommune i fællesskab indviede vandløbsprojektet ved Gudsø Mølle, og hvor der som en del af indvielsen blev elektrofisket et par havørreder, der var svømmet fra havet og ind i Gudsø Mølleå.
– Det var fantastisk at se de store havørreder i vandløbet, og det er endnu mere fantastisk, at se, at projekterne nu har haft så markant en effekt, som det er tilfældet, siger Birgitte Kragh.
Udvalgsformanden glæder sig ligeledes over, at det er blevet en endnu større oplevelse at komme ud i området, at de lokale lodsejere har taget projekterne til sig og over, at lystfiskerne langs Kolding Fjord og ved Lillebælt nu har fået endnu bedre chancer for at få en havørred på krogen.