Kolding Netavis

Forskningens Døgn gik i hælene på hackerne

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen Skole
Forskningens døgn på IBA i Kolding. Foto: Maria Tuxen Hedegaard.

”Du er selv det svageste led”.

Det var for så vidt hovedbudskabet, da Forskningens Døgn tirsdag rykkede inden for på IBA Erhvervsakademi Kolding. I løbet af arrangementet var der taletid til fire forskere, som fra hver sin vinkel talte om emnet ”datasikkerhed”, oplyser IBA.

Og selv om stemningen også var munter undervejs, så var perspektiverne alligevel dystre. Det blev allerede ridset op af rektor Niels Egelund, da han bød velkommen fra morgenstunden:

-Datasikkerhed er en løbende kamp mellem hackerne og dem, som har den legitime adgang til egne data. For der vil altid være nogen, som synes, det er sjovt at udfordre datasikkerheden – blot for at vise, at man kan. Og der vil også altid være nogen, der hacker for at ødelægge, for at tjene penge eller af politiske årsager, lød de indledende ord fra akademiets rektor.

Risikoen er nærmest nul

Bolden blev grebet af Jens Myrup Pedersen, der er professor ved Aalborg Universitet. Han talte om at beskytte sit digitale liv fra hackere.

-Vi løber en risiko, så snart vi går uden for en dør. Men vi går jo ud af alligevel. Det samme gælder også i det digitale liv. Derfor er vi også nødt til at overveje, hvad det er for en risiko, vi løber, indledte han.

-Og her viser erfaringen, at det ofte er os selv, der er det svageste led. Det er vores omgang med computere, sikkerhedskoder og opdateringer, der gør mange af os til lette ofre for cyber-angreb, tilføjede Jens Myrup Pedersen.

En af årsagerne er følge Jens Myrup Pedersen, at datapiraterne ikke er tilfældige amatører, der sidder hver for sig i små kældre med en liter cola inden for rækkevidde. Det er derimod professionelle kriminelle, der er velorganiserede i små virksomheder med bonusordninger, faste mødetider og fredagsbar. Det er den slags, man er oppe imod.

Kriminelle vurderer på sammenhængen mellem den mulige gevinst og risikoen for at blive fanget. Og hvis du sidder i et andet land og arbejder på et cyber-angreb mod en dansker eller et dansk firma, så er risikoen stort set lig nul, fortalte professoren.

Ind til benet

Også lektor Rocio Changtay, SDU, og lektor Lucy Gabrielsen og adjunkt Laila Nadine Villadsen Kjær, IBA, havde datasikkerhed på programmet. De to sidstnævnte talte om den typiske adfærd, når det gælder passwords. Deres forskning viser blandt andet, at det ofte er os selv, der gør livet nemmere for hackere, som med skumle hensigter forsøger at overtage kontrollen med vores computere og data. Vi laver for korte og for enkle passwords, og vi skifter dem for sjældent.

-Selvfølgelig er vi nødt til at skære vores forskning helt ind til benet, når vi er ude at præsentere den ved Forskningens Døgn. Men jeg synes, det er spændende at kunne præsentere nogle af vores hovedbudskaber, og det er også inspirerende at høre, hvad de andre forskere kommer med på deres områder, siger Laila Nadine Villadsen Kjær.

Se billederne nedenunder…

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel