Læserbrev af Jørn Chemnitz (SF), naturvejleder og byrådskandidat, Ejstrup Vang 6 6000 Kolding.
Sydvest for Kolding mellem Vonsild og Stepping ligger en perlerække af moser og lavbundsarealer, der gennem mere end hundrede år er blevet drænet og afvandet. Mest kendt er Svanemosen, men Brænøre-, Rommers- og Karholmsmose rummer også store naturværdier. Fovs Å løber igennem området og i tilknytning til den ligger en række lavbundsarealer, hvor landbrugsdriften er udfordret.
Regeringen har afsat en pulje penge til udtagning af lavbundsarealer, og det er oplagt at Kolding Kommune søger midler til at få taget mange arealer ud af drift i området. SF vil afsætte penge i det kommende års budget, så Kolding Kommune kan få andel i de statslige midler.
Der kan opnås meget store gevinster for både natur, biodiversitet og klima ved at føre moser og lavbundsarealer tilbage til natur. Det giver sig selv, at en lang række arter som den kødædende soldug, birkemus, trane og grøn mosaik guldsmed vil få stor gavn af standset landbrugsdrift og højere grundvandsstand, men vi kan samtidig opnå en meget stor klimagevinst.
Moser er op til 10 gange bedre til at binde CO2 end andre naturtyper, for under vandet ligger en af verdens mest effektive CO2 støvsugere. Planten tørvemos eller spagnum optager CO2 fra luften i så store mængder, at man i Danmark helt frem til 1950erne brugte tørv som brændsel.
Når ødelagte tørvejorder oversvømmes vil de med tiden begynde at optage store mængder CO2. Lille Vildmose i Nordjylland opbevarer lige så meget CO2 som alle danske skove tilsammen!!!
Godt nok er moserne i Kolding Kommune ikke så store som Lille Vildmose, men med en målrettet indsats kan vi skabe ny natur i moserne, genoprette Fovs Å, tilgodese en lang række sjældne og sårbare arter og forbedre klimaet ved at arbejde med naturen i stedet for mod den.