Læserbrev af Vibeke Henriksen (V), formand for folketingskreds kreds syd i Kolding, Dalbyvej 16, 6000 Kolding.
Pingvin-robotten også kendt som ”LOVOT” er udviklet i Japan, og hvis eneste formål er at skabe glæde.
Derfor er det så opløftende og fantastisk at man som forsøg har testet denne velfærdsteknologi i kommunerne Viborg, Aalborg og Skive på aktivitetscentre og plejehjem, da man har ca. 80.000 mennesker der lider af demens, og hvor man godt kan gøre mere som samfund for denne patientgruppe. Formålet for at indføre LOVOT har været at undersøge, om sociale robotter kan medvirke til at øge livskvaliteten og mindske udadreagerende adfærd hos mennesker med demens. Hver LOVOT har sin egen personlighed, som udvikler sig over tid via den kunstige intelligens. Aalborg Universitet for velfærdsteknologi står for at måle på den sociale interaktion og accept af robotten.
Som pårørende til en dement ved man hvor vigtigt det er, at der er en god og positiv stemning i rummet med den demente. Da den demente har nedsat evne til at tænke abstrakt –sproget ændres, og bliver usammenhængende og med gentagelser, og ligeledes kan man blive følelsesmæssig ustabil, irritabel og opføre sig socialt upassende. Derfor er det virkelig glædeligt at man kigger ind i, hvordan teknologi kan hjælpe med at løfte sådan en opgave.
For det handler ikke om at sparre personale væk, men det handler om at give det personale der er der, plads og rum til at opnå et bedre fysisk og psykisk arbejdsmiljø. Da det frigiver denne positive tilgang til den demente, hvorved at man mindsker stresset i rummet og derved opnår en reduktion i de ældres udadreagerende adfærd. Men bedst af alt, så viser resultaterne at de elsker LOVOT, den bliver kysset, krammet og kaldt på.
Derfor er jeg en varm fortaler for, at man indføre velfærdsteknologien som en fast del af inventaret på plejehjemmene.