Sommeren er en dejlig tid for vores katte, der nyder varmen, de lange dage og lyse nætter. Måske katten kan komme en tur ud i naturen, hvor den jagter mus og går på opdagelse. Men sommeren er også højsæson for bestemte ulykker, viser tal fra Agria Dyreforsikring. Her er de typiske farer for katten om sommeren, som ejerne alt for ofte glemmer.
Nu er sommeren snart over os, og det betyder tid til afslapning, sol og varme for os forfrosne nordboere. Katte kan ligesom de fleste mennesker godt lide varme og tilpasser sig hurtigt udelivet og det gode vejr. De strejfer mere omkring om sommeren og opholder sig generelt mere udendørs.
Mange er nok af den opfattelse, at katten har et selvstændigt væsen. At den er sin egen herre. Og selvom det korrekt, så ændrer det ikke på, at katte har brug for omsorgsfulde mennesker, der passer på dem. Tal fra Agria Dyreforsikring viser, at sommeren er højsæson for en række ulykker for katte, men det er nødvendigvis ikke noget, ejerne tænker på, når sommeren nærmer sig, og ferietiden sætter ind.
Hjemløse katte i sommerlandet
Der findes alt for mange ejerløse katte i Danmark. De strejfer ofte rundt i sommerhusområder, hvor mange feriegæster fodrer dem. Men det er vigtigt, at man modstår fristelsen og lader godbidden blive i lommen. For når man tager hjem, og vinteren kommer, så er det desværre overvejende sandsynligt, at katten fryser ihjel eller dør af sult. Det er desværre den skæbne, som tusindvis af efterladte katte i sommerhus- og kolonihaveområder lider hvert år.
Det er forholdsvis få danskerne, som køber en kat med intentionen om at opdrætte katte. Langt størstedelen af danske katteejere kan derfor med fordel neutralisere katten, så man undgår uønskede kuld og ikke bidrager til flere hjemløse katte. Opdager man en omstrejfende kat ved ferieboligen, er det en god idé at kontakte enten Dyreværnet eller Kattens Værn, så som kan hjælpe en hjemløs kat.
Hedeslag
Sommerens høje dagtemperaturer kan være farlige for katte. De kan blive dårlige af varmen, og i værste fald kan de få hedeslag. Symptomer på hedeslag er pusten, røde og tørre slimhinder, uro, slingrende gang, øget spytdannelse, opkast og diarré. Hedeslag kan også føre til bevidstløshed.
Katte drikker helst af flade skåle, hvor deres knurhår ikke rammer kanterne, når de drikker. For at undgå hedeslag skal man sætte rigeligt med vand frem til katten både ude og inde. Man kan skabe ventilation indenfor, og man kan køle katten ned med våde håndklæder. Har man katten med på en køretur, må den aldrig efterlades alene i bilen. Temperaturen stiger hurtigt i en bil, så katten kommer i livsfare.
Hugorm
Den danske natur er ganske fredelig og imødekommende sammenlignet med andre miljøer rundt om i verden. Vi har ikke farlige rovdyr og ekstremt giftige krybdyr. Men vi har dog hugormen, og den er aktiv i naturen om sommeren. Tager man på landet, kan man støde på Danmarks eneste giftslange.
For katten kan det være sjovt at jagte en hugorm, men når slangen føler sig truet, bider den. Det er sjældent, at katte dør af et bid fra en hugorm, men giften kan forårsage blodmangel og skader på lever og nyrer. Ved bid skal man skal holde katten i ro og tage den til dyrlægen med det samme.
Sommeren er højsæson for faldulykker
Sommerperioden er højtid for faldulykker, da vinduer og altandøre står åbent oftere i vores hjem, i ferieboligen og i sommerhuset. En velkendt myte er, at katte er balancekunstnere, der aldrig falder og slår sig.
Virkeligheden er dog en anden. For selvom katte er gode til at lande på fire ben, så betyder det ikke, at de ikke kan tage skade af et fald. Derfor kan katteejere med fordel sætte beskyttelsesnet om altanen og have sikkerhedskrog på vinduerne, så de kun kan åbnes lidt.