Læserbrev af Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), folketingsmedlem, Sindalvej 4, 6000 Kolding og Annette Blynel (SF), gruppeformand i regionsrådet i Region Syddanmark og spidskandidat til regionsrådsvalget, Strandgade 27, 5700 Svendborg.
SF vil særdeles gerne lette adgangen til fertilitetsbehandlingen. Det skal være muligt at få fertilitetshjælp til barn nr. 2 betalt. Så langt så godt.
Der er ingen fornuftige argumenter for eller god økonomi i, at det ikke skulle være muligt i dag og slet ikke med den nuværende fødselsrate, som er nede på 1,67 barn pr. kvinde. Det er en smertelig proces at være barnløs, og det vil SF selvfølgelig gerne medvirke til at afhjælpe.
Men – Venstre, som er kommet med forslaget, vil selvfølgelig også indføre en behandlingsgaranti på 30 dage.
Formand Jacob Ellemann siger:” at det bestemt ikke er af ideologiske grunde, man på denne måde vil booste det private marked. Det er alene for at give kvinderne en hurtigere mulighed for behandling”.
Men, kære Venstre. Problemet er mangel på specialister. Så resultatet er – igen-igen – at øge kampen om de specialister, der er. Vi mangler dem desperat. Det betyder også, at I tømmer det offentlige sundhedsvæsen for specialister, således at vi jo netop ikke kan behandle nær så mange, nær så hurtigt, som tidligere.
Så omsorgen rækker ikke så langt. Det er jo de samme kvinder, der kommer til at betale, når der ikke længere findes et offentligt tilbud. For os virker det af og til som om den store trussel mod et stærkt offentligt sundhedsvæsen, synes at være Venstre!
På trods af gode takter om hjælp til behandling til barn nr. 2, mangler der noget helt essentielt i jeres udspil: Nemlig forebyggelse. Vi kan i hvert fald ikke finde det.
Er det ikke på tide, at vi overvejer, hvorfor fertilitetsproblemer er en alvorlig hindring for at få børn?
Hvad er det der gør, at sædkvaliteten styrtdykker, og hvordan indretter vi vores samfund, så det er mere børnevenligt?
Kunne vi inddrage arbejdsmarkedets parter med det formål at gøre det lettere, sjovere og mere attraktivt at kaste sig tidligere ud i forældreskabet? Det er jo også fremtidens arbejdstagere, det handler om.
Kort sagt: Hvad med at forebygge, at så mange har brug for hjælp?