Læserbrev af Karina Lorentzen (SF), folketingskandidat, Sindalvej 4, 6000 Kolding.
Regeringen har bestemt at unge, der laver kriminalitet af en vis kaliber, skal for et ungdomskriminalitets nævn. Dermed nedsættes den kriminelle lavalder til 10 år – systemet er retssagslignende, men med færre retssikkerhedsgarantier end i det almindelige system. Det sker på trods af alle eksperters anbefalinger om det modsatte.
Som kommune skal vi selvfølgelig efterleve loven. Men udover jeg personligt er uenig i, at børn ned til 10 år kan udsættes for rettergangslignende sager, er det også voldsomt at lave et helt nyt system for de 12 unge årligt (i Kolding), som man skønner ender her. Pengene kunne lune en hel del andre steder.
Endnu har Kolding ikke leveret en ung til Ungdomskriminalitetsnævnet. Men prøv lige at tænk på dig selv – eller dine egne børn, da I var 10 år. Var I store nok til at overskue konsekvenserne af deres handlinger? Nej, vel? Børn eksperimenterer med at stjæle og lave hærværk, men det bliver sjældent hærdede kriminelle. Som regel virker det i forhold til det fleste at blive opdaget og hjulpet til at forstå, det var forkert.
Det er svært at forstå den brændende platform for denne nyindretning af loven. Kriminaliteten har været faldende i mange år. I første halvdel af 2017 var der 22 sigtelser for unge under 15 år her i kommunen – som regel for hærværk eller tyveri. I 2018 var tallet faldet til 11.
Er der slet ikke noget godt at sige om det nye system? Jo, at det går hurtigt med at få sat konsekvensen i værk. Det duer ikke, at en kriminalitetstruet ung skal vente på, hvad der skal ske. Men det kunne godt være klaret ved at sætte flere penge af til forebyggelsen i det sociale system.