Læserbrev af Mette Voss (SF), medlem af Børne- og Uddannelsesudvalget, Låsbygade 44 2., 6000 Kolding.
Skal 12 små institutioner have en personalebesparelse?
Det stemte jeg nej til, da et forslag til budget 22 skulle handle om udmøntningen af 0,5 % omstillingsmål for 2024 og 2025.
De små institutioner får en tildeling svarende til 29 børn ved en stue og 44 børn ved flere stuer for at sikre, at institutionerne kan opretholde en bemanding i den fulde åbningstid og dette mener man stadig kan ske, selvom der sker en reducering i tildelingen.
Men det kan man ikke, for en fuld åbningstid på 50 timer skal stadig holdes, men med et mindre antal hænder. En besparelse på 1,5 millioner er omregnet i timer 5772 timer pr år.
Fordelt på 12 institutioner svarer det til en personalereducering på ca. 2 timer om dagen pr. institution.
Skal det ske om morgenen, hvor 2 voksne er mødt ind i den første time. Modtager børn og forældre, får beskeder, tager telefonen, starter små aktiviteter op og favner de børn, der synes det er svært?
Skal det ske til middag, hvor 3 voksne sikrer at 12 vuggestuebørn får mad, bliver skiftet og lagt hen for at sove?
Skal det ske i løbet af dagen, hvor aktiviteter, der sikrer børns udvikling og trivsel, kræver hænder nok?
Skal det ske ved lukketid, hvor 2 voksne i den sidste time sikrer små aktiviteter indtil børnene bliver hentet, hvor børn bliver trøstet, fordi de er trætte efter en lang dag og der bliver sagt ordentligt farvel til alle?
Det er som at give med en hånd og tage med den anden, når man først tildeler institutionerne midler fra minimumsmidlerne, for så at tage lidt igen.
Mit bud er, at en besparelse skal ske med bud fra og i forståelse med alle institutioner og på anden måde, end via en reducering.